Annonce
Sydfyn

150 bekymrede borgere til vindmøllemøde: - Vi er især bange for støjgenerne

Cirka 150 var mødt op til vindmøllemøde i Lundeborg. Her ses til højre borgmester Bo Hansen (V) og siddende i græsset Mette Kristensen (V) og Per Nykjær Jensen (V). Foto: Andrea Bisgaard
Omkring 150 beboere var torsdag aften mødt op til vindmøllemøde i familien Vitus' have. Borgmester Bo Hansen (S) måtte svare på mange tekniske spørgsmål, og han blev til sidst så træt af det, at han måtte bede forsamlingen om at stille mere politiske spørgsmål.
Annonce

Lundeborg: - Prøv lige at hør! Kan I høre det? Det er en mejetærsker. Ved I hvor meget den støjer? 42 dB. Kæmpevindmøllerne kommer til at støje 106 dB. Det kan I jo lige tænke over, sagde Marianne Vitus, da hun torsdag aften bød cirka 150 borgere velkommen til et vindmøllemøde i Lundeborg, som borgergruppen mod Broholm-møllerne havde arrangeret.

Med mejetærskeren i baggrunden takkede borgmester Bo Hansen (S) for invitationen, og aftenen kom da også mest til at handle om støj.

Niels Boje Groth fra Kystvej havde egentlig ikke noget imod udsigten til kæmpemøllerne.

- Dem kan man jo vende ryggen til, sagde han.

- Men støjen. Den kan man ikke vende ryggen til. Jeg vil gerne spørge Bo (Hansen, red.), om der kan blive indskrevet i vilkårene med mølleejeren, at der skal være et automatisk møllestop, hvis målingerne overstiger grænseværdierne? Der står i miljøvurderingen, at møllerne skal stoppe af hensyn til flagermus. Så kan de vel også stoppe af hensyn til menneskeheden?, sagde han.

Det kunne Bo Hansen (S) umiddelbart ikke svare på.

- Det er et teknisk spørgsmål, som jeg ikke kan svare på her og nu. Men jeg kan finde en i mit bagland, som kan, så du er meget velkommen til at henvende dig, sagde han.

- Jeg skriver det i mit høringssvar, sagde Niels Boje Groth.

Niels Boje Groth ville vide, om kommunen kan tvinge mølleejeren til at stoppe møllerne, hvis de overskrider støjgrænsen. I baggrunden ses Per Nykjær Jensen (V). Foto: Andrea Bisgaard

Mads Cort, som er fysiklærer og tidligere kollega til borgmesteren, var ikke imponeret over politikernes generelle viden.

- Jeg tror ikke, at I har begreb om, hvor meget de møller kommer til at støje. Flemming Madsen (S) kan i hvert fald ikke bestå fysikeksamen. Jeg er fyisklærer, og Bo, kan du huske, at der er noget der hedder dB? Så ved du også, hvor meget møllerne kommer til at støje. Det kommer til at svare til en rockkoncert. Jeg er bekymret for områdets dyreliv og fugleliv, sagde han.

Mads Cort (stående) og Bo Hansen (siddende) er tidligere kollegaer. Foto: Andrea Bisgaard

En tredje ville vide, om der er en fortrydelsesret på møllerne.

Bo Hansen (S) havde svært ved at svare på de mange tekniske spørgsmål, og undervejs måtte han sætte hele forsamlingen på plads.


Jeg er politiker, ikke embedsmand. I kan spørge mig til min politiske tilgang. Men jeg kan ikke svare på jeres tusinde tekniske spørgsmål. Det er en opgave for embedsmændene - ikke mig.

Bo Hansen (S), borgmester


- Jeg er politiker, ikke embedsmand. I kan spørge mig til min politiske tilgang. Men jeg kan ikke svare på jeres tusinde tekniske spørgsmål. Det er en opgave for embedsmændene - ikke mig, sagde han.

Mette Kristensen (V) og Per Nykjær Jensen (V) deltog også i mødet, og Mette Kristensen luftede, at hun egentlig synes, at man som politiker ikke bør sige sin mening, før en høringsfase er afsluttet (det er den den 16. august, red.).

- Folk får en følelse af, at det er nytteløst at sende et høringssvar, for de tænker, at der jo allerede er truffet en beslutning, pointerede hun.

Mette Kristensen (V) får ordet. Til venstre ses Marianne Vitus, der lagde plæne til mødet. Foto: Andrea Bisgaard

Venstre har dog allerede bekendt kulør, da partiet har sagt, at de er imod møllerne.

- Vi går ind for grøn energi, men vi mener ikke, at det er uansvarligt, at vi ikke vil have landmøller op, sagde hun.

Bo Hansen sluttede af med at sige, at han stadig mener, at Svendborg skal gå forrest i klimakampen.

- Ved sidste folketingsvalg var det klimaet, der var på dagsordenen. Ikke udlændingene. Alle kørte rundt i biler med klistermærket "Klimatosse". Vi skal tænke på de kommende generationer, og jeg synes stadig det er forkert, at 10 procent at den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, kommer fra kul og brunkul.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce