Annonce
Faaborg-Midtfyn

20 siders visioner og ingen penge: Men politikerne har fundet en løftestang, som du bliver glad for ude i dit nærområde - for den virker!

Anne Møllegaard Mortensen (DF) drømmer om at komme på kommunens budget med et ønske om en ny kulturpulje på 200.000 kroner. Arkivfoto: Michael Bager
Kunst og kultur skal være løftestang til udvikling af nærområder - og det virker, viser erfaringer. Netop derfor er kunst og kultur vigtige mål i kommunens nye kulturstrategi.

Faaborg-Midtfyn: Et halvt års arbejde med at involvere græsrødderne i kommunens kulturelle underskov er nu trykt sammen til 20 sider i kommunens nye kulturstrategi "Sammen om kulturelle fællesskaber, kunst og kulturarv", som kommunalbestyrelsen forleden vedtog.

Den sætter ord på, hvordan kommunen vil arbejde sammen med de eksisterende kulturinstitutioner og -foreninger, lokale ildsjæle og andre interessenter om at bruge kunst og kultur som løftestang for udvikling af lokalsamfund og byer.

Strategien fortæller også noget om, hvor opmærksomme vi politikere er på værdien af det, der spirer og vokser sig stærkt og vigtigt ude i lokalområderne.

Anne Møllegaard Mortensen (DF), formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget.

I første omgang er strategien omkostningsfri for kommunen - forstået på den måde, at der umiddelbart ikke direkte er sendt penge med strategien.

Annonce

- Men det har jeg et håb om, at der bliver, siger formand for kommunalbestyrelsen Kultur- og Lokalsamfundsudvalg, Anne Møllegaard Mortensen (DF), der fortæller, at udvalget møder op til forhandlingerne om næste års kommunale budget med et ønske om at få afsat en kulturpulje på 200.000 kroner.

Heartland er et eksempel på, at Faaborg-Midtfyn kan finde ekstraordinære kulturpenge. Kommunen lavede en partnerskabsaftale, som sikrede festivalen et årligt milliontilskud i opstartsfasen. Arkivfoto: Mogens G. Madsen

Det kan synes som et beskedent beløb i forhold til, at kommunen alene til festivalen Heartland på Egeskov skød en million kroner om året i en partnerskabsaftale, som var med til at løbe festivalen godt i gang.

Strategien er en anerkendelse

Men sådan en regnestok kan man slet ikke lægge kulturstrategien ind i, siger Anne Møllegaard Mortensen.

- Selv om kulturstrategien ikke har sit eget budget, så er der rigtig mange gode eksempler på, at kommunen understøtter kulturlivet med bevillinger fra forskellige puljer, og når vi foreslår afsat en ny pulje på 200.000 kroner, så er det for at sikre en slags grundkapital, der kan henvises til, når vi for eksempel søger fonde om støtte til kulturelle begivenheder.

I hendes optik handler selve strategien ikke om penge:

- Jeg ser det langt mere som en anerkendelse til de institutioner, foreninger og frivillige, som bidrager til, at denne kommune har så rigt et kulturliv, der giver os fællesskaber og markedsfører os så fornemt.

- Strategien fortæller også noget om, hvor opmærksomme vi politikere er på værdien af det, der spirer og vokser sig stærkt og vigtigt ude i lokalområderne, siger hun.

Annonce

Kommunen fik 15 høringssvar

Det nye visionskatalog er da også netop et resultat af, at kommunens kulturaktører hen over foråret har sendt input og ønsker til kommunen.

- Vi har modtaget 15 høringssvar. Om det er mange eller få, vil jeg ikke stille mig til dommer over, men jeg kan se, at de input, vi har fået, har involveret rigtig mange mennesker, og at de repræsenterer virkelig mange interesser. Og jeg mener, vi har taget svarene til os ved at lade dem få stor indflydelse på den strategi, vi nu skal arbejde ud fra frem mod 2028, lyder det fra formanden.

Indsatsområder i kulturstrategien

Kulturstrategi 2021-2028 "Sammen om kulturelle fællesskaber, kunst og kulturarv" indeholder tre nye indsatsområder:

  • Kunst og kultur som løftestang for udvikling af byer og lokalsamfund.
  • Fællesskaber, festivaler og samarbejde på tværs.
  • Udvikling af kulturinstitutioner og styrkelse af scenekunst.

Derudover videreføres tre indsatsområder, så der fortsat er fokus på:

  • Børn og unges kulturelle dannelse.
  • Kulturarv og oplevelser i naturen.
  • Film og billedkunst - visuel kultur.

Strategien udpeger seks områder, som er de primære satsninger de kommende år, og her er netop kunst og kultur som løftestang for udvikling i nærområderne den vigtigste.

Og det er et mål, der giver god mening, vurderer Gunnar Landtved, formand for sammenslutningen af kommunens lokalråd, paraplyen Fynsland.

Annonce

Kunst og kultur giver Ryslinge identitet

Fra hjemmebasen har den tidligere Ryslinge-borgmester arbejdet intenst med at bruge kunst og kultur som sammenhængskraft:

Gunnar Landtved har arbejdet målrettet med at bruge kunst og kultur som løftestang til at udvikle Ryslinges identitet. Arkivfoto: Sandra Goldek

- Det er særligt de udadvendte aktiviteter på Ryslinge Højskole og arbejdet med vores skulpturpark, som giver Ryslinge sin identitet. Det kan godt være, vi ikke altid bryder os om den kunst, vi møder, men som oftest rører den noget i os og skaber grobund for inspiration og  dialog.

- Og der er jo netop, når vi er inspirerede, at vi udvikler og producerer, så ligegyldigt, om der er som enkeltpersoner, virksomheder eller andre fællesskaber, så understøtter kunst og kultur udvikling. Så jeg synes, det er et godt signal kommunen sender, når det formuleres at bruge netop kunst og kultur som løftestang for udvikling af nærområder, siger han.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Erhverv For abonnenter

Leder med lys og lygte efter nye medarbejdere: Bogense Plast har vækstet næsten 20 procent på under to år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Navne For abonnenter

Dødsfald: Intet arbejde var for stort for Grete Pedersen

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Annonce