Annonce
Assens

18-årige musiktalent Thomas Obeth Andersen hører hellere Bach end Rihanna

Thomas Obeth Andersen er elev i 3. g på Vestfyns Gymnasium, og så er han ansat som kirkeorganist i både Sønderby Kirke og Kærum Kirke og har fået 12 til optagelsesprøven til Kirkemusikskolen. Foto: Kim Rune
Mens jævnaldrende lytter til Rihanna, er det Bachs klassiske værker, der strømmer gennem 18-årige Thomas Obeth Andersens høretelefoner. Han har spillet orgel i fire år og er på lyntid blevet så god, at 3. g'eren er blevet ansat som organist i to kirker og optaget på to musikskoler med topkarakter.

Assens: Allerede inden jeg når kirkedøren, strømmer musikken hidsigt mod mig på gravpladsen, og trods solskin og blå himmel bliver mine tanker ledt hen på gotiske gargoiler og mytiske kræ med grumme sind. Inde i kirken er der ikke et øje at se, men fra orglet bølger musikken ud, hurtigere og mørkere.

- Fuck, lyder det bag orglet, og musikken stopper brat.

En detalje i musikken så fin, at jeg ikke opfattede det, lød ikke, som den skulle.

- Waow, det lød helt vildt, siger jeg.

- Nå, er du her, spørger den 18-årige organist og kommer forfjamsket til syne på førstesalen.

Thomas Obeth Andersen, fra Assens, går i 3.g på Vestfyns Gymnasium og er orgelelev på Asens Musikskoles talentlinje. Og så er han helt usædvanligt blevet ansat som organist i Sønderby og Kærum Kirker, hvor han ikke forspilder et øjeblik til øve sig i instrumenternes konge, orglet.

- Den spillede jeg langfredag. Den passer meget godt, kan jeg forestille mig. For man er i en dyb nød, når man hænger på et kors, siger Thomas Obeth Andersen med et skævt grin.

- Så gik jeg der et år og hadede det. Jeg var vant til at være ret god til klaver, jeg havde vundet en andenplads i en konkurrence, og så er det ikke sjovt lige pludselig at være dårlig til noget, som, jeg troede, ville være let ...

Thomas Obeth Andersen, 18-årig orgelspiller.

Starter på to skoler

Samme dag, interviewet finder sted, har Thomas fået brev om, at han er optaget på kirkemusikskolen i Løgumkloster. Det er ikke den helt store overraskelse, da han fik 12 til optagelsesprøven. Men inden den gode nyhed fra kirkemusikskolen, fik han besked om at være blevet optaget på MGK (musikalsk grundkursus), som for mange unge musikaspiranter er et skridt nærmere musikkonservatoriet. Begge skoler har start efter sommerferien.

- Indtil videre har jeg sagt ja til begge dele. Det kunne være sjovt at møde nogle andre organister på MGK og få nogle meget orgelorienterede fag som orgelkundskab. På kirkemusikskolen er der korledelse, der er bibelkundskab - meget kirkeorienterede ting, der er skidegode at kunne. Plus, at der er en eksamen, så man får faktisk også højere løn, når man er færdig, siger Thomas Obeth Andersen.

Gennemsnitsalderen ligger et pænt stykke over Thomas' teenageår, men den unge organist satser på at få de sociale behov stillet på MGK. Og så er han desuden som få andre unge.

- Jeg tror mest, jeg lytter til klassisk musik. Meget Bach og Reger - noget med store orgler. Men jeg kan også godt lide Pink Floyd og Led Zeppelin og Beatles, siger han.

- Men ikke så meget Kanye og Rihanna?

- Efter et par øl, måske. Med rytmisk musik ved jeg, at der er nogle kendte navne og sange, men jeg kan ikke helt finde ud af, hvem der har lavet hvad. Det er nemmere med klassisk. Så er det præludium D-dur eller præludium C-dur. Der er ikke så meget at huske, siger Thomas Obeth Andersen, men bliver i samme sætning bevidst om, hvordan det lyder i ørene på folk, der aldrig har hørt nogen sige 'præludium D-dur' før.

- Det er måske også en arbejdsskade, siger han.

Annonce

Prelude et Fugue

Det hele startede, da Thomas blev tilbudt næsten gratis orgelundervisning i et år gennem et samarbejde mellem Assens Musikskole og Løgumkloster Kirkemusikskole. I forvejen spillede han klaver, så da muligheden for et nyt instrument i samme familie bød sig, slog han til.

- Så gik jeg der et år og hadede det. Jeg var vant til at være ret god til klaver, jeg havde vundet en andenplads i en konkurrence, og så er det ikke sjovt lige pludselig at være dårlig til noget, som jeg troede ville være let, siger Thomas Obeth Andersen, der på det tidspunkt var 14 år.

Han forklarer i detaljer, der er for nørdede til, at jeg tør gengive dem, hvor præcis forskellen på et klaver og et orgel ligger. Hans fødder danser over orglets mange pedaler i slidte lædersko specielt til anledningen, benene krydser, det samme gør fingrene på tangenterne.

- Det var Bachs Prelude et Fugue i C-dur, siger han.

- Har du selv skrevet noget?

- Ikke noget, jeg vil udsætte dig for. Jeg får lov at øve mig inde i kirken i Assens. Der er eksamensperiode i gymnasiet nu, men jeg bruger mere tid på orglet. Jeg havde på forhånd sagt, at jeg ikke ville op i old (oldtidskundskab, red.), og jeg ville ikke op i tysk. Så jeg skal selvfølgelig op i både old og mundtlig tysk, siger Thomas Obeth Andersen.

- Men jeg skal ikke bruge mit snit til noget, så det er ikke noget problem.

Thomas Obeth Andersen har specielle lædersko, som han bruger, når han spiller på orglet. Foto: Kim Rune
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Erhverv For abonnenter

Har overvundet nedturen: De fynske robotkæmper er i fuld fart igen

Middelfart

Mathias tripper for at genåbne sin natklub: - Jeg har aldrig før haft så mange sommerfugle i maven

Nyborg For abonnenter

Dorte O. vandt medalje ved OL og blev verdensmester fire gange: - Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne nå så langt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Middelfart

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Kerteminde For abonnenter

77 ud af 88 badehuse bryder reglerne - nu varsler kommunen nyt besøg: Formanden mener, det går for vidt

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Assens

Brian er pedel på Terrariet og er 'skidebange' for slanger

OB For abonnenter

Kommentar: Forhåbentlig husker alle fans EM-euforien - og er med til at skabe ægte fodboldfeber på søndag

Erhverv For abonnenter

Levende edderkopper fundet under nyt besøg på omstridt røgeri: - Vi retter op

Annonce