Annonce
Erhverv

13,5 mio. kr. til Aarhus-firma skal redde liv i hele verden

Mikkel Bo Hansen, CSO for Cercare Medical. Pressefoto
Aarhusianske Cercare Medical har i årevis forsket i at udnytte big data i diagnosticering af slagtilfælde. Nu har de fået 13,5 mio. kroner til et stort EU-projekt, som skal fintune metoden yderligere, så den blandt andet kan medtage regionale forskelle i diagnosticeringen. Det vil kunne højne præcisionen - og dermed også muligheden for at redde liv.

MIDTJYLLAND: Hos Cercare Medical i Aarhus er CSO Mikkel Bo Hansen ikke bange for at tage store ord i munden om den nyeste diagnosticeringsløsning:

- Vi mener faktisk, at det her er ’the missing link,’ som skal bruges til at skabe en teknologi med en høj nøjagtighed, uanset hvor i verden man bruger den. Det er meget, meget stærkt.

Firmaet har siden grundlæggelsen i 2013 arbejdet med klinisk diagnosticering, og dette har de tidligere – og med CDEU’s hjælp - modtaget 3,4 mio. kroner i EU-støtte til. Firmaets hidtidige udvikling har fokuseret på at anvende big data i diagnosticering af patienter med slagtilfælde, og den teknologi skal der nu bygges videre på med den nye EU-støtte i ryggen:

- Når man står med en patient med en blodprop, kan vores idé lave en ret præcis risikovurdering for behandling A, B og C. Her kan teknologien bruge big data til at fremskrive, om hjernevævet vil være dødt eller ej efter en given behandling, fortæller Mikkel Bo Hansen, som fortsætter:

- Men vores nyeste behandling tager så skridtet videre og vil kontinuerligt kunne lære af nye patienters data. Dermed vil den kunne tilpasses regionale forskelle i patientgrupper, og her har vi set fra studier, at det gør nøjagtigheden endnu højere. Det er derfor, vi mener, at det her er ’the missing link’ der gør, at værktøjet kan have en høj nøjagtighed – uanset hvor i verden man anvender det. Det er virkelig stærkt.

Annonce

Nyt fra EU

Nyt fra EU er leveret af Erhverv+ fra Midtjyllands kontor i Bruxelles, Central Denmark EU Office.

Kontoret er ejet af Region Midtjylland, regionens 19 kommuner samt Aarhus Universitet.

Midtjyllands EU-kontor hjælper virksomheder, insitutioner og offentlige myndigheder med internationalt samarbejde og internationale udviklingsprojekter.

Se mere på www.centraldenmark.eu eller kontakt det midtjyske erhvervsteam i EU på erhverv@centraldenmark.eu

Tre-fire nyansættelser

De 13,5 millioner kroner i EU-støtte kommer til at give nogle helt unikke muligheder for den lille SMV med 10 medarbejdere:

- Vi kan nu ansætte tre-fire medarbejdere fra projektets begyndelse, og det har jo enormt stor betydning, da det er altafgørende, at vi har personer inden for firmaet til at løfte de her projekter. Dermed giver støtten en betydelig indsprøjtning, fortæller Mikkel Bo Hansen.

Der er nemlig mange hurdles, som fortsat skal overvindes, før løsningen kan komme i brug:

- Nu kan vi tage skridtet til udviklingsstadiet og derefter på markedet. Vi kan for eksempel arbejde med regulatorisk dokumentation, klinisk test og afprøvning, for der er enormt mange opgaver, der ligger der, og her giver støtten en god delfinansiering.

Netop den gode delfinansiering fra EU’s side var grunden til, at Cercare Medical med CDEU’s hjælp valgte at søge EU om støtten til projektet:

- Man kan sige mange gode ting om nationale støtteordninger og instrumenter, men beløbene er typisk ikke så høje, at man kan lave projekter af denne størrelse. Nationalt kan vi typisk få støttet op til 33 procent af omkostningerne, mens vi med SMV-instrumentet kan opnå 70 procent støtte. Det betyder, at vi kan trykke meget hårdere på speederen i forhold til både udvikling og validering af løsninger, slutter Mikkel Bo Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce