Annonce
Middelfart

Finder 4000 år gammel gravhøj i nyt parcelhuskvarter: - Det er super spændende

Gravhøj, Strib
I jorden under en mark på Abelonelundvej i Strib har arkæologerne fundet en gravhøj. Den kan have forbindelse til bebyggelse, der er fundet tæt på, og det er det, arkæologerne håber at finde ud af, når de går i gang med udgravningerne inden længe.

Strib: Nogle dybe render i en mark på Abelonelundvej afslører, at der her en gang boede nogle tidlige stribonitter.

Marken er ved at blive undersøgt af Odense Bys Museer, der om cirka tre uger går i gang med en reel udgravning af marken, hvorpå der skal bygges huse.

Her blev livet levet, og her døde man også, for op af landbrugsjorden er dukket en lille gravhøj, der muligvis stammer fra overgangen mellem bondestenalderen og tidlig bronzealder, der ligger omkring 1700 år før Jesu fødsel.

Annonce

I den anden ende af marken har arkæologerne fundet nogle stolpehuller, der tyder på, at der har været bebyggelse - muligvis i samme periode.

Mellem de to fund ligger en lille bæk, og netop bækken er for museumsinspektør Maria Lauridsen spændende.

- Det skal lige siges, at det kun er forundersøgelserne, vi er i gang med, men det her er super spændende, for det er sjældent, at vi kan knytte en bebyggelse til en gravhøj. Og det er spændende med åen, for måske er vi ude i noget med, at man har brugt landskabet symbolsk. At bækken har været grænsen mellem de levende og de døde, siger hun og henviser til, at landskabet omkring Håre, hvor Odense Bys Museer for få måneder siden fandt et intakt sværd fra bronzealderen, også har været brugt af datidens beboere som et sted for rituelle handlinger, da landskabets markante ændring mellem det flade og det bakkede gav anledning til overtro og gudedyrkelse.

Pløjet helt ned

Da bygherre overtog grunden på Abelonelundvej, spurgte man Odense Bys Museer, om der var noget på grunden, der skulle undersøges, inden man gik i gang med byggeriet. Det vidste man fra museets side, at der var, så derfor gik man i gang med at lave såkaldte søgerender, der graver ned med 15 meters mellemrum for at blotte, om der skulle være tegn på aktivitet fra fortiden.

- Vi ved, at nogen har fundet spor efter en gravhøj en gang, men de vidste ikke, hvor den lå. Sporene efter den er blevet fordelt ud på marken gennem flere års pløjning af jorden. Men i undersøgelsen kan vi se, at der er en randstenskæde, altså en kæde af sten, der opbygges omkring en gravhøj. Man har overhovedet ikke kunnet se den med det blotte øje. Gravhøjen er hårdt nedpløjet. Man har dyrket det stykke land i mange år, og da man i 1800-tallet har registreret hvor mange gravhøje, der var i Danmark, har man altså ikke fået den med, så den har været nedpløjet i mange år, fortæller Maria Lauridsen.

Annonce

Tre ugers udgravning

Nu skal arkæologerne så undersøge, præcis hvor gammel gravhøjen er, og om der kan være en sammenhæng mellem gravhøjen og bebyggelsen på den anden side af bækken.

- Vi kan se på stolpehullerne fra bebyggelsen, at der er tale om bebyggelse fra bondestenalderen og den tidlige bronzealder. Det er vores forhåbning, at bebyggelsen og gravhøjen har ligget der samtidig, men det kan også være, at der er flere hundrede år imellem dem, siger Maria Lauridsen, der altså understreger, at man ikke ved ret meget om stedet endnu.


Det er spændende med åen, for måske er vi ude i noget med, at man har brugt landskabet symbolsk.

Maria Lauridsen


Udgravningerne starter om tre uger og varer også omkring tre uger. I den periode regner arkæologerne med at skulle tage en masse prøver, der skal kulstof 14-dateres, for endeligt at kunne fastslå, om der er forbindelse mellem gravhøjen og bebyggelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce