Annonce
Assens

20-30 millioner dyrere: Hypermoderne renseanlæg skal under låg

Det er de to største tanke samt den lille nederst, der skal overdækkes, og derfor øger anlægsomkostningerne for Assens' nye renseanlæg. Illustration: SLA Arkitekter
Det nye Assens Renseanlæg bliver dyrere end først antaget, fordi nogle af tankene skal overdækkes. Assens Forsyning havde ellers ansøgt kommunen om at etablere åbne tanke.

Assens: 20-30 millioner kroner.

Så meget dyrere end budgetteret bliver det nye hypermoderne Assens Renseanlæg på Fåborgvej.

Det skyldes, at udvalget for Miljø, Teknik og Plan i Assens Kommune ikke er interesseret i at ændre projektet, fordi det vil forsinke projektet med omkring seks måneder, selvom Assens Forsyning har ansøgt om en ændring.

Assens Forsyning har ansøgt om, at nogle af renseanlæggets tanke, de såkaldte beluftningstanke, ikke skal overdækkes. I anlægget skal der være tre typer af tanke; den ene er der slet ingen lugt, den anden er der en lille risiko for lugt, mens der i den tredje type er risiko for lugt. Den tredje type bliver overdækket, mens Assens Forsyning ønsker at fjerne den overdækning, der var tegnet ind på den tank-type, hvor der er lille risiko for, at der kan blive dannet lugt.

Assens Kommune har tidligere godkendt et projekt med overdækning af de tanke.

- Projektet er budgetteret til 250 millioner kroner, men det er eksklusiv overdækning af beluftningstankene (type to, red.), siger Gerdt Hylbæk Nielsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Assens Forsyning.

- Kommunen ønsker det, de ønsker, og så er det sådan, det bliver. Men det gør jo så anlægget dyrere, siger han.

Annonce

Assens Renseanlæg

I 2022 skal alt spildevand i Assens Kommune sendes til det nye renseanlæg, der skal opføres i Assens by. Her vil spildevandet blive renset, inden det bliver ledt ud i vandløb og havet.

Hvor det gamle anlæg i Assens kan tage 35.000 p.e. i dag - det vil sige det, der svarer til spildevandet fra 35.000 personer - vil det nye renseanlæg få en kapacitet på 100.000 p.e. Det vil endda kunne belastes op til 150.000 p.e.

Anlægget skal også give plads til et såkaldt HEPWAT-projekt (Higher Environ-mental Performance in Waste Water Systems), der gennemføres af Assens Forsyning, Grundfos, Krüger, Danmarks tekniske Universitet (DTU Miljø), ARTOGIS og Konsulentfirmaet Ivan Häuser og Bassi Consulting (fra Frankrig).

Udover at rense spildevand kan anlægget også lave energi, og der er mulighed for, at det i fremtiden også kan håndtere affald.

Renseanlægget er en del af Assens Forsyningspark, der også tæller et vandværk, administrationsbygning og et biogasanlæg.

Kilde: Assens Forsyning A/S

Hvor skal pengene komme fra?

Det betyder nemlig, at anlægsomkostningerne formentlig vil stige med 20-30 millioner kroner. Det skriver Assens Forsyning i et høringssvar til kommunen.

I det godkendte budget er der nemlig ikke sat penge af til overdækning af beluftningstankene.

Oveni kommer der ekstra driftsomkostninger på en til to millioner kroner årligt. Levetiden på det nye renseanlæg forventes at være 30 år.

- Betyder det så, at det kommer til at koste mellem 30 og 60 millioner kroner ekstra i driftsomkostninger?

- Ja, det kan du godt sige. Men der kan jo godt være nogle ting på renseanlægget, der bliver skiftet ud undervejs, og hvad der kommer af ny teknologi, er jo heller ikke til at vide.

- Når nu projektet bliver dyrere end beregnet, hvor skal pengene så komme fra?

- Det kan jeg ikke sige noget om endnu. Det er noget, som måske - og jeg siger måske - kan få indflydelse på vores takster. Vi har jo selvfølgelig noget økonomi til det her og nogle budgetter, der skal overholdes, men inden vi har nogle priser fra leverandørerne, kan jeg ikke svare på, hvordan det kommer til at hænge sammen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen og tilføjer:

- Vi har jo interesse i at holde omkostningerne nede, så længe vi overholder miljøkravene.

Overdækning ikke nødvendig

Planen var, at tankene skulle overdækkes for at undgå lugtgener og smitterisiko, men Assens Forsyning er blevet rådgivet til ikke at overdække beluftningstankene, fordi det ikke er nødvendigt.

- De renseanlæg, vi har i kommunen nu, er ikke overdækket, og der er kun to renseanlæg i Danmark, hvor de her tanke er overdækket, fordi det ikke er nødvendigt, når de ligger udenfor byen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.

I høringssvaret fra Assens Forsyning til Assens Kommune nævnes det, at mange større danske renseanlæg ikke har problemer med smitte, selvom de ligger bynært.

Hvis Assens Forsyning havde fået sin vilje om ikke at overdække tankene, ville det have medført øget lugtpåvirkning, men Assens Forsyning vurderer på baggrund af en screening fra COWI, at det ville have været inden for en acceptabel grænse.

Assens Forsyning går derfor i gang med byggeriet som planlagt, og det forventes at være færdigt medio 2022.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce