Annonce
Kerteminde

Se det store rottekort: Har din vej været ramt?

På kortet længere nede i artiklen kan du se, om der er fundet rotter på din vej i 2021. Arkivfoto: Rentokil Grafik: Malena Rønnow
I 2020 indberettede Kerteminde Kommune 1665 fund af rotter til Miljøstyrelsen. På vores kort kan du se, om der er fundet rotter på din vej, og hvad du skal gøre, hvis du spotter en rotte.

Nordøstfyn: Ser du en rotte, har du pligt til at melde det til kommunen - det står i loven. Kommunen er til gengæld forpligtet til at melde fund af rotter til Miljøstyrelsen.

Kerteminderne har været flittige til at leve op til deres del af aftalen, for Kerteminde Kommune kunne i 2020 indberette 1665 fund af rotter - altså mellem fire og fem fund om dagen i snit.

I de første ni måneder af 2021 er der indberettet over 800 fund.

Annonce

Zoom ind på kortet herunder for at se, om din vej er med på listen. Hvis du klikker på rotte-ikonet kan du se vejnavnet samt hvor mange henvendelser, der har været.

Straks betyder straks

Ifølge Mikkel Aagaard, der er ansvarlig for skadedyrsbekæmpelse i Kerteminde kommune, skal ordet "straks" i den kringlede lovtekst tages ret bogstaveligt.

- Det ligger implicit i loven, at man skal skynde sig at gøre det. Det nytter ikke noget, at man venter tre-fire dage, for så kan rotten være flyttet videre. Rotterne render jo rundt, det skidt, forklarer han.

I Kerteminde kommune varetages rottebekæmpelse af firmaet Kiltin. På kommunens hjemmeside kan man ringe til firmaet eller lave en elektronisk anmeldelse.

- Det ryger ind på listen over anmeldelser. Alt efter om det er indendørs eller udendørs, i nærheden af fødevarer eller på andre følsomme steder, så går der en til fem dage, så kommer der en bekæmper ud. Det er en, der ved lidt om rotter, og er han enig i, at der er rotter, der er aktive, så sætter han en bekæmpelse i gang, fortæller Mikkel Aagaard.

Annonce

Tjek kloakken

Der er forskellige tegn på rotter, som man kan holde øje med. Det kan ifølge Miljøstyrelsen være fliser eller asfalt, der synker ned, rotteafføring eller huller i vægge eller døre. Hullerne er som regel cirkelrunde, og behøver ikke være større end en tokrone. Lyde i form af små hvin og skrig er ifølge Miljøstyrelsen også et tegn på rotter.

Rotter vil altid kunne leve i kloakken, sådan er det.

Michael Høj-Larsen, direktør i Kerteminde Forsyning

På grund af de mildere vintre, der giver bedre betingelser for rotterne, er problemet stigende over hele landet. Det forklarer Michael Høj-Larsen er direktør i Kerteminde Forsyning, der blandt andet varetager vedligeholdelsen af kloaknettet i Kerteminde kommune. Derfor bliver de af og til bliver involveret i bekæmpelsen af de små skadedyr.

Hvor mange rotter blev der fundet i kommunen?

Når der bliver fundet rotter, indberetter kommunen det til Miljøstyrelsen. Her er tallene for de seneste seks år i Kerteminde kommune:

2015: 1.120

2016: 1.507

2017: 1.436

2018: 1.223

2019: 1.100

2020: 1.665

Tallene for 2021 er selvfølgelig ikke klar endnu, men indtil videre er der indberettet 805 rotter i år.

Michael Høj-Larsen understreger dog, at det langtfra altid er de kommunale kloakker der er problemet, og opfordrer til at man får tjekket sin egen kloakledning, hvis man bor i hus og har problemer med rotter.

- Rotter vil altid kunne leve i kloakken, sådan er det. Men der er mange andre steder, rotter kan leve, især ude på landet. Og jeg tror nok, at Kerteminde Forsyning bruger flere penge på at vedligeholde kloakker, end husejerne gør, rent generelt. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man vedligeholder sin egen del af ledningen, forklarer Michael Høj-Larsen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Annonce