Annonce
Erhverv

14 astronauter blåstempler fynsk rumudstyr til missioner til månen og Mars

Danish Aerospace Company har i mange år forsynet astronauterne på den internationale rumstation med en motionscykel - som her testes af Andreas Mogensen under et besøg i Odense. Version to af denne cykel er allerede købt af ESA, og nu er endnu et motionsredskab med fire motionsformer, blåstemplet af 25 forsøgpersoner, herunder 14 astronauter. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Danish Aerospace Company, Odense, har fået sit nyeste motionsredskab forfremmet af et ekspertpanel fra både den europæiske og amerikanske rumorganisation

25 forsøgspersoner - herunder 14 erfarne astronauter - har været en tur i det seneste motionsudstyr fra Danish Aerospace Company (DAC) for at teste det og måle det i forhold til udstyr fra en amerikansk konkurrent.

Formålet var at anbefale, hvilken model der skal arbejdes videre med, når der skal laves motionsudstyr til de astronauter, der skal på bemandede missioner til månen og siden Mars.

Annonce
Sådan ser det ud, det nye motionsudstyr fra Danish Aerospace Company. Det har fået navnet E4D - Enchanced European Exploration Excercise Devices - og kombinerer vægtløftning, tovtrækning, roning og cykling i ét og samme redskab. Arkivfoto: DAC

Tovtrækning

Testen blev gennemført i løbet af syv uger, og motionskapløbet blev vundet af den fynske model, E4D, som på én gang kombinerer cykling, roning, tovtrækning og vægtløftning. Det betyder, at det fremover er det fynske udstyr, der står forrest i kampen om at komme på Mars-missioner, og det vækker stolthed hos Thomas A.E. Andersen, administrerende direktør hos DAC.

- Jeg er meget stolt over denne anbefaling, og det er en helt fantastisk indsats, vores medarbejdere har ydet det sidste halvandet år for, at vi kunne nå hertil. At panelet enstemmigt anbefaler E4D gør det endnu mere imponerende, siger han.

Danish Aeropspace Company laver i forvejen den motionscykel, som astronauter i årtier har brugt på den internationale rumstation og har også kontrakt med ESA - den europæiske rumorganisation - om køb af efterfølgeren, der er døbt Fergo. ESA har også allerede kontrakt med Odense-virksomheden om at bygge tre trænings- og en flight model af fire-i-en-modellen, der - som det ser ud nu - bliver det, astronauter kommer til at bruge til den daglige motion under lange missioner ud i rummet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tag skraldet

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Annonce