Annonce
Erhverv

185 millioner i robotfirma: Europæisk investeringsbank og fynske familier investerer

Onrobot laver bl.a. gribere og udstyr til robotarme, men står også bag en lang række andre end-of-arm-produkter til automation og robotbranchen, hvor man har et erklæret mål om at være verdens førende applikationsbutik. Foto: Michael Bager
Tobaksfamilien Gundersen fra Assens og Orifarm-ejerne Bøgh-Sørensen er blandt de nye kendte private investorer, som sammen med Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank hælder et større trecifret millionbeløb i den blot fem år gamle robotvirksomhed Onrobot.

Den fynske robotvirksomhed Onrobot slutter 2019 af med at få nye medejere og et større trecifret millionbeløb skudt ind i virksomhedskassen.

Dermed fortsætter virksomheden, der har som erklæret mål at blive verdens førende forhandler af gribere og applikationer til robotarme og automationsløsninger, med at tiltrække nye investorer og masser af penge.

Virksomheden har i forvejen fået store millionbeløb fra de nuværende ejere Enrico Krog Iversen, tidligere medejer og direktør i Universal Robots, Vækstfonden og amerikanske Summit Partners. Investoren fra USA lagde sidste år et stort trecifret millionbeløb i virksomheden, hvor Krog Iversen og Vækstfonden kort tid forinden selv havde lagt 100 millioner kroner.

Nu er der så mange flere millioner til virksomheden, efter at Vækstfonden, som altså allerede er med i Onrobot, sammen med Den Europæiske Investeringsbank, EIB, og en række meget kendte fynske familier investerer ikke færre end 185 millioner kroner i virksomheden i Odense.

Dermed følger Onrobot desuden også i kølvandet på en anden stor robotvirksomhed, Blue Ocean Robotics, som i starten af december kunne offentliggøre, at man her havde fået nye investorer og 80 millioner kroner mere i kassen.

Onrobot bliver samtidigt den første, der nyder godt af et nyt samarbejde mellem Vækstfonden og EIB, der ifølge en ny strategi skal investere ikke færre end 1,1 milliard kroner i nye danske vækstvirksomheder, hvor man altså har kastet sin kærlighed på den unge fynske virksomhed som den første.

- Vi glæder os over nu at foretage den første investering i samarbejdet med EIB, der gennem massive investeringer skal være med til at sikre vækst, innovation og jobskabelse i en række danske virksomheder, der har potentialet til at blive internationale fyrtårne. Onrobot har allerede været på en flot vækstrejse, og med investeringen her kan virksomheden accelerere udviklingen betydeligt og bringe dansk robotteknologi endnu bredere ud, siger Rolf Kjærgaard, direktør i Vækstfonden.

Vækstfonden investerede første gang i Onrobot i 2016 og har siden fulgt virksomheden på rejsen fra startup til globalt førende leverandør af applikationer til kollaborative robotter, også kaldet cobots.

Annonce
Onrobot er i gang med at udvide lokalerne i Odense - og nu har de også fået nye penge og partnere med ombord. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Fem år gammel virksomhed

Onrobot blev stiftet tilbage i 2015 af Bilge Jacob Christiansen og Ebbe Fuglsang, som stod bag en griber, som i første omgang var tiltænkt robotarmen fra Universal Robots. Siden kom tidligere tidligere direktør og hovedaktionær i UR, Enrico Krog Iversen, med ind i Onrobot, som har forandret sig markant siden da.

Virksomheden blev i 2018 fusioneret med et visionfirmaet Optoforce fra Budapest og gribervirksomheden Perception Robotics i Californien, som Krog Iversen også havde investeret i. Siden blev bl.a. Purple Robotics i Odense også købt og lagt ind under On Robot, som med Enrico Krog Iversens egne ord bruger mange penge på at udvide forhandlernettet og skalere virksomheden internationalt.

- Vi bruger voldsomt mange penge, forklarede han i et interview med Fyens Stiftstidende tidligere i efteråret, og han har tidligere fortalt, at han forventer et trecifret millionunderskud i Onrobot i år.

Han glæder sig over, at der nu er yderligere opbakning til planerne, som nu får endnu mere fart på, lyder det fra Krog Iversen, som blev mangemillionær, da Universal Robots i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 milliarder kroner.

- Vi har allerede skabt et meget solidt fundament, og særligt markedsføringen af vores nye ”plug-and-produce”-platform vil være afgørende for, at vi når vores ambitiøse mål. Med den nye investering får vi mulighed for at øge vores forspring og gøre visionen til virkelighed, siger Enrico Krog Iversen.

Kendte familier investerer med

Udover Vækstfonden og EIB får han nu selskab i ejerkredsen af nogle meget prominente fynske familier.

Investeringerne fra Vækstfonden og EIB er nemlig løftestang for privat kapital, da investeringerne altid sker i samarbejde med private investorer.

Denne gang kommer de blandt andet fra tobaksfamilien Gundersen fra Assens, Michael Sandal, der tjente 100 millioner på salget af it-virksomheden Team Online, advokatfamilien Bonnesen og Bøgh-Sørensen, der ejer medicinalselskabet Orifarm.

- Onrobot er en spændende lokal virksomhed, som er på en ambitiøs international vækstrejse. For os er det vigtigt at støtte lokale initiativer med globalt potentiale, og der er ingen tvivl om, at Onrobot med Enrico Krog Iversen i spidsen repræsenterer en stærk mulighed for at styrke robotklyngen i Odense som et internationalt kraftcenter, siger Nicolai Fink Gundersen, der indtræder i bestyrelsen på vegne af de nye investorer.

Onrobot er en såkaldt one-stop-shop for alt fra gribere til sensorer, vision og applikationer til robotter og automationsløsninger, når virksomheder skal pakke, samle, svejse eller teste ved brug af ny teknologi.

Ud over hovedkvarteret i Danmark har Onrobot salgskontorer i Tyskland, Kina, USA, Spanien, Polen, Singapore, Japan og Korea samt mere end 380 distributører verden over. Virksomheden har i dag ca. 180 medarbejdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce