Annonce
Indland

18 døde på et år: Ældreboliger har ingen røgalarmer

18 personer i ældre- og plejeboliger mistede sidste år livet i en brand. I Nyborg er der kun installeret brandalarmer i 12 ud af 81 ældreboliger.

18 personer mistede sidste år livet efter brand i en ældre- eller plejebolig. Alligevel har mange ældre ikke en røgalarm.

Sidste år døde 18 personer i en brand i en pleje- eller ældrebolig. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsens statistikbank. Heraf var 15 dødsfald relateret til rygning.

En undersøgelse fra Trygfonden, Energistyrelsen og Beredskabsstyrelsen viser, at hver fjerde dansker i aldersgruppen 66-85 år ikke har en røgalarm installeret, da de ikke finder det relevant. Det skriver Fyens Stiftstidende mandag.

Hos Ældresagen mener chefkonsulent Margrethe Kähler, at det bør være et krav, at der er installeret røgalarmer i alle ældreboliger.

- Boligforeningerne bør i samarbejde med kommunen etablere røgalarmer i alle ældreboliger. Kommunen bør lægge pres på boligforeningerne. Virker det ikke, kan kommunen stramme den og sige, at den ikke vil visitere til de boliger, medmindre der er en røgalarm, siger hun.

Direktøren i Boligselskabernes Landsforening - Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, forklarer, at det er en problemstilling, som bolig- organisationen tager alvorligt. Men at det samtidig er op til den enkelte beboer at sørge for, at der er installeret en røgalarm i boligen.

- Vi har et klart indtryk af, at røgalarmer bliver mere og mere udbredte. Der er ingen tvivl om, at vejen frem er, at der skal komme flere og flere røgalarmer, siger han.

Få alarmer i fynske hjem

En rundrigning, som Fyens Stiftstidende har foretaget blandt de boligforeninger i Nyborg Kommune, der har kommunalt visiterede ældre-boliger, viser, at bare 12 ud af 81 ældreboliger har en røgalarm, der er installeret af boligforeningen.

Kommunens ældrechef, Pia Ulv Helleland, vil ikke forholde sig til, om tallet er højt eller lavt.

- Det er op til den enkelte afdeling at beslutte sig for, om man vil installere dem eller ej. Så kan man som privatperson selvfølgelig sætte røgalarmer op selv, hvis man synes, at det er nødvendigt, siger hun.

Og det er netop, hvad Fyns Almennyttige Boligselskab har iværksat.

Boligselskabet vil på de næste beboermøder i alle afdelinger foreslå, at der etableres et radiostyret røgalarmsystem, som dækker leje- målene i afdelingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce