Annonce
Erhverv

185 millioner i robotfirma: Europæisk investeringsbank og fynske familier investerer

Onrobot laver bl.a. gribere og udstyr til robotarme, men står også bag en lang række andre end-of-arm-produkter til automation og robotbranchen, hvor man har et erklæret mål om at være verdens førende applikationsbutik. Foto: Michael Bager
Tobaksfamilien Gundersen fra Assens og Orifarm-ejerne Bøgh-Sørensen er blandt de nye kendte private investorer, som sammen med Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank hælder et større trecifret millionbeløb i den blot fem år gamle robotvirksomhed Onrobot.

Den fynske robotvirksomhed Onrobot slutter 2019 af med at få nye medejere og et større trecifret millionbeløb skudt ind i virksomhedskassen.

Dermed fortsætter virksomheden, der har som erklæret mål at blive verdens førende forhandler af gribere og applikationer til robotarme og automationsløsninger, med at tiltrække nye investorer og masser af penge.

Virksomheden har i forvejen fået store millionbeløb fra de nuværende ejere Enrico Krog Iversen, tidligere medejer og direktør i Universal Robots, Vækstfonden og amerikanske Summit Partners. Investoren fra USA lagde sidste år et stort trecifret millionbeløb i virksomheden, hvor Krog Iversen og Vækstfonden kort tid forinden selv havde lagt 100 millioner kroner.

Nu er der så mange flere millioner til virksomheden, efter at Vækstfonden, som altså allerede er med i Onrobot, sammen med Den Europæiske Investeringsbank, EIB, og en række meget kendte fynske familier investerer ikke færre end 185 millioner kroner i virksomheden i Odense.

Dermed følger Onrobot desuden også i kølvandet på en anden stor robotvirksomhed, Blue Ocean Robotics, som i starten af december kunne offentliggøre, at man her havde fået nye investorer og 80 millioner kroner mere i kassen.

Onrobot bliver samtidigt den første, der nyder godt af et nyt samarbejde mellem Vækstfonden og EIB, der ifølge en ny strategi skal investere ikke færre end 1,1 milliard kroner i nye danske vækstvirksomheder, hvor man altså har kastet sin kærlighed på den unge fynske virksomhed som den første.

- Vi glæder os over nu at foretage den første investering i samarbejdet med EIB, der gennem massive investeringer skal være med til at sikre vækst, innovation og jobskabelse i en række danske virksomheder, der har potentialet til at blive internationale fyrtårne. Onrobot har allerede været på en flot vækstrejse, og med investeringen her kan virksomheden accelerere udviklingen betydeligt og bringe dansk robotteknologi endnu bredere ud, siger Rolf Kjærgaard, direktør i Vækstfonden.

Vækstfonden investerede første gang i Onrobot i 2016 og har siden fulgt virksomheden på rejsen fra startup til globalt førende leverandør af applikationer til kollaborative robotter, også kaldet cobots.

Onrobot er i gang med at udvide lokalerne i Odense - og nu har de også fået nye penge og partnere med ombord. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Fem år gammel virksomhed

Onrobot blev stiftet tilbage i 2015 af Bilge Jacob Christiansen og Ebbe Fuglsang, som stod bag en griber, som i første omgang var tiltænkt robotarmen fra Universal Robots. Siden kom tidligere tidligere direktør og hovedaktionær i UR, Enrico Krog Iversen, med ind i Onrobot, som har forandret sig markant siden da.

Virksomheden blev i 2018 fusioneret med et visionfirmaet Optoforce fra Budapest og gribervirksomheden Perception Robotics i Californien, som Krog Iversen også havde investeret i. Siden blev bl.a. Purple Robotics i Odense også købt og lagt ind under On Robot, som med Enrico Krog Iversens egne ord bruger mange penge på at udvide forhandlernettet og skalere virksomheden internationalt.

- Vi bruger voldsomt mange penge, forklarede han i et interview med Fyens Stiftstidende tidligere i efteråret, og han har tidligere fortalt, at han forventer et trecifret millionunderskud i Onrobot i år.

Han glæder sig over, at der nu er yderligere opbakning til planerne, som nu får endnu mere fart på, lyder det fra Krog Iversen, som blev mangemillionær, da Universal Robots i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 milliarder kroner.

- Vi har allerede skabt et meget solidt fundament, og særligt markedsføringen af vores nye ”plug-and-produce”-platform vil være afgørende for, at vi når vores ambitiøse mål. Med den nye investering får vi mulighed for at øge vores forspring og gøre visionen til virkelighed, siger Enrico Krog Iversen.

Annonce

Kendte familier investerer med

Udover Vækstfonden og EIB får han nu selskab i ejerkredsen af nogle meget prominente fynske familier.

Investeringerne fra Vækstfonden og EIB er nemlig løftestang for privat kapital, da investeringerne altid sker i samarbejde med private investorer.

Denne gang kommer de blandt andet fra tobaksfamilien Gundersen fra Assens, Michael Sandal, der tjente 100 millioner på salget af it-virksomheden Team Online, advokatfamilien Bonnesen og Bøgh-Sørensen, der ejer medicinalselskabet Orifarm.

- Onrobot er en spændende lokal virksomhed, som er på en ambitiøs international vækstrejse. For os er det vigtigt at støtte lokale initiativer med globalt potentiale, og der er ingen tvivl om, at Onrobot med Enrico Krog Iversen i spidsen repræsenterer en stærk mulighed for at styrke robotklyngen i Odense som et internationalt kraftcenter, siger Nicolai Fink Gundersen, der indtræder i bestyrelsen på vegne af de nye investorer.

Onrobot er en såkaldt one-stop-shop for alt fra gribere til sensorer, vision og applikationer til robotter og automationsløsninger, når virksomheder skal pakke, samle, svejse eller teste ved brug af ny teknologi.

Ud over hovedkvarteret i Danmark har Onrobot salgskontorer i Tyskland, Kina, USA, Spanien, Polen, Singapore, Japan og Korea samt mere end 380 distributører verden over. Virksomheden har i dag ca. 180 medarbejdere.

Annonce

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk diskotek involveret i større kartelsag: Tidligere ejer får stor bøde for at holde konkurrenter ude af byen

Navne For abonnenter

Michael er vendt hjem for at gøre Nyborg tryggere: Alderspræsident på ny nærstation

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Dødsfald: Karen Bente Goudsmit var et imponerende stort sprogligt talent. Hun talte syv sprog og læste til det sidste bøger på fire af dem

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Sydfyn For abonnenter

Giftstoffer ved at blive fjernet: Hundstrup Borgerforening spiller Filippahuset på banen som vuggestue

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Annonce