Annonce
Indland

14-årigs død i trafikulykke koster mand to år bag tremmer

Arkivfoto: Michael Bager

Spritbilist er idømt to års fængsel for at være skyld i ulykke, der kostede pige livet i Langå.

En 55-årig mand skal to år i fængsel og får frakendt førerretten i ti år. Han er ved Retten i Randers blevet dømt for at være skyld i en trafikulykke, der kostede en 14-årig pige livet.

Ulykken skete i april, da manden, der var påvirket af spiritus, påkørte pigen i en rundkørsel i Langå sydvest for Randers.

Manden havde en promille på to og kørte mindst 102 kilometer i timen. Fartgrænsen på stedet er 50. Han var derfor tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Den 55-årige kørte også bil, selv om han administrativt var blevet frakendt førerretten.

Dommen følger anklager Jeanni Andreevas påstand.

- Det er en alvorlig sag at køre bil med så høj hastighed og høj promille i blodet, og i denne sag fik det fatale konsekvenser. Det er en dybt tragisk sag for alle parter, og jeg er godt tilfreds med, at der nu er faldet dom, siger hun i en pressemeddelelse.

Mens pigen blev dræbt på stedet, slap bilisten med et brud på en ryghvirvel.

Han forsøgte at forlade stedet efter ulykken, men flere vidner hindrede ham i det. Han blev dog i retten dømt for at flygte fra stedet.

Både den dræbte pige og bilisten kommer fra Langå.

Manden har endnu ikke afgjort, om han vil anke dommen til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Simone er bidt af boksning

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce