Annonce
Fyn

14 vil have deres matrikler klippet ud af naturpark-kort

Temaet var kommuneplanens del om natur og fritid, men mødet i det Grønne Rum i Danmarksgade onsdag kom til at handle alene om Naturpark Lillebælt. Formand for miljø- og teknikudvalget Chr. Bro (S) måtte stå for skud i en times tid fra utilfredse lodsejere. Foto: Nana Hanghøj

En række lodsejere i Egum og Pjedsted vil ikke være en del af Naturpark Lillebælt. De frygter, at den nye status vil få turister til at tro, at der er fri adgang.

Annonce

Fredericia: Mindst 14 lodsejere omkring Rands Fjord ønsker, at deres matrikler bliver klippet ud af det kort, som danner Naturpark Lillebælt. De føler sig dårligt informeret og forstår slet ikke, at en naturpark for Lillebælt skal omfatte arealer, der ligger langt fra Lillebælt.

- Rands Fjord har ingenting med Lillebælt at gøre. Hvorfor har man taget fjorden med, og så kun det halve? Vejle Kommune ønsker ikke at være med, så derfor er det kun den del af fjorden, der ligger i Fredericia Kommune. Det giver ingen mening, siger Søren Nymark.

I dagens avis protesterer han på vegne af flere familier i området mod, at Fredericia Kommune deltager i Naturpark Lillebælt.

Naturpark i høring

Frem til 6. juni kan borgerne komme med kommentarer til Naturpark Lillebælt.Blandt andet har lodsejere i den periode mulighed for at bede om, at deres arealer bliver fritaget for at være en del af naturparken.

Naturpark Lillebælt er et samarbejde mellem Fredericia, Middelfart og Kolding kommuner. Kernen er arealerne, der grænser ned til Lillebælt.

I Fredericia er hele kyststrækningen taget med. Fra Skærbæk i syd til Rands Fjord i nord.

I Skærbæk har man taget projektet til sig og muligheden for via projektet at søge midler til en række aktiviteter.

Omvendt ved Rands Fjord, hvor mange af lodsejerne frygter, at den nye status vil betyde øget tilstrømning af gæster, som kan forstyrre naturen.

Friluftsrådet står bag initiativet om naturparker og betoner, at alle initiativer skal ske i dialog med borgerne, og at det skal være frivilligt.

Søren Nymark ejer Ødstedgaard ved Rands Fjord. Der er oprettet et 300 ha stort fuglereservat, hvor han har et fint samarbejde med ornitologer og andre naturorganisationer om at få adgang. Han forstår ikke, at kommunen vil indlemme de følsomme arealer i Naturpark Lillebælt. Han frygter, at prædikatet vil betyde, at turister tror, at der er offentlig adgang. Han får sit areal trukket ud af naturparken, og det samme vil en række andre lodsejere gøre. Foto: Nana Hanghøj
Annonce

Skæv kommunikation

Protesten understregede han og flere andre ved et møde om den nye kommuneplan onsdag aften. Her måtte politikere fra miljø- og teknikudvalget og embedsmænd stå til regnskab for, at Fredericia har valgt at udvide naturpark-området til at omfatte Rands Fjord.

Formand for udvalget Chr. Bro (S) ærgrer sig over konflikten med lodsejerne. De mener, at de ikke er blevet informeret ordentligt, og han beklager, at de ikke inviterede kommunen til et protestmøde, de afviklede i december sidste år, og at lodsejerne ikke dukkede op til et kommunalt orienteringsmøde om Naturpark Lillebælt.

- Det er rigtig ærgerligt, for vi vil gerne have alle med. Vi har per brev forklaret dem, at det her er frivilligt, men jeg føler ikke, at de lytter, siger Chr. Bro.

Annonce

Grønt image

- Men det handler om dårlig kommunikation. Folk er bange for, at man med den nye status giver alle adgang til at bevæge sig rundt i hele Naturpark Lillebælt, sagde formand for Vejlby Sogns Beboerforening Ulla Jensen ved mødet.

Gang på gang understregede Chr. Bro og embedsmændene, at det reelt ikke har en betydning, om ens matrikel ligger i Naturpark Lillebælt. Det giver ikke turister fri adgang.

- Men vi mener, at det er et godt stempel at kunne give vores kommune, at vi er en del af Naturpark Lillebælt, og derfor har vi ønsket at have så meget af Fredericias kystlinje med som muligt. Og det omfatter også Trelde og Rands, forklarede Chr. Bro.

Ved at være med i Naturpark Lillebælt er der desuden mulighed for tilskudskroner fra Friluftsrådet til kystnære aktiviteter, betonede han.

Annonce

Kan melde fra

Det er ifølge Søren Nymark sagens kerne.

- I vil have snablen ned i en pengekasse, og så tager I ikke hensyn til, at I går ind over private områder. Vi vil meget gerne være fri for at være en del af det, og det tror jeg, at mange flere ønsker, sagde han.

Det var der enighed om hos de lodsejere, der deltog i mødet. Der var udbredt skepsis over, hvad naturpark-stemplet betyder for den enkelte lodsejer.

- Hvis jeg som turist ser et kort, hvor der står naturpark hen over et område, så går jeg ud fra, at det er et sted, jeg må bevæge mig hen, sagde Ulla Jensen.

Lodsejerne fik på mødet garanti for, at ønsker de deres jord udtaget af Naturpark Lillebælt, kan de komme det. Hvis de senere vil med, er det også muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Danmark

Fundings analyse: Læg mærke til disse tre ting ved Messerschmidts forfremmelse

Annonce