Annonce
Assens

20-30 millioner dyrere: Hypermoderne renseanlæg skal under låg

Det er de to største tanke samt den lille nederst, der skal overdækkes, og derfor øger anlægsomkostningerne for Assens' nye renseanlæg. Illustration: SLA Arkitekter
Det nye Assens Renseanlæg bliver dyrere end først antaget, fordi nogle af tankene skal overdækkes. Assens Forsyning havde ellers ansøgt kommunen om at etablere åbne tanke.
Annonce

Assens: 20-30 millioner kroner.

Så meget dyrere end budgetteret bliver det nye hypermoderne Assens Renseanlæg på Fåborgvej.

Det skyldes, at udvalget for Miljø, Teknik og Plan i Assens Kommune ikke er interesseret i at ændre projektet, fordi det vil forsinke projektet med omkring seks måneder, selvom Assens Forsyning har ansøgt om en ændring.

Assens Forsyning har ansøgt om, at nogle af renseanlæggets tanke, de såkaldte beluftningstanke, ikke skal overdækkes. I anlægget skal der være tre typer af tanke; den ene er der slet ingen lugt, den anden er der en lille risiko for lugt, mens der i den tredje type er risiko for lugt. Den tredje type bliver overdækket, mens Assens Forsyning ønsker at fjerne den overdækning, der var tegnet ind på den tank-type, hvor der er lille risiko for, at der kan blive dannet lugt.

Assens Kommune har tidligere godkendt et projekt med overdækning af de tanke.

- Projektet er budgetteret til 250 millioner kroner, men det er eksklusiv overdækning af beluftningstankene (type to, red.), siger Gerdt Hylbæk Nielsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Assens Forsyning.

- Kommunen ønsker det, de ønsker, og så er det sådan, det bliver. Men det gør jo så anlægget dyrere, siger han.

Assens Renseanlæg

I 2022 skal alt spildevand i Assens Kommune sendes til det nye renseanlæg, der skal opføres i Assens by. Her vil spildevandet blive renset, inden det bliver ledt ud i vandløb og havet.

Hvor det gamle anlæg i Assens kan tage 35.000 p.e. i dag - det vil sige det, der svarer til spildevandet fra 35.000 personer - vil det nye renseanlæg få en kapacitet på 100.000 p.e. Det vil endda kunne belastes op til 150.000 p.e.

Anlægget skal også give plads til et såkaldt HEPWAT-projekt (Higher Environ-mental Performance in Waste Water Systems), der gennemføres af Assens Forsyning, Grundfos, Krüger, Danmarks tekniske Universitet (DTU Miljø), ARTOGIS og Konsulentfirmaet Ivan Häuser og Bassi Consulting (fra Frankrig).

Udover at rense spildevand kan anlægget også lave energi, og der er mulighed for, at det i fremtiden også kan håndtere affald.

Renseanlægget er en del af Assens Forsyningspark, der også tæller et vandværk, administrationsbygning og et biogasanlæg.

Kilde: Assens Forsyning A/S

Annonce

Hvor skal pengene komme fra?

Det betyder nemlig, at anlægsomkostningerne formentlig vil stige med 20-30 millioner kroner. Det skriver Assens Forsyning i et høringssvar til kommunen.

I det godkendte budget er der nemlig ikke sat penge af til overdækning af beluftningstankene.

Oveni kommer der ekstra driftsomkostninger på en til to millioner kroner årligt. Levetiden på det nye renseanlæg forventes at være 30 år.

- Betyder det så, at det kommer til at koste mellem 30 og 60 millioner kroner ekstra i driftsomkostninger?

- Ja, det kan du godt sige. Men der kan jo godt være nogle ting på renseanlægget, der bliver skiftet ud undervejs, og hvad der kommer af ny teknologi, er jo heller ikke til at vide.

- Når nu projektet bliver dyrere end beregnet, hvor skal pengene så komme fra?

- Det kan jeg ikke sige noget om endnu. Det er noget, som måske - og jeg siger måske - kan få indflydelse på vores takster. Vi har jo selvfølgelig noget økonomi til det her og nogle budgetter, der skal overholdes, men inden vi har nogle priser fra leverandørerne, kan jeg ikke svare på, hvordan det kommer til at hænge sammen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen og tilføjer:

- Vi har jo interesse i at holde omkostningerne nede, så længe vi overholder miljøkravene.

Annonce

Overdækning ikke nødvendig

Planen var, at tankene skulle overdækkes for at undgå lugtgener og smitterisiko, men Assens Forsyning er blevet rådgivet til ikke at overdække beluftningstankene, fordi det ikke er nødvendigt.

- De renseanlæg, vi har i kommunen nu, er ikke overdækket, og der er kun to renseanlæg i Danmark, hvor de her tanke er overdækket, fordi det ikke er nødvendigt, når de ligger udenfor byen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.

I høringssvaret fra Assens Forsyning til Assens Kommune nævnes det, at mange større danske renseanlæg ikke har problemer med smitte, selvom de ligger bynært.

Hvis Assens Forsyning havde fået sin vilje om ikke at overdække tankene, ville det have medført øget lugtpåvirkning, men Assens Forsyning vurderer på baggrund af en screening fra COWI, at det ville have været inden for en acceptabel grænse.

Assens Forsyning går derfor i gang med byggeriet som planlagt, og det forventes at være færdigt medio 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce