Annonce
Assens

20-30 millioner dyrere: Hypermoderne renseanlæg skal under låg

Det er de to største tanke samt den lille nederst, der skal overdækkes, og derfor øger anlægsomkostningerne for Assens' nye renseanlæg. Illustration: SLA Arkitekter
Det nye Assens Renseanlæg bliver dyrere end først antaget, fordi nogle af tankene skal overdækkes. Assens Forsyning havde ellers ansøgt kommunen om at etablere åbne tanke.

Assens: 20-30 millioner kroner.

Så meget dyrere end budgetteret bliver det nye hypermoderne Assens Renseanlæg på Fåborgvej.

Det skyldes, at udvalget for Miljø, Teknik og Plan i Assens Kommune ikke er interesseret i at ændre projektet, fordi det vil forsinke projektet med omkring seks måneder, selvom Assens Forsyning har ansøgt om en ændring.

Assens Forsyning har ansøgt om, at nogle af renseanlæggets tanke, de såkaldte beluftningstanke, ikke skal overdækkes. I anlægget skal der være tre typer af tanke; den ene er der slet ingen lugt, den anden er der en lille risiko for lugt, mens der i den tredje type er risiko for lugt. Den tredje type bliver overdækket, mens Assens Forsyning ønsker at fjerne den overdækning, der var tegnet ind på den tank-type, hvor der er lille risiko for, at der kan blive dannet lugt.

Assens Kommune har tidligere godkendt et projekt med overdækning af de tanke.

- Projektet er budgetteret til 250 millioner kroner, men det er eksklusiv overdækning af beluftningstankene (type to, red.), siger Gerdt Hylbæk Nielsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Assens Forsyning.

- Kommunen ønsker det, de ønsker, og så er det sådan, det bliver. Men det gør jo så anlægget dyrere, siger han.

Assens Renseanlæg

I 2022 skal alt spildevand i Assens Kommune sendes til det nye renseanlæg, der skal opføres i Assens by. Her vil spildevandet blive renset, inden det bliver ledt ud i vandløb og havet.

Hvor det gamle anlæg i Assens kan tage 35.000 p.e. i dag - det vil sige det, der svarer til spildevandet fra 35.000 personer - vil det nye renseanlæg få en kapacitet på 100.000 p.e. Det vil endda kunne belastes op til 150.000 p.e.

Anlægget skal også give plads til et såkaldt HEPWAT-projekt (Higher Environ-mental Performance in Waste Water Systems), der gennemføres af Assens Forsyning, Grundfos, Krüger, Danmarks tekniske Universitet (DTU Miljø), ARTOGIS og Konsulentfirmaet Ivan Häuser og Bassi Consulting (fra Frankrig).

Udover at rense spildevand kan anlægget også lave energi, og der er mulighed for, at det i fremtiden også kan håndtere affald.

Renseanlægget er en del af Assens Forsyningspark, der også tæller et vandværk, administrationsbygning og et biogasanlæg.

Kilde: Assens Forsyning A/S

Hvor skal pengene komme fra?

Det betyder nemlig, at anlægsomkostningerne formentlig vil stige med 20-30 millioner kroner. Det skriver Assens Forsyning i et høringssvar til kommunen.

I det godkendte budget er der nemlig ikke sat penge af til overdækning af beluftningstankene.

Oveni kommer der ekstra driftsomkostninger på en til to millioner kroner årligt. Levetiden på det nye renseanlæg forventes at være 30 år.

- Betyder det så, at det kommer til at koste mellem 30 og 60 millioner kroner ekstra i driftsomkostninger?

- Ja, det kan du godt sige. Men der kan jo godt være nogle ting på renseanlægget, der bliver skiftet ud undervejs, og hvad der kommer af ny teknologi, er jo heller ikke til at vide.

- Når nu projektet bliver dyrere end beregnet, hvor skal pengene så komme fra?

- Det kan jeg ikke sige noget om endnu. Det er noget, som måske - og jeg siger måske - kan få indflydelse på vores takster. Vi har jo selvfølgelig noget økonomi til det her og nogle budgetter, der skal overholdes, men inden vi har nogle priser fra leverandørerne, kan jeg ikke svare på, hvordan det kommer til at hænge sammen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen og tilføjer:

- Vi har jo interesse i at holde omkostningerne nede, så længe vi overholder miljøkravene.

Annonce

Overdækning ikke nødvendig

Planen var, at tankene skulle overdækkes for at undgå lugtgener og smitterisiko, men Assens Forsyning er blevet rådgivet til ikke at overdække beluftningstankene, fordi det ikke er nødvendigt.

- De renseanlæg, vi har i kommunen nu, er ikke overdækket, og der er kun to renseanlæg i Danmark, hvor de her tanke er overdækket, fordi det ikke er nødvendigt, når de ligger udenfor byen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.

I høringssvaret fra Assens Forsyning til Assens Kommune nævnes det, at mange større danske renseanlæg ikke har problemer med smitte, selvom de ligger bynært.

Hvis Assens Forsyning havde fået sin vilje om ikke at overdække tankene, ville det have medført øget lugtpåvirkning, men Assens Forsyning vurderer på baggrund af en screening fra COWI, at det ville have været inden for en acceptabel grænse.

Assens Forsyning går derfor i gang med byggeriet som planlagt, og det forventes at være færdigt medio 2022.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce