Annonce
forside

16 nye vandhuller i år: Nu bliver Vitsø Nor et eldorado for padder

Her kan man se nogle af de nye vandhuller ved Vitsø Nor på Ærø. Foto: Aage V. Jensen Naturfond

I år er der etableret 16 nye vandhuller ved Vitsø Nor, og biolog Lars Malmborg fra Aage V. Jensen Naturfond er overbevist om, at området bliver et slaraffenland for truede såvel som almindelige padder.

Vitsø: I det fredede område Vitsø Nor, der ejes af Aage V. Jensen Naturfond er der i år blevet lavet 16 nye vandhuller. De sidste blev færdige i begyndelsen af december.

Vandhullerne er primært lavet langs med nordsiden af Vitsø Nor, så mange af dem kan ses - og padderne høres - når man kommer gående ad vandrestien. At de er placeret der, skyldes blandt andet, at fodgængerne kan være med til at holde fiskehejrerne væk, så de ikke kommer og spiser alle padderne.

- Sammen med stort set alle vandhullerne er der blevet lavet overvintringssteder for padderne i form af stenbunker og jord, der er samlet på en speciel måde, så padderne kan overvintre frostfrit, siger Lars Malmborg, der er biolog i Aage V. Jensen Naturfond.

Ved Vitsø Nor er det ikke nødvendigt at sætte padder ud, fordi Vitsø Nor er et af de bedste bosteder for padder i Danmark. Der findes nemlig allerede truede arter som klokkefrø, strandtudse og grønbroget tudse såvel som stor vandsalamander og nogle af de mere almindelige padder.

Og de nye vandhuller lover godt for paddernes fremtid, mener Lars Malmborg.

- Med den indsats, vi har gjort nu, har vi virkelig en forventning om, at det bliver et eldorado for dem derude. Det bliver helt fantastisk. Alle vandhulsdyr vil blive hjulpet.

Han understreger, at Lars Briggs, som er biolog og medejer af virksomheden Amphi Consult, der har været med til at etablere vandhullerne ved Vitsø, gør en kæmpe forskel for danske padder.

- Og det er ikke kun i Danmark - han gør det også for eksempel i Tyskland og de baltiske lande. Lars Briggs er en af vores førende eksperter i Nordeuropa på det her område, og har gjort sig nogle kæmpe erfaringer og fundet ud af, at der skal være flere vandhuller, hvis man skal gøre en stor forskel, siger Lars Malmborg.

Aage V. Jensen Naturfond har søgt en ordning i Landbrugsstyrelsen, som næsten betaler for det hele.

- Det koster cirka 750.000 kroner, og så har vi også selv lagt nogle ekstra penge i det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Mindeord For abonnenter

Mindeord: I byrådssalen boltrede Per Berga sig som en fisk i vandet

Annonce