Annonce
Fyn

20 år efter orkanen fældede Fyn: Svanninge Bakker i dag

Før orkanen for 20 år siden var området her beplantet med høje grantræer. Størstedelen af dem væltede eller knækkede i orkanen. Foto: Michael Bager
For 20 år siden fældede en voldsom december-orkan store dele af de fynske skove. Det gik blandt andet hårdt ud over Svanninge Bakker, men her udnyttede man orkanens hærgen til en fordel.

Fyn: Den 3. december 1999 ramte en voldsom orkan store dele af Danmark.

Værst gik det ud over det sydlige Danmark og Fyn. Enkelte steder var der vindstød op over 50 m/s - svarende til omkring 185 kilometer i timen. 800 personer kom alvorligt til skade, mens hele syv mistede livet.

På Fyn trak orkanen en stribe af væltede træer og elmaster, afrevne hustage og flyvende tagsten efter sig og skabte kaos overalt.

Væltede lastbiler spærrede Svendborgsundbroen, Langelandsbroen og Lillebæltsbroen, der alle måtte lukkes, og en af verdens største kraner, der hørte til på Lindøværftet, væltede ned over en bygning. Lykkeligvis kom ingen til skade.

Både i Odense og Nyborg strandede flere hundrede togrejsende på banegården. 1500 passagerer blev indlogeret i en idrætshal i Nyborg. Også på Odense Universitetshospital var der kaos. Ruder blæste ind, strømmen svigtede, og der måtte indkaldes ekstra læger til at tage sig af tilskadekomne.

Træerne knækkede som tændstikker i skovene. På landsplan gik omkring fire millioner kubikmeter træ tabt. Også flere skove på Fyn var hårdt ramt - blandt andet skovområderne i Svanninge Bakker.

Annonce

12 store storme på 100 år

I de sidste 100 år har 12 "kategori 4" orkaner og storme (de allervoldsomste) ramt Danmark.

Se listen her:

 • 1921 Ulvsund-stormen 23.-24. oktober
 • 1967 den 17.-18. november - Vindstød over 40 m/s
 • 1976 den 3. januar
 • 1981 den 24.-25. november - vindstød over 40 m/s
 • 1983 den 18. januar - Vindstød på 30-33 m/s
 • 1984 den 13. januar - vindstød på 30-35 m/s
 • 1990 den 25.-26. januar - vindstød fra 22-36 m/s
 • 1990 den 26. februar
 • 1991 den 9. januar
 • 1999 Decemberorkanen 3. december - vindstød målt op til 51,4 m/s
 • 2013 Allan 28. oktober - vindstød målt op til 53,5 m/s
 • 2013 Bodil 5.-6. december - vindstød målt op til 44,2 m/s

30 hektar skov lagt ned

- Man skal nok opleve et stormfald - ikke bare på et billede, for rigtig at forstå det. Store dele af området i Svanninge Bakker var stort set ufremkommeligt. Det er rigtig bøvlet at bevæge sig frem mellem store træer, der ligger i lag ovenpå hinanden, hvor man nogle steder skal op i tre meters højde for at klatre over. Det er nærmest umuligt, fortæller seniorkonsulent ved Naturstyrelsen på Fyn, Søren Kirk Strandgaard.

I 1999 var han ansat som skovrider, og han husker ganske tydeligt orkanen den 3. december.

På statens areal i Svanninge Bakker væltede omkring 30 hektar nåleskov i løbet af ganske få timer den aften.

- Det var en voldsom oplevelse. Det var som om, at en kæmpe malerkost var blevet kørt gennem området og havde væltet alle træerne, husker han.

Men faktisk var stormfaldet i Svanninge Bakker ikke så skidt, at det ikke var godt for noget.

Forinden havde man i flere år planlagt, at fjerne noget af skoven og genoprette det åbne landskab, der havde været en gang. I 1800-tallet blev en stor del af området beplantet med gran og fyr, og nu ønskede man igen at få et mere åbent landskab og fremme den truede naturtype overdrev, hvor mange arter af planter og dyr lever.

Med orkanen, der for alvor satte gang i rydningen af bakkerne, kom chancen - om end noget hurtigere end man havde forestillet sig.

Svanninge Bakker i dag

Efter orkanen valgte man derfor bevidst ikke at plante træer på nogle store arealer i bakkerne, mens man andre steder plantede løvtræer i stedet for de faldne nåletræer.

- For folk, som er vant til at færdes i et område, er det nok et chok, når det pludselig forsvinder. Fra at der har været 25 meter høje træer, til at det er et fuldstændig åbent landskab, siger han og tilføjer:

- Men mange, der ikke er vant til at færdes her, er slet ikke klar over, at der var træer for tyve år siden. Jeg tror ikke, der er så mange, der lægger mærke til det, hvis man ikke har et trænet skovøje.

I dag er store dele af området i Svanninge Bakker lavet til overdrev. De fleste træer og buske er blevet fjernet fra området - også de, der var heldige at overleve orkanen og området afgræsses året rundt af Galloway-kvæg. Det giver gode levevilkår for mange plantearter, dyr og insekter.

Få grantræer overlevede orkanen i 1999 og rager nu op blandt de nyplantede løvtræer. Foto: Michael Bager
Jakob Harrekilde Jensen overtog for fire år siden jobbet som skovrider for Naturstyrelsen på Fyn. Her ved et af de få grantræer i Svanninge Bakker, der overlevde orkanen i 1999. Foto: Michael Bager
Området som det ser ud i dag. Bevaret som et åbent overdrev. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lukket feriecenter tæt på åbning: Oprørte husejere stempler lejeaftale med feriecenter som ulovlig

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Slut med togdrift om søndagen

1995 Ritt Bjerregaard har i hvert fald lært én ting af sin sag med lejligheden på Vesterbro i København: Prisen for at fastholde nogle principper kan blive for stor. Derfor valgte hun i går at meddele finansminister Mogens Lykketoft, at hun giver afkald på 166.000 kroner årligt i ministerpension oven i de godt 1,2 millioner lavt beskattede kroner, som hun får som EU-kommissær. Til Fyens Stiftstidende siger Ritt Bjerregaard, at hun dybest set er modstander af, at man skal rette sig efter tilfældige stemninger, eller hvad der tidligere har været praksis. Når jeg gav affald på pensionen, var det fordi, at situationen efterhånden var blevet så hysterisk, at den skyggede for alt det, jeg skulle lave som kommissær. 1970 Det er radioens udsendelser, der trods alt vinder i konkurrencen om lytter/seernes bevågenhed, måske fordi radiolytning er lettere at kombinere med andre gøremål. Sådan lyder konklusionen af en lytter- og seerundersøgelse, som Danmarks Radio har offentliggjort. Undersøgelsen viser blandt andet, at lytterne uhyre sjældent lukker for en radioudsendelse, fordi de finder den kedelig, Det gør derimod en del seere. Tv har dog stadig meget store seertal. Over to millioner mennesker ser aftenens første tv-avis, hvorimod den sene udgaves seertal er meget afhængig af, hvilken udsendelse, der ligger umiddelbart forud. Hvis det er et populært program, er der mange, der også ser tv-avisen bagefter. 1945 Den længe ventede nedskæring af statsbanetrafikken bliver nu til alvor. I går aftes udsendte statsbanerne meddelelse om, at nedskæringen skal træde i kraft den 1. februar, og at den reducerer toggangen til 20 procent af den normale trafik før krigen. Den almindelige regel for hverdagstrafikken bliver, at der kører et tog om morgenen og et om aftenen, og om søndagen vil der slet ikke køre damptog. Forbindelsen mellem landsdelene bliver efter den nye køreplan meget vanskelig, idet der kun bliver én forbindelse daglig i hver retning – og om søndagen kan man overhovedet ikke rejse. Færgebilletterne til Storebæltsoverfarten genindføres fra 1. februar og udleveres kun i begrænset omfang.

Nordfyn

Ungt ægtepar overtager kendt Bogense-spisested

Annonce