Annonce
Assens

166 hårde kilometer venter forude: 58-årige Else Marie cyklede mod Aarhus med 77-årige Gerda

Else Marie Kristensen og Gerda Andersen vinker farvel på Smedevej i Tommerup St. Forude venter mange kolimeter i benene - for Else Marie Kristensen - og sikkert også mange hyggestunder, inden de forhåbentlig når Aarhus om fire dage. Foto: Martin Kloster
Onsdag formiddag begav Else Marie Kristensen sig sammen med Gerda Andersen mod Aarhus på cykel. De skal nå en fødselsdag om fire dage.

Tommerup St.: Der banker et godt hjerte inde i Else Marie Kristensen.

Onsdag formiddag starter hun på sin rickshaw-cykel ud på en lang tur til Aarhus med 77-årige Gerda Andersen, der er plaget af gigt og angst. Gerda Andersen skal besøge sin 47-årige søn, der holder fødselsdag om fire dage. Hun kan ikke selv tage derop, men Else Marie Kristensen træder til - så at sige.

- Jeg gør det, fordi Gerda skal op og besøge sin søn. Og ved du hvad: Det at være med til at glæde og løfte et andet menneske er noget helt særligt. Det er det, der giver mig drive. Det er mit benzin, siger Else Marie Kristensen, mens hun lader op fra starten ved Smedevej.

Annonce

De to kvinder har kendt hinanden i to år. Else Marie Kristensen har nemlig cyklet med Gerda Andersen, fordi hun begyndte at cykle med beboere fra plejehjem, for at give dem glæder og oplevelser. Men turen handler også om, at oplevelser kan skabe fællesskab og have positiv effekt på sundheden og trivslen uden for cyklen.

Gerda Andersen er spændt inden turen.

- Når Else Marie foreslår noget, har man ikke lang tid at tænke i. Jeg synes, det lød spændende, fordi jeg også altid gerne har villet alt muligt spændende. Men i mange år har jeg ikke kunnet det. Det er noget af en udfordring, men med Else Marie ved min side er det helt sikkert, at det kommer til at gå godt, mener hun.

Det er som at få sit gamle liv tilbage, synes Gerda Andersen.

Hun har lovet rytteren at synge, hvis det går for meget op ad bakke for Else Marie Kristensens bentøj. Det gør det ved Vejle, ingen tvivl om det. Der er alpine stigningsprocenter i Allan Simonsens gamle by, og bakker næsten så stejle som TBT Tower i Odense, at de indgår i cykelløbet Danmark Rundt. Else Marie Kristensen frygter de bakker, siger hun.

77-årige Gerda Andersen er spændt på turen og har lovet at forsøge at give Else Marie Kristensen god vind undervejs. Foto: Martin Kloster

- Men ellers kan jeg ikke bidrage med så meget, det er jo mig, der får og får og får, siger Gerda Andersen, der med et smukt kort takker Else Marie Kristensen for turen.

Hun skriver så smukt, at Else Marie Kristensens 58-årige tårekanaler starter en karavane af små, våde udbrud: "Jeg tør kun gøre det, fordi det er dig, jeg skal være sammen med. Tusind tak. Heldige mennesker, der hvor du kommer til at arbejde. Kærligst, Gerda".

Her holder de pause og nyder livet

Turen til Aarhus tager fire dage.

De to kvinder skal have tre stop. Det første bliver på Trinity Hotel & Konference Center i Fredericia. På dag to skal de overnatte ved et bed and breakfast nordøst for Horsens. Sidste aften skal de bo på Norsminde Kro og ifølge Else Marie Kristensen "forkæles" med havudsigt.

Det er foreningen Cykling Uden Alder, der arrangerer turen. Else Marie Kristensen udfører det som et projekt som en del af sin uddannelse som sosu-assistent.

Ved Vejle får kvinderne følgeskab af plejecentret Holmegården på noget af turen, som de også skal spise frokost med.

Gerda Andersen skrev et kort til Else Marie Kristensen for at takke hende for den lange cykeltur. Foto: Martin Kloster

77-årige Gerda Andersen har se sidste seks år boet på Smedevej i stationsbyen. Hun er født på Nedermarken ved Aarup, har siddet på kontor, været ansat på et plejehjem, været kromutter og blev i en relativ sen alder uddannet pædagog. Else Marie Kristensen er tilsvarende i en sen alder nu ved at uddanne sig som sosu-assistent i Odense.


Jeg synes det lød spændende, fordi jeg også altid gerne har villet alt muligt spændende.

Gerda Andersen.


Omkring 90 medstuderende er mødt  op for at vinke farvel, og de får ikke fravær med sang, brunsviger og balloner.

Klaus klar i Berlingo

Else Marie Kristensens mand, Klaus Ankerstjerne Eriksen, er heldigvis ikke længere væk, end at han sporenstregs fra hjemmet i Magtenbølle kan kaste sig ind i Berlingo'en og agere følgebil, skulle de to damer mangle noget - måske noget fra tanken?

Gerda Andersen får sig en snak Assens-borgmester, Søren Steen Andersen (V), der cyklede med på det første stykke af turen. Foto: Martin Kloster

- Hvis der skulle ske et eller andet, så ringer Else Marie og Gerda. Så kommer jeg forbi, lover manden sort på hvidt her i avisen.

Der kan også ske lidt af hvert på den lange rute, der har et par plan- og indlagte stop til spisning, hygge og overnatning.

Ifølge Assens Kommunes pressemeddelelse er ruten 152 kilometer. Men det passer altså ikke helt, siger Else Marie Kristensen.

- Der er rodet lidt i det. Vi har fundet ud af, at det altså må være 166. Men sådan en lille tur kan man vel godt tage uden at være trænet, skynder hun sig at sige.

De to kvinder skal følge hovedvejene med cirka 10 km/t. Første stop er strategisk valgt ved bageren i Nr. Aaby, der siges at lave Danmarks bedste romkugler.

Med energidepoterne fyldt til bristepunktet af krymmel og chokoladedej krydser kvinderne derefter den gode, gamle Lillebæltsbro fra 1935. Ved Horsens drejer Else Marie Kristensen cyklen over mod Odder og Norsminde, hvorfra der er havudsigt et godt stykke ind mod den kolonihave i Viby ved Aarhus, hvor turen triller i mål om fire sommerdage.

- Vi har prøvet at cykle 45 kilometer. Det kunne vi. Hun kunne holde til at sidde, og jeg kunne holde til at cykle. Den længste strækning, vi skal have, er 60 kilometer. Men det lykkes, siger altid optimistiske Else Marie Kristensen, der tidligere var formand for æblefestivalen i Assens og har optrådt med smågrise og lavet meget andet.

Som cykelrytterne siger det, handler det om at have diamanter i benene. Så er man godt kørende, som i virkelig godt kørende.

Annonce

Glad for min cykel

Else Marie Kristensen har bedt om, forsamlingen sender hende og Gerda af sted med fællessangen "Jeg er så glad for min cykel".

Else Marie Kristensen er helt klar på sin rickshaw. Hun har i lang tid cyklet med ældre fra Assens Kommunes plejehjem. Foto: Martin Kloster

Klokken 10.52 påfører Else Marie Kristensen sig som en sidste fynsk "nadver" solcremen på hals, nakke, pande og kinder, for ellers får hun læderhud, siger hun.

Seks minutter senere sætter Gerda Andersen sig i rickshaw'en, spænder sikkerhedsselen og kigger ængstelig rundt, men hun er klar til det fælles roadtrip.

Der var brunsviger inden turen. Foto: Martin Kloster

Turen skal starte klokken 11. Borgmesteren, i t-shirt, cykler med på de første kilometer som habil hjælperytter sammen med et andet følgeskab af fritidscyklister. Lidt forsinkelse må pedaltramperen og bisidderen dog leve med. Men så kører feltet uden sidevind endelig klokken 11.08 - opad Smedevej, hen til Tallerupvej, forbi Tallerup Antikvariat, forbi Diana Pizzaria - uden e'et, men sikkert med hvidløg - og under mørket i viadukten.

Aarhus, here we come!

Så er Else Marie Kristensen og Gerda Andersen på vej. Foto: Martin Kloster
Der var omkring 100 fremmødte, da cykelturen startede i Tommerup St. Foto: Martin Kloster
Else Marie Kristensen. Foto: Martin Kloster
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Se nødråbs-videoen: Charlotte og Agge var nogle af de første på stedet efter alvorlig trafikulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Erhverv For abonnenter

Cannabisfirma tabte mere end 60 mio.: -Alt går efter planen

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Odense

200.000 klar til fordeling: Afstemning på Bakkegården

Annonce