Annonce
Kultur

Bevæget Galschiøt efter hæder: - Jeg får tæsk alle vegne, men på Fyn holder de af mig

Jens Galschiøt, Årets Fynbo 2021, med sin hustru Colette Markus Galschiøt ved sin side. Til højre for ham er det Niels Henrik "Niller" Madsen, der selv har været nomineret som Årets Fynbo for sit arbejde med tv-udsendelsen Odense ser rødt.  Foto: Michael Bager
Skamstøttens skaber, Jens Galschiøt, sætter pris på støtten og kåringen til Årets Fynbo 2021. Han tvivler skam ikke på, at hæderen kommer de kinesiske myndigheder for øre

Årets Fynbo: Det kan virke urealistisk, at en pris som Årets Fynbo kan få kinesiske myndigheder på stikkerne. Men når manden, der modtager prisen, hedder Jens Galschiøt, er det ikke taget ud af en science fiction-roman.

- Du kan være helt sikker på, at kinesiske myndigheder bliver gjort opmærksom på, at danske Jens Galschiøt modtager en pris. Den nyhed kommer til at fylde medierne i Hongkong, og det kommer til at sprede sig til medier i hele verden de kommende dage, siger Jens Galschiøt i minutterne efter, at han modtog prisen.

Der har været enorm opmærksomhed omkring Skamstøtten de seneste måneder, og Kina er meget sensitiv omkring omtalen af skulpturen, fortæller den 67-årige billedkunstner.

Annonce

- Hvis du er min ven, er du Kinas fjende. Så slemt er det. Der vil helt sikkert være kinatro medier, der lægger Fyens Stiftstidende for had. Men jeg tror dog ikke, at det bliver et problem for missionen om at få Skamstøtten ud af Hongkong, at et lokalt fynsk medie har givet mig denne pris, siger Jens Galschiøt.

Man kan tydeligt høre, at jeg taler sjællandsk. Men hvis folk spørger mig, hvor jeg kommer fra, svarer jeg, at jeg er fynbo

Jens Galschiøt, Årets Fynbo 2021

Han sagde i et interview i denne avis 2. januar, at han var i tvivl om, hvorvidt juryen turde give ham prisen som Årets Fynbo 2021. Det turde den.

- Jeg er imponeret over og glad for, at de turde. Det er modigt. Det betyder åbenbart, at juryen og Fyens Stiftstidende er noget mere uafhængig, end jeg troede. Det er et godt tegn, at man siger: ”Vi vil skide på, hvad Kina synes om den mand”, selv om det kan gå ud over Odense i kraft af færre turister, siger Jens Galschiøt.

I sin takketale til prisfesten konstaterede han, at ”sådan en som ham får tæsk overalt i verden - især af Kina for tiden”.

- Derfor betyder det meget, at byen, jeg bor i, bakker mig op. At øen bakker mig op, siger Jens Galschiøt, mens blæsten symbolsk får ruderne på avisen på Banegårdspladsen til at sitre.

Elsker nærheden på Fyn

Jens Galschiøt er opvokset på Sjælland, men har boet på Fyn siden 1994. Han betragter sig selv som fynbo, selv om fynboer måske betragter ham som sjællænder.

- Man kan tydeligt høre, at jeg taler sjællandsk. Men hvis folk spørger mig, hvor jeg kommer fra, svarer jeg, at jeg er fynbo, siger Jens Galschiøt.

Han sætter stor pris på nærheden i Odense og forstaden Næsby, hvor hans værksted og galleri har haft til huse siden 1994.

- Jeg kan enormt godt lide tætheden. At man møder en bekendt på gågaden eller som her i dag ser ansigter, man kender. Når man farer rundt i hele verden, har man brug for noget nærhed. Det får jeg i Odense og på Fyn.

Blå bog

Jens Galschiøt blev født i Frederikssund i 1954. Han voksede op i Frederikssund og forlod skolen i 8. klasse og undgik dermed at blive smidt ud.

Han er gift med psykoterapeut Colette Markus Galschiøt. Sammen har de tre voksne drenge og tre børnebørn.

Han flyttede til Fyn i 1974 og blev uddannet som plade- og konstruktionssmed på Lindøværftet i 1978.

Han er selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted i Odense siden 1985. Fra 1994 i Næsby.

Blandt hans mest berømte værker er ”Svinehunden”, ”Skamstøtten” og ”Unbearable”, en 12 meter lang og fem meter høj isbjørne-skulptur skabt til klimatopmødet COP21 i Paris i 2015.

Jens Galschiøts atelier i Odense indeholder bronzestøberi, udstillingshal, værksted samt en skulpturpark.

Den altafgørende årsag til, at han er kåret til Årets Fynbo 2021, er skulpturen Skamstøtten. Den blev skabt i 1995 og placeret ved universitet i Hongkong i 1997.

Den er siden blevet et verdensomspændende symbol, og derfor har Jens Galschiøt valgt at fraskrive sine rettigheder til værket. Dermed kan alle kopiere det.

- Det er ikke min kunst mere. Skamstøtten har vokset sig så stor, at jeg ikke har ret til at beholde copyrighten på den. Det er noget af det højeste, man kan opnå som kunstner: At skabe et værk, som bliver symbol på globale bevægelser, siger Jens Galschiøt.

Han tvivler på, at han kan overgå det, han har opnået med Skamstøtten.

- Jeg tror godt, at jeg kan lave et kunstværk, der matcher den. Men jeg tror ikke, jeg kan skabe et værk, der får global omtale i samme grad. Det skyldes, at den bliver angrebet af en stormagt med 1,3 milliarder mennesker.

Annonce

Et lortejob at være kunstner

Jens Galschiøt kalder kunst et sprog, mennesker kan bruge til at kommunikere om det, der er for svært at snakke om.

- Jeg kommunikerer i tilfældet med Skamstøtten en sorg, der udspringer af massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989. Jeg bruger nogle symboleffekter, som de fleste mennesker kan forholde sig til. Dermed taler jeg et sprog, som kineserne forstår. Et internationalt sprog, som slår igennem i både Kina og Hongkong. Der er netop derfor, at Skamstøtten fjernes, siger Jens Galschiøt.

Birgitte Weinberger og Simon Møberg Torp er med i juryen, der vælger Årets Fynbo. Årets vinder, Jens Galschiøt, roste dem begge for deres mod. Foto: Michael Bager

Han fik de fremmødte gæster på Banegårdspladsen til at grine, da han konstaterede, at det er et lortejob at være kunstner.

- Jeg betaler selv for mine værker, og Skamstøtten har kostet mange hundredtusinde kroner. Men det er mit liv. Det er det, jeg laver. Til forskel fra mange andre kan jeg faktisk leve af det og har endda ansatte, siger Jens Galschiøt.

En af grundene til det, er, at fynboerne er gode til at komme ud i galleriet og købe julegaver og fødselsdagsgaver.

- De støtter og bakker mig op og har efterhånden gjort det i 50 år. Så tak for det, siger Jens Galschiøt.

Han er sikker på, at prisen som Årets Fynbo betyder, at flere får lyst til at besøge hans værksted og galleri i Næsby.

- Jeg tror, at der kommer flere gæster, der får lyst til at komme og se værkstedet, der nærmest er et kunstværk i sig selv, fordi der er så meget at kigge på. Det er nærmest et raritetskabinet, som både er spændende for børn og voksne. Det koster ikke en krone, og man får endda en kop kaffe, lokker Jens Galschiøt, der efter årtiers tilløb endelig kan bryste sig af titlen Årets Fynbo.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce