Annonce
Nordfyn

200 kilometer vild natur: Nyt projekt i gang på Nordfyn

Tidligere har Middelfart Kommune også gennemført et projekt som det, Nordfyns Kommune nu er i færd med. Her er det naturmedarbejder i Middelfart Kommune, Rasmus Dalhoff Skaar, der viser rundt ved Fjeldsted Skov Rasteplads. Arkivfoto: Sofie Secher Karlsen.
Nordfyns Kommune udlægger 200 kilometer vejrabat til naturgræs. Håbet er, at det vil give mere biodiversitet.
Annonce

Nordfyn: I fremtiden vil der være lidt mere varieret natur at kigge på, når man kører på de nordfynske veje. Det er i hvert fald håbet fra Nordfyns Kommune, der netop har udlagt 200 kilometer vejrabat som såkaldt naturgræs.

På sigt vil vejrabatten udvikle forskellige blomster og planter til glæde for insekterne og i sidste ende biodiversiteten. Det fortæller Mette Højby Petersen, chef for Natur og Miljø i kommunen.

- Og for at forbedre biodiversiteten er kommunen nødt til at gå forrest. Vi har sidste år fået godkendt en naturpolitik, hvor det her er en af indsatserne, siger hun.

I alt er der omkring 850 kilometer veje i kommunen, oplyser kommunens vejafdeling, og dermed vil de kommende arealer dække knap en fjerdedel af samtlige veje.

For at give optimale forhold for den vilde bevoksning, vil der kun blive slået græs én gang årligt, og det bliver efter blomstringen i efteråret.

Nordfyns naturpolitik

Sidste år blev kommunens naturpolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen, og visionen er formuleret således:

”Visionen for naturen i Nordfyns Kommune er, at naturen skal højnes i kvalitet og udbredelse og derved bidrage til et attraktivt nærmiljø, understøtte en sund og aktiv hverdag, ved at varetage hensynet til plante- og dyrelivet i samspil med bosætning og erhverv”.

Foruden projektet med vilde grøftekanter er det blandt andet også planen, at der i forbindelse med nye udstykninger skal indarbejdes områdernes naturkarakteristika.

Projektet løber foreløbig til 2023 og evalueres årligt.

Annonce

En spredningsvej

De 200 kilometer vejrabat er fordelt på flere strækninger rundt i kommunen. Blandt andet hovedvejen fra Otterup til Hasmark, vejene ved Langesø og et stykke af Gyldensteensvej.

Alle strækninger er valgt, fordi de ligger op til tilstødende natur, oplyser Mette Højby Petersen.

Om de 200 kilometer er de første af potentielt flere er endnu uvist.

- Hvis det bliver en succes, må vi kigge på det igen og se, hvor det gav mening, siger hun og tilføjer, at det i første omgang er for at skabe en adgangsvej for naturen.

- Blomster og insekter krydser jo ikke sådan uden videre en vej, så de her rabatter skal fungere som en spredningskorridor for arterne. Så de kan sprede sig ad den vej i stedet. Vi prøver at trække naturen ud i rabatterne, og håbet er, at floraen bliver mere varieret år for år, siger Mette Højby Petersen.

Ifølge chefen for Natur og Miljø vil det ikke medføre trafikale problemer, at der nu skal være mere natur i de nordfynske grøftekanter.

- Vi har vurderet, om det vil få betydning for oversigtsforhold, og det vil det ikke, siger hun.

Alle de 200 kilometer naturgræsrabat kan ses på Nordfyns Kommunes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce