Annonce
Odense

18-årigt supertalent fra Morud kåret som Årets Unge Forsker

Årets Unge Forsker 2018 i seniorrækken blev et 18-årigt supertalent fra Odense Tekniske Gymnasium. Prisen blev tirsdag overrakt af H.K.H. Prins Joachim og undervisningsminister Merete Riisager i Bremen Teater i København. FOTO: Sanne Vils Axelsen

Hovedprisen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, går i år til gymnasieelev Frederik Gade fra Odense Tekniske Gymnasium. Frederik Gade vandt på et projekt, der vil gøre nytte inden for medicinforskning.

18-årige Frederik Gade fra 3. g på Odense Tekniske Gymnasium blev tirsdag kåret som Årets Unge Forsker 2018. Det fynske stortalent, der bor i Morud, vandt samlet seniorkategorien foran 49 andre finaleprojekter i Danmarks største landsdækkende naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, der blev afviklet under Science i Forum i København.

Frederik Gades projekt hedder: "Interaktom-kortlægningsanvendelser" Projektet handler om "kortlægning af cellers interaktomer, der kan medvirke til en bedre forståelse for de indre mekanismer og derfor være nyttigt i medicinforskning.

- Det startede egentlig som et studieretningsprojekt om proteiner. Vi har altid fået forklaret, hvordan de så ud, men ikke hvorfor de så sådan ud. Jeg er den videbegærlige type, så det valgte jeg at arbejde med, og så videreudviklede jeg projektet til Unge Forskere, fortæller Frederik Gade.

Den glade vinder vil gerne arbejde videre med området.

- Der er masser af potentiale i det i forhold til øget forståelse af sygdomme og efterfølgende at finde løsninger på problemer med især genetiske sygdomme.

Annonce

Odense blev topscorer

Unge Forskere-juryen, der består af naturvidenskabelige eksperter, kalder Frederik Gades projekt for 'et rigtig imponerende stykke arbejde med en utrolig stor dybdeforståelse for ikke bare ét, men adskillige svære fagområder'.

- En enig jury finder, at vinderen har lavet et stærkt, selvstændigt og anvendelsesorienteret projekt på et videnskabeligt meget højt niveau. Han udviser stor viden og høj faglighed inden for mange discipliner. Frederik er en ung forsker, som vi forventer os meget af og glæder os til at følge.

Med prisen følger 25.000 kroner og deltagelse ved internationale sciencekonkurrencer. Frederik Gade skal således på rejser til både til Sverige, Irland og USA.

Odense Tekniske Gymnasium tog i det hele taget konkurrencen med storm ved at vinde i alt fire priser i Unge Forskere konkurrencen. Katrine Markøw og Christian Buur Kej vandt en 1. plads i kategorien Technology for projektet Safe Swim. De to forskertalenter har skabt et par badebukser med en oppustelig redningsvest. For dem vandt de 15.000 kr. og deltagelse i en science-konkurrence i USA.

2. præmien i kategorien Technology gik til Stine Schroll Kærgaard, Katrine Strandby Henriksen og Mille-Marie Find Jensen også fra Odense Tekniske Gymnasium. De tre elever vandt med den ergonomisk hæklenål, der afhjælper problemer med ømme led.

Særprisen Ingeniører uden Grænser gik til Michael Frank, Aisha Nour-Eldine Jamil og Nuha Muhsin for en luftrenser, der kan rense luften for giftige stoffer.

Kongelig prisoverrækkelse

Priserne blev overrakt af undervisningsminister Merete Riisager og protektor for Unge Forskere H.K.H. Prins Joachim i Forum i København. I sin tale i forbindelse med overrækkelsen sagde prinsen blandt andet:

- Jeg må sige, at jeg er imponeret over jeres projekter, der hver og et er startet med en undren. Den iderigdom og interesse for naturvidenskab, som I viser, gør mig sikker på, at vi i Danmark kan være med til at gå forrest, når fremtidens globale udfordringer skal løses. Det er nemlig jer - de nysgerrige 'front runners' - der skal være med til at vise vejen.

I alt havde 186 forskertalenter fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Konkurrencen er todelt - i finalen er der 50 grundskoleprojekter og 50 gymnasieprojekter.

Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology. Udover vinderpriserne dystede deltagerne om præmier for over 300.000 kroner samt en lang række særpriser og rejselegater.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce