Annonce
Fyn

17-årige Zainab kan ikke få et fritidsjob: - Jeg tror, det er, fordi jeg bærer hovedbeklædning

Zainab Al Janabi understreger, at hun har møder mange, der ikke har noget imod hende. Men når hun søger fritidsjob til at supplere HF-studierne på Fredericia Gymnasium, oplever hun modstand. Foto: Henrik Juel Skovrider

Afslag på afslag på et fritidsjob har fået Zainab Al Janabi til at tvivle på, om hun overhovedet kan få et job, så længe hun har tørklæde på. Den 17-årige HF-elev mener ellers, at hun har alle kvalifikationer til at komme i betragtning.

Fredericia: Da Zainab Al Janabi fik afslag på et fritidsjob, samtidig med at en tidligere veninde blev kaldt til jobsamtale samme sted, var det dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Den 17-årige pige, der afslutter sin HF-uddannelse på Fredericia Gymnasium til næste år, har siden 9. klasse forsøgt at få et job ved siden af lektierne, men forgæves.

- Vi var tre piger med tørklæde, der søgte samme sted, og så var der to andre, der ikke brugte tørklæde, og de var de eneste, der blev indkaldt til samtale. Jeg oplevede det også for nylig, hvor min veninde og jeg søgte det samme sted, og hun blev indkaldt til samtale, og det blev jeg ikke. Der har været mange episoder - også hvor de siger til mig, at de ikke søger medarbejdere. Næste dag får min veninde job det samme sted, og til hende siger de, at de løbende søger medarbejdere, fortæller Zainab Al Janabi, der har en mulig forklaring på afslagene.

- Jeg tror, det er, fordi jeg bærer hovedbeklædning. Men et tørklæde burde ikke gøre forskel på, hvem vi er som personer, siger Zainab Al Janabi, som ikke skriver i sin ansøgning, at hun bærer tørklæde, men hun sender et billede med.

I en periode opgav hun jobsøgningen og blev frivillig i Ungdommens Røde Kors i et halvt år, hvor hun hjalp børn med at lave aktiviteter. Men indtil videre har den frivillige indsats ikke givet et lønnet job.

- Har du overvejet, om det kunne være, fordi din ansøgning ikke er god nok, eller at du skulle gribe tingene anderledes an?

- Det har jeg. Men jeg synes, jeg har gjort meget ud af min ansøgning i forhold til andre, men alligevel får jeg afslag eller bliver ignoreret, svarer Zainab Al Janabi.

- Har du spurgt direkte, om det er på grund af dit tørklæde?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg lader det egentligt bare være, for nogle gange ved jeg, at det er derfor. Så jeg tænker, at der ikke er grund til at gøre mere ud af det, for jeg får jo ikke et job ud af det, siger den 17-årige.

Det er en del af mig. Jeg har selv valgt at tage det på, og det er ikke noget, jeg kunne finde på at tage af, fordi folk synes, at jeg burde gøre det. Jo flere gange de giver mig afslag, jo mere har jeg lyst til at have det på.

Zainab Al Janabi om hvorfor, hun ikke vil tage sit tørklæde af.

Frygter for fremtidig job

Zainab Al Janabi skrev om sine oplevelser i en Facebook-gruppe, hvor kommentarerne var delte. Ifølge hende er hun blevet tilbudt et job i en dagligvareforretning i Kolding af en kvinde med anden etnisk baggrund end dansk, mens andre mente, at hun bare kunne tage sit tørklæde af, mens hun var på arbejde.

- Det er en del af mig. Jeg har selv valgt at tage det på, og det er ikke noget, jeg kunne finde på at tage af, fordi folk synes, at jeg burde gøre det. Jo flere gange de giver mig afslag, jo mere har jeg lyst til at have det på, siger HF-eleven.

Hun oplever også, at der bliver set skævt til hende, når hun dyrker sin fritidsinteresse, som er ridning. Blandt andet mente en mand, at hun ikke kunne ride, fordi hun havde tørklæde på.

- Jeg bliver virkelig ked af det, når jeg hører det. Jeg synes ikke, det er fair, at man bliver behandlet anderledes, bare fordi man har tørklæde på, siger hun.

Zainab Al Janabi går efter en diplomingeniøruddannelse inden for eksport og teknologi og vil gerne arbejde i udlandet, men hun er bange for, at tørklædet også vil være en forhindring på det tidspunkt.

- Jeg har altid tænkt på, om jeg overhovedet kunne få et job, når jeg er færdiguddannet. Hvis de får en jobansøgning fra en, der ikke har tørklæde, vil de nok vælge hende, selvom jeg måske har bedre kvalifikationer, frygter hun.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Den triste nyhed er nået vidt omkring: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter omringer statsministerens tomme bil

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Annonce