Annonce
Nordfyn

Planen blev ændret brat: 17-årige Joachim evakueret fra USA

17-årige Joachim Hoppe er selv i risikogruppen med en mild astma - og det samme er hans far Ivan, så der bliver holdt afstand i familien i de næste uger. Foto: Thomas Gregersen
I et forsinket reagerende USA begyndte alvoren så småt at gå op for Joachim Hoppe fra Bogense, da hans mor ringede og græd i telefonen for 14 dage siden.
Annonce

Bogense: Selvom 17-årige Joachim Hoppe sad midt i sit livs største oplevelse og i en amerikansk familie, der havde taget ham til sig som deres egen søn og bror, så er han i en eller anden grad lettet over at være tilbage i Bogense, efter at verden har lukket sig hurtigt.

Familien havde faktisk besluttet, at Joachim skulle blive derovre og ride corona-stormen af. Han befandt sig forholdsvis langt ude på landet i en mindre by, Waynesville i delstaten Missouri, hvor han gik på highschool. Da skolerne herhjemme pludselig blev lukket en onsdag aften, var der ikke nogen tegn på, at sygdommen ville få det forløb i USA, der tegner sig nu.

- Jeg var havnet i en fantastisk familie. Jeg kom ind hos min bedste ven i skolen, Nate, og de var virkelig blevet min familie, efter at det første sted jeg boede ikke fungerede, fortæller Joachim Hoppe.

Både han selv, værtsfamilien og forældrene Ivan og Dorthe Hoppe var indstillet på, at Joachim skulle blive i USA indtil det blev sikkert at rejse igen.

- Vi syntes jo, at det måske virkede mere farligt at tage tre forskellige flyvninger og passere gennem lufthavne som Chicago, Frankfurt og København, siger Dorthe Hoppe.

Planerne om at blive i Waynesville blev brat ændret, da STS søndag ringede til Joachims forældre i Bogense og sagde, at alle elever skulle ud af USA med det samme. Flybilletterne lå allerede klar og flyet gik onsdag. Så mandag morgen fik Dorthe Hoppe fat i sønnen og satte ham ind i situationens alvor.

Fra Waynesville gik det først sammen med tre andre passagerer i et meget lille fly fra Springfield til Chicago, hvor Joachim skulle samles med de andre evakuerede STS-udvekslingsstudenter på en af de få flyvninger, der onsdag forlod USA med kurs mod Europa.

- Der gik lang tid inden, det gik rigtigt op for amerikanerne, at der ventede noget rigtigt slemt, men vi begyndte så småt at opdage det. Skolerne blev lukket efter springbreak, så måtte vi ikke komme på byens fodboldbaner mere og der gik historier om, at der var flere tilfælde af corona på militærbasen Ford Leonard Wood, der ligger lige uden for byen
Annonce

I risikogruppen

- Der gik lang tid inden, det gik rigtigt op for amerikanerne, at der ventede noget rigtigt slemt, men vi begyndte så småt at opdage det. Skolerne blev lukket efter springbreak, så måtte vi pludselig ikke komme på byens fodboldbaner mere og der gik historier om, at der var flere tilfælde af corona på militærbasen Ford Leonard Wood, der ligger lige uden for byen, fortæller Joachim Hoppe.

I medierne hørte han, at militæret kun forventede 4000 amerikanske dødsfald i forbindelse med virussen, men det punkt er landet allerede over nu.

Joachim begyndte også at tænke lidt over situationen, da han fra vennerne hjemme i Danmark hørte, hvordan politiet gik rundt og sørgede for at folk holdt afstand i forårssolen. I Waynesville var han blevet fast del af det lokale fodboldhold og var udtaget til at komme med på en større fodboldrejse, men rejseplanerne endte i stedet med at gå alene den lange vej hjem til Bogense.

Joachim Hoppe har en mild form for astma, så ligesom sin far Ivan hører han til i risikogruppen. Det betyder at hjemrejsen foregik med masker og handsker og at det obligatoriske kram med en lettet mor i lufthavnen blev reduceret til lidt fodsparkeri.

Siden hjemkomsten har Joachim siddet isoleret i et lille sommerhus ved Bogense Kyst, der ligger lige bag familiens hjem på Æbeløgade.

Ved måltiderne sidder han på terrassen udenfor køkkenvinduet og spiser på den måde sammen med familien, hvor de kan tale sammen gennem et åbent vindue.

- Vi har den aftale, at Joachim skal ringe hver morgen inden klokken 11, for hvis han har det mindste tegn på sygdom, skal vi kunne nå at få fat i vores læge, siger Dorthe Hoppe.

For Joachim Hoppe har det været mærkeligt, at forlade sin amerikanske familie for at komme hjem og være en slags paria for sin egen familie.

- Det kan godt gå mig på, at jeg ikke bare kan komme ind og være en del af familien igen. De siger, der er glade for, jeg er kommet hjem, men jeg ser ikke meget bevis for det, griner han.

I sommerhuset har han sin playstation og telefon til at få tiden til at gå, men han har ikke en gang været en tur igennem Bogense eller set nogen af sine venner herhjemme endnu.

- Det første jeg gør, når der en gang bliver åbnet op er at tage ud på stadion her i Bogense og spille noget bold. Det savner jeg helt vildt. Og så skal jeg tilbage til mine nye venner i USA, når det kan lade sig gøre, siger Joachim Hoppe, der dog også stadig følger onlineundervisningen fra hans highschool i Missouri.

Turen hjem fra USA foregik i maske og handsker ligesom køreturen fra København til Bogense. Det var Joachims mor Dorthe Hoppe, der hentede ham i lufthavnen torsdag mogen. Privatfoto
17-årige Joachim Hoppe sidder lige nu isoleret i et lille sommerhus ved Bogense Kyst. Foto: Thomas Gregersen
Trods gensynsglæden og morens trang til et knus, så blev gensynet ved lidt fodsparkeri og snak på afstand. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Annonce