Annonce
Sydfyn

13 politikere er skredet på 15 år: Se de mange partiskift og løsgængere i Svendborg

De to sidste nye på listen over løsgængere eller politikere, der har skiftet parti: Jesper Larsen (tv) blev valgt som DF'er, men er nu medlem af Venstre, mens Karl Magnus Bidstrup har vendt ryggen til Alternativet og nu optræder som løsgænger i Svendborg Byråd. Foto: Katrine Becher Damkjær

Tirsdag fik Svendborg Byråd en ny løsgænger, mens en anden skiftede parti. Det er alt andet end usædvanligt på den lokalpolitiske scene i Svendborg, hvor 13 politikere i løbet af 15 år har forladt det parti, de blev valgt for.

Knud Albertsen - fra K til V

Knud Albertsen (tv). Foto: Annelene Petersen

Den konservative Knud Albertsen bliver valgt til byrådet i 2001 og er partiets spidskandidat fire år senere, men han er næppe blevet genvalgt, før han vender ryggen til partiet og melder sig ind i Venstre. Det sker efter måneders uforsonlig magtkamp i partiet med Jørgen Lundsgaard og Knud Albertsen som hovedpersonerne. Albertsen har netop fået posten som formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget og nægter at afgive posten trods partiskiftet.

Medhat Khattab – fra V til K – via Ny Alliance og Liberal Alliance

Medhat Khattab. Foto: Andreas Bastiansen

Speciallægen med de ægyptiske rødder er uofficiel sydfynsk mester i partihop. Han bliver valgt som Venstremand ved valget i 2005, men bryder to år senere med partiet og melder sig ind i Ny Alliance. Han forklarer, at det er integrationspolitikken og behandlingen af asylansøgere, der skiller vandene. Senere tager han turen videre til Liberal Alliance, og i foråret 2009 får han en konservativ partibog. Senere samme år bliver han stemt ud af byrådet.

Morten S. Petersen – fra DF via Venstre tilbage til DF

Morten S. Petersen (i midten). Foto: Katrine Becher Damkjær

Bliver valgt som DF'er i 1997, men bryder med partiet efter godt 10 år og bliver Venstremand. Det sker som led i en offentlig skilsmisse med Tina Petersen, der også repræsenterer Dansk Folkeparti i byrådet. Bliver genvalgt som Venstremand ved valget i 2009, men mister mandatet i 2013 og melder sig straks ud af partiet. Gør comeback på DF-listen i 2017 og bliver valgt på ny, men bliver fire måneder senere ekskluderet efter en intern magtkamp. Morten S. Petersen fortsætter som løsgænger, men mister efter en voldsdom i 2019 sin valgbarhed og ryger ud af byrådet.

Masoum Moradi – fra SF til Radikale Venstre

Masoum Moradi. Foto: Michael Bager

Bliver valgt for SF i 2005 og genvalgt i 2009, men i 2010 melder han sig ud af SF og bliver løsgænger, fordi han er uenig i partiets tilgang til de økonomiske udfordringer i Svendborg Kommune. Et halvt år før valget i 2013 melder han sig ind i Radikale Venstre, men han genopstiller ikke ved valget.

Jørgen Lundsgaard – fra K til LA

Jørgen Lundsgaard. Foto: Katrine Becher Damkjær

Han var konservativ med stort K med næsten 15 års konservativ repræsentation i byrådet, indtil han brød med partiet i 2012 og året efter meddelte, at han stillede op for Liberal Alliance. Det udløste et supervalg med 952 personlige stemmer, men fire år senere fik Lundsgaard mere end halveret stemmetallet og mistede sin plads i byrådet.

Finn Olsen – fra R til lokallister

Finn Olsen. Foto: Michael Bager

Har siddet i kommunalbestyrelsen i Egebjerg og byrådet i Svendborg i otte år for Radikale Venstre, da han efter et kampvalg om posten som spidskandidat i 2009 smækker med døren og bliver løsgænger. Han taber afstemningen til Peter Frisk med 14-16 og forklarer bagefter, at han har følt sig snigløbet af bestyrelsen. Han forsøger uden held et comeback på lokallisten Svendborglisten i 2009, men bliver fire år senere valg for Svendborg Lokalliste. I 2017 bliver han stemt ud af byrådet. I november 2019 nedlægges listen.

Bjarne Hansen – fra S til Samarbejdslisten

Bjarne Hansen (tv). Foto: Katrine Becher Damkjær

Stemmer i marts 2013 imod borgmester Curt Sørensen og sin egen S-gruppe, der dermed kommer i mindretal i bestræbelserne på at åbne et asylcenter på den tidligere SiD-skole. Bliver kort efter løsgænger, inden han uden held forsøger et politisk comeback for Samarbejdslisten, som han selv har stiftet.

Mads Fredeløkke - fra DF til Venstre

Mads Fredeløkke. Foto: Roland Petersen

Bliver valgt ind i byrådet i 2013 som del af en rekordstor DF-gruppe på fem medlemmer, men efter få måneder melder Fredeløkke sig ud og bliver løsgænger efter en intern fløjkamp om politiske poster. To år senere melder han sig ind i Venstre, men han er langt fra et genvalg på V-listen ved valget i 2017. Er i dag bestyrelsesmedlem i Venstres partiforening i Svendborg.

Lone Juul Stærmose og Henning Stærmose fra DF til Venstre/løsgænger

Ægteparret Henning Stærmose og Lone Juul Stærmose. Foto: Andreas Bastiansen

Ægteparret fra Vormark forlader Dansk Folkeparti sammen med Mads Fredeløkke efter en intern fløjkamp i 2014. Lone Juul Stærmose melder sig siden ind i Venstre og forsøger uden held at blive genvalgt ved valget i 2017. Hendes mand, der er tidligere DF-byrådsmedlem i Gladsaxe, forbliver løsgænger og genopstiller ikke.

Jens Munk – fra DF til løsgænger

Jens Munk. Foto: Michael Nørgaard

Byrådets mest rutinerede politiker bliver valgets topscorer med 2591 personlige stemmer i 2013, men alligevel bliver han slået af Dorthe Ullemose, da Dansk Folkeparti skal vælge spidskandidat op til valget i 2017. Den interne magtkamp mellem dem tager til efter valget, da de personlige poster skal fordeles, og Jens Munk vælger efter åbne slagsudvekslinger i pressen at følge med Jesper Larsen ud af partiet. Er stadig løsgænger.

Jesper Larsen – fra DF til Venstre

Jesper Larsen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ambulanceredderen når kun at være DF-byrådsmedlem i godt 100 dage, før han har fået nok og bliver løsgænger. Han fortæller om et arbejdsmiljø, som giver ham ondt i maven og søvnløse nætter. Er netop blevet optaget i Venstres byrådsgruppe i februar 2020.

Karl Magnus Bidstrup – fra AL til løsgænger

Karl Magnus Bidstrup. Foto: Andreas Bastiansen

Et ekstraordinært landsmøde og valget af Josephine Fock som ny politisk leder efter Uffe Elbæk fik i februar 2020 Karl Magnus Bidstrup til at forlade Alternativet og blive løsgænger. Han fortæller efter bruddet, at han ikke har mistet modet på kommunalpolitisk arbejde, og at han stort set kan se sig selv alle mulige steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Stor mangel på ambulancereddere: Odense er hårdest ramt

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Middelfart

Konservativ byrådskandidat i debatindlæg: Lad os få en rundkørsel til kendt uheldskryds

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Sport

Kontroversiel kineser trak sig: Axelsen får træningsmakker som ny modstander i Odense

Annonce