Annonce
Udland

Bombe dræber mindst 62 under fredagsbøn i afghansk moské

Parwiz/Reuters

Ingen har endnu taget skylden for et bombeangreb i en moské i det østlige Afghanistan.

Mindst 62 personer er fredag blevet dræbt i et voldsomt bombeangreb i en moské i det østlige Afghanistan.

Det oplyser Attaullah Khogyani, der er talsmand for guvernøren i Nangarhar-provinsen, hvor angrebet skete. Han tilføjer, at moskéens tag er faldet sammen som følge af den voldsomme eksplosion.

Ud over de dræbte er mindst 36 personer såret, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet dpa.

Angrebet fandt sted under fredagsbønnen. Lokale myndigheder vurderer, at der var over 250 mennesker samlet til bøn, da bombeangrebet fandt sted.

Moskéen ligger i Haska Mina-distriktet. Det ligger cirka 50 kilometer fra Jalalabad, der ligger omkring 150 kilometer øst for hovedstaden Kabul.

En læge på et lokalt hospital sagde tidligere fredag, at omkring 32 lig er blevet bragt til hospitalet sammen med 50 sårede.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad motivet til det blodige angreb er. Ingen militante grupper har fredag eftermiddag taget skylden for angrebet.

Grupperne Islamisk Stat og Taliban er begge aktive i Nangarhar-provinsen.

Vidner siger, at moskéens tag faldt sammen efter en "højlydt" eksplosion. Det vides ikke præcis, hvilken slags eksplosion der var tale om.

Det blodige angreb kommer, dagen efter at FN udtalte, at vold i Afghanistan er steget til et "uacceptabelt" niveau.

I FN's rapport, der kom torsdag, lød det, at et "hidtil uset" antal civile er blevet dræbt eller såret fra juli til september i 2019.

- Civile dødsfald er fuldstændig uacceptable, lyder det fra FN's særlige udsending i Afghanistan, Tadamichi Yamamoto.

Ifølge FN er 1174 civile blevet dræbt, og 3139 civile er blevet såret fra juli til september i år i Afghanistan.

Det er en stigning på 42 procent i forhold til samme periode sidste år.

Dødstallet for juli alene var det højeste for en måned, siden en særlig FN-mission i 2009 begyndte at dokumentere uroen i Afghanistan.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce