Annonce
Odense

200 ekstra medarbejdere skal tage sig af Odenses ældre: Men det koster besparelser andre steder

Når der til september skal forhandles om Odenses kommunale budget, er det borgmester Peter Rahbæk Juels (S) ambition, at der skal findes cirka 100 millioner kroner til ekstra medarbejdere på plejecentre og i hjemmeplejen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil styrke ældreområdet med omkring 100 millioner og 200 nye fuldtidsstillinger. Men det vil kræve besparelser på andre områder i kommunen.

Odense: Han sagde sådan her før sommerferien:

- Jeg er grundlæggende bekymret for ældreområdet i Odense, og det har jeg været noget tid. Det knager for meget, og sygefraværet er højt.

Nu har borgmester Peter Rahbæk Juel (S) så - efter rundbordssamtaler med blandt andet fagforeninger, ældreorganisationer og politikere - lagt et konkret millionforslag frem.

Annonce

- Når vi i september går ind til budgetforhandlingerne er mit ambitionsniveau, at vi skal være i stand til at finde penge svarende til 200 nye medarbejdere til ældreområdet. Ikke til projektkonsulenter og andre opgaver - det er til hænder tæt på de ældre i hjemmeplejen og på plejecentrene, siger han.

200 årsværk - altså fuldtidsstillinger - vil kræve tæt på 100 ekstra millioner kroner, men penge gør det ikke alene, påpeger Rahbæk Juel.

- Der er andre aspekter, der er vigtige. For hvis vi ikke bliver bedre til at fastholde medarbejderne, og får vi ikke skabt bedre trivsel, så får pengene til flere medarbejdere ingen effekt. Det kan ikke stå alene, og det er vigtigt at understrege.

Blodrøde trivselsmålinger og et stærkt stigende sygefravær både i hjemmepleje og på plejecentre har presset området de seneste år, og derfor skal der også sættes ind dér.

- Kan vi få styr på trivslen og få sygefraværet ned på niveau med for eksempel lærerne, så er der 56 årsværk at hente. På den korte bane er den manglende trivsel og fastholdelse af medarbejdere det, der skaber mest ustabilitet, og det betyder, at der ikke er fuld effekt af de penge, der er tilført ældreområdet med velfærdsprocenten (skattestigningen, red.) og omprioriteringer, mener borgmesteren.

Besparelser på vej

I en sammenligning blandt landets seks største byer ligger Odense placeret som den by, der bruger færrest penge på ældre over 80 år, og for at nå Aarhus som byen med den næstlaveste placering skal der findes cirka 170 millioner.

Alligevel fastholder Peter Rahbæk Juel, at de cirka 100 millioner vil gøre en forskel.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at 200 medarbejdere vil kunne mærkes. Og jeg vurderer, det er realistisk, at vi over de kommende år kan få tilført det antal årsværk til ældreområdet, siger han.

Ældreområdet under pres

  • Selv om både en skattestigning og en omfattende omprioritering i kommunen de seneste år har sendt millioner til ældreområdet, så er det fortsat et område under stort pres.
  • Sygefraværet på plejecentre og i hjemmeplejen i Odense er de seneste år steget markant. I de udkørende grupper er det steget fra 15,8 dage årligt per medarbejder i 2017 til 22,3 dage årligt i 2020. På plejecentrene er stigningen fra gennemsnitlige 14 dage i 2017 til 20,2 dage i 2020.
  • Sammenlignet med landets øvrige store kommuner har Odense det højeste sygefravær i hjemmeplejen og det næsthøjeste på plejecentrene.

Men det vil ikke ske uden konsekvenser og besparelser på andre områder i kommunen. For selv om økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening lægger ekstra budgetpenge på det odenseanske forhandlingsbord, så rækker det ikke til at betale for de ønskede nye medarbejdere til ældreområdet.

- Derfor kommer det til at kræve, at vi skal omprioritere penge fra andre områder. Så alle politikere skal smøge ærmerne op og være klar til også at omprioritere, hvis man vil være med.

Hvor vil du selv gerne omprioritere fra og altså finde besparelser?

- For mig er alt til forhandling på nær velfærden. Og så er der ikke så mange områder tilbage i kommunen, vi kan kigge på, konstaterer Rahbæk Juel.

Betyder det, at det igen vil være for eksempel administration og kultur, der skal spares på - ligesom da I sidst omprioriterede penge til velfærd?

- Der er stadig usikkerhed om, hvor stor en del vi selv skal finde og i hvilken takt, så det vil være forkert at udpege konkrete områder, mener han.

Annonce

Svær rekruttering

Heller ikke den konservative ældre- og handicaprådmand Søren Windell ønsker at forholde sig til, hvor millionerne skal findes.

- Jeg vil ikke begynde forhandlingerne i pressen. Jeg er glad for, borgmesteren endelig har fået øjnene op for, hvor mange penge der mangler på ældreområdet. Det har martret forvaltningen i mange år, og det er jeg pinligt bevidst om. Så nu sætter vi os sammen rundt om forhandlingsbordet. 200 årsværk vil være et markant løft og et godt skridt på vejen.

Anerkender du, der så bliver brug for at spare andre steder?

- Det kommer an på forhandlingerne. Vi har før omprioriteret til velfærd, og jeg tror godt, vi kan finde penge, hvis vi gennemgår kommunens op mod 14 milliarder kroner store budget, siger Søren Windell.

Men én ting er at finde pengene. Noget andet er at finde de medarbejdere, der skal ansættes. For store rekrutteringsproblemer presser allerede nu ældreområdet.

- Det kan blive vanskeligt, erkender Windell.

- Men når vi fra politisk side siger, vi vil finde penge til flere medarbejdere, så håber jeg, det vil skabe et mere attraktivt arbejdsmiljø og på den måde gøre det lettere at rekruttere.

Ifølge Ældre- og Handicapforvaltningen er der nu samlet set lige over 1700 årsværk ansat i hjemmeplejen og på plejecentre. Det tal inkluderer blandt andet faggrupper som social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og ergo- og fysioterapeuter.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Middelfart For abonnenter

Landsbyboere nørkler med ambitiøs butiksdrøm: - Derfor vil jeg ikke dømme den ude endnu

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce