Annonce
Sydfyn

20 langelandske stemmer fra nord til syd: Det er det vigtigste for mig i stemmeboksen

Der er masser af meninger om, hvad der er det vigtigste, når langelænderne står i stemmeboksen den 16. november. Foto: Ole Grube
En god ældrepleje og de små skoler i nord og syd. Det var der flest, der pegede på, da Fyns Amts Avis kørte Langeland tyndt fra nord til syd og spurgte: Hvad er det vigtigste, når du skal sætte dit kryds? Andre pegede på kommunens økonomi, Rema-sagen, turisme, jobskabelse og en større grad af inddragelse.

Langeland: En god ældrepleje og de små skoler i nord og syd. Det var der flest, der pegede på, da Fyns Amts Avis kørte Langeland tyndt fra nord til syd og spurgte: Hvad er det vigtigste, når du skal sætte dit kryds? Andre pegede på kommunens økonomi, Rema-sagen, turisme, jobskabelse og en større grad af inddragelse.

Flemming Pedersen, Lohals: - Vi skal have flere arbejdspladser på Langeland, så alle ikke skal køre til Odense eller Svendborg hver dag. Man skal gøre mere for at skaffe arbejde herovre – også selvom det er svært. Hvordan de vil gøre det, ved jeg ikke, og det er godt, jeg ikke er politiker. Det er ingen let opgave, men for mig er det det vigtigste.
Hanne Hansen, Tullebølle: - Alle vil jo det bedste for Langeland, men økonomien spænder ben, og det ser jeg som det største problem. Vi har ikke penge, og det tror jeg ikke, de kan løse, hvad enten de er fra SF eller Venstre. Det er jo vores sammensætning på øen, som betyder, at vi ikke har de samme muligheder som i Gentofte og alle andre steder. Vi må prøve at leve af den dejlige natur, vi har.
Hakon Olsen, Lejbølle: - Ældreplejen er det vigtigste for mig, og jeg kan ikke forstå, at man bliver ved med at skære dér. Dem, der er ansat i hjemmeplejen, farer rundt, og det kan ikke være rigtigt, at man bliver ved med at presse dem. Der er slet ikke tid til at sidde lidt og snakke med de ældre, og det er jo det, der kan redde dagen for et ældre menneske. Det hele er alt for meget hu-hej.
Anne Caspersen, Klavsebølle: - Jeg er bekymret for, om der er hænder nok til at passe de ældre i fremtiden, og om os, der arbejder i ældreplejen, skal rende endnu stærkere. Jeg arbejder selv på Tullebølle Plejecenter og kan godt lide at være der for de ældre, men der bliver mindre og mindre tid. De ældre har det godt nok, men jeg er bekymret for, om kollegerne går ned med stress, og om vi kan skaffe hænder nok i fremtiden.
Torben Hansen, Rudkøbing: - De ældre har bygget det samfund op, som vi kender i dag, og de unge er dem, der skal overtage det og føre det videre. De skal have de rigtige muligheder for at kunne videreføre samfundet, men jeg er bekymret for, om der er penge til, at det kan lade sig gøre. Jeg er også bekymret for, om vi kan fortsætte som en selvstændig kommune, og vi kan ikke forvente, at de i Nordsjælland og andre steder bliver ved med at betale til Langeland. Derfor bliver vi nødt til at kigge indad på Langeland og se, om vi kan gøre det bedre.
Jonna Nielsen, Lohals: - Forholdene for de ældre er absolut det vigtigste, og det kan ikke passe, at de sidder i deres eget møg, og at de ansatte dårligt har tid til at komme ind ad døren, før de skal ud igen. Jeg gruer for den dag, hvor jeg står og skal have hjælp, og ud af en sølle pension er der ikke råd til, at jeg kan købe noget ekstra hjælp. Jeg tænker tit på, hvordan mulighederne er, når jeg har brug for hjælp, og det gør mig utryg.
Karsten Gommesen, Snøde: - Det vigtigste er, at vi har nogle politikere, som gider lytte til os borgere. Der er så meget, der kunne gøres anderledes, mere smart og også billigere, hvis man gad lytte til os. Lige her har man lappet huller i vejene, men man lapper ikke dem alle sammen, og da jeg spurgte kommunen, tog det 10 dage at få et svar fra borgmesteren, som så i øvrigt skrev, at det var et meget teknisk spørgsmål, som han var nødt til at sende videre. Jeg kan ikke forstå, at man ikke gør tingene færdige i stedet for at lave lappeløsninger alle vegne.
Warla Rubeck, Snøde: - Jeg er jo en gammel kone, men jeg synes, det er meget vigtigt, at der er lokale skoler til de små børn. Skolerne betyder noget for hele lokalsamfundet. De skaber et fællesskab om nogle lokale aktiviteter, som jeg tror ville forsvinde, hvis man ikke har de små skoler i nord og i syd. Skolerne er samlende elementer i vores lokalsamfund, og det, som det koster, er givet godt ud.
Jette Røntved, Lohals: - Skolerne er det vigtigste, hvis man skal trække nye borgere til Langeland. Jeg har været meget imod den der kæmpe skole i Rudkøbing, og vores skole i Hou havde det smukkeste udeområde, man kan tænke sig, og det lukkede man. Gudskelov bevarede de Snøde Skole, og det betyder rigtig meget for de forældre, der bor her, at deres børn ikke skal køre 30 kilometer for at komme i skole. Skal de det, får du ikke nye familier herop, og så bliver Nordlangeland en ghetto med sommerhuse.
Ronny Kempf, Lohals: - Man skal lade være med at lukke de små skoler, og så er den ikke længere. Når du lukker skoler og børnehaver, så lukker du samfundet halvvejs ned. Jeg har hørt om dengang, der var bager og slagter i Lohals, og når man lukker skolen, så har det en betydning. Det med at samle alt et sted går ikke – vi er jo ikke soldater, men mennesker, og vi kan ikke ensrette det hele.
Kim Dyrendam, Hou: - Jeg har ingen børn, men det er vigtigt, at skolen er her, for det er ikke sjovt at sende de små helt til Rudkøbing. Min nabo inde ved siden af har tre børn, og de er sgu ikke gamle nok til at tage derind endnu. Vi skal have en skole i hver ende af øen, og jeg ved, der er allerede nogle, der er fraflyttet, fordi man er begyndt at tænke på at lukke skolen.
Dorthe Bomholdt Henriksen, Rudkøbing: - Det fylder meget for mig, at vi skal spare, og at det går ud over både børnene og ældreplejen, hvor jeg arbejder. Det, synes jeg, er alarmerende. Jeg kan mærke de besparelser og oplever, at vi løber hurtigere og ikke har den tid til borgerne, som jeg godt kunne tænke mig, der var. Det er også problematisk, at vi ikke kan skaffe nye kolleger. Det bekymrer mig.
Johnnie Quist Laursen, Lindelse: - Sagen om svinestalden ved Illebølle Savværk betyder meget for mig, og jeg kan ikke se, hvilken politiker jeg kan stemme på. Ingen partier har gjort noget, selvom sagen er i strid med lovgivningen. Men har tilsidesat, at den bliver placeret foran en af hatbakkerne, selvom de ikke må skærmes, og man har ikke villet undersøge, om der var vandsalamander, selvom det er i strid med EU-lovgivningen. Vi kan finde vandsalamander, men det er ekspertisen ligeglade med. Vi har kæmpet i ni måneder, uden at nogen vil tage sagen op, så jeg stemmer for første gang nogensinde blankt.
Susanne Theilgaard, Tryggelev: - Her skal være godt og trygt at bo – også for børnefamilierne, og her er skolerne vigtige. Mine børn går ikke i Humble mere, men jeg synes, det er vigtigt at have en god og tryg skole i lokalområdet. Børn på seks år skal ikke sidde og rakke i en bus i en time, og uden en skole visner hele lokalsamfundet. Skolen er også samlingspunkt for foreningslivet, så det er meget væsentligt.
Mie Lisa Petersen, Humble: - Det vigtigste for mig er en god ældrepleje, og jeg kan se, at den er blevet dårligere i de to år, hvor jeg har fået hjælp. Jeg får et besøg hver aften, og der kommer så mange forskellige hele tiden, at jeg slet ikke kan holde styr på det. Det er blevet meget dårligere, og det må da kunne planlægges bedre.
Jan Christiansen, Tullebølle: - Langeland økonomi er det, der bekymrer mig mest, og jeg kan ikke forstå, at vi ikke tænker mere rationelt i så lille en kommune. Vi kan ikke tillade os at bruge penge på noget, der er unødvendigt, og det synes jeg, vi gør. Andre steder ligger det lige til højrebenet, at vi kan hente penge ind – blandt andet inden for turismen. Jeg er havneassistent i Bagenkop, og vi har faktisk ikke plads til flere gæstebåde, men der er masser af muligheder for at øge kapaciteten næsten gratis, men det kræver, at man tør tænke nyt. Det er vi nødt til i en situation, hvor fiskeriet ser ud til at blive ødelagt.
Mie Nikolajsen, Bagenkop: - Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi bibeholder vores turisme, fordi det kan holde nogle arbejdspladser på øen, og sagen om kvoter i fiskeriet kan ramme vores turisme hårdt. Der er mange turister - også børnefamilier, som kommer på havnen og ser fiskene blive landet, og som køber en fisk med hjem. Det er en attraktion, som måske forsvinder. Hvis fiskeriet dør, er der mange, der ikke vil komme her, og det vil også koste omsætning i vores brugs. Så må man tænke nyt og måske anlægge cykelstier og i stedet satse på cykelturister.
Hans-Erik Nielsen, Bagenkop: - Jeg synes, man smider penge ud i øst og vest og sparer på de ældre hele tiden. De sender for lidt penge til os fra Christiansborg, og her lader vi det gå ud over de ældre. Det kan ikke være rigtigt. De kan ikke engang få en tør ble. Jeg hører, det er blevet dårligere, og det kan da ikke være rigtigt, for det er de ældre, der har opbygget det samfund, vi har. Når jeg skal stemme, vil jeg kigge efter én, der vil stoppe med at spare på de ældre, men det er nok svært at finde sådan én.
Anna Lise Rasmussen, Ennebølle: - Jeg sætter mit kryds et sted, hvor man vil arbejde for, at Rema 1000 skal ind i bymidten og ikke åbner ude på Nørrebro. Hvis de rykker ud, tror jeg, det vil få store konsekvenser for vores byliv, som er elsket af alle. Vi har arbejdet imod tomme butikker, og dem er der næsten ingen af, men jeg frygter, det er den vej, det vil gå igen, hvis vi ikke holder fast. Det vil være synd for vores gamle handelsby, som både langelændere og turister synes er så dejlig at være i.
Hanne Lentz, Lohals: - Jeg arbejder i ældreplejen, som fylder meget for mig, og nu skal vi til at spare fire millioner. De siger, at det ikke kommer til at gå ud over de varme hænder, men det tror jeg ikke på. Det bekymrer mig på de ældres vegne, for man skal i forvejen være virkelig dårlig for at få hjælp, og nu frygter jeg, at det bliver endnu værre. Det er det, der vægter højst for mig.Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Erhverv

Michael droppede sit faste job for at lave en af verdens bedste whiskyer: Nu ligger den på lager til om otte år

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Odense kravler sikkert væk fra bundplacering: Færre og færre arbejdsløse

Annonce