Annonce
Kerteminde

122 borgere for mange: Kerteminde mister 37 millioner kroner

Kerteminde byråd. Arkivfoto.

Kerteminde Kommune mister et statstilskud i 2020 på 37 millioner koner, fordi antallet af borgere er steget.

Kerteminde: Den gode nyhed er, at befolkningstallet i Kerteminde Kommune vokser.

Den dårlige nyhed er, at befolkningstallet i Kerteminde Kommune vokser.

At det både kan være en god og dårlig nyhed på samme tid, er fordi stigningen i antallet af borgere betyder, at kommunen mister et tilskud fra staten i 2020 på omkring 37 millioner kroner.

- Det er en tåbelig ordning, konstaterer borgmester Kasper Olesen, der glæder sig over, at flere og flere vælger at flytte til Kerteminde, men samtidig ærgrer sig over, at der nu mangler 37 millioner kroner i kommunekassen i 2020.

- Det siger noget om, at de rammer kommunerne får tilskud efter. De skriger til himlen, forklarer Kasper Olesen.

For at få tilskuddet udbetalt fra staten skulle antallet af borgere i Kerteminde Kommune have holdt sig under befolkningstallet fra 2014 på 23.665 personer. Da regnskabet blev gjort op 1.1.2019, var der 23.786 personer i kommunen. Eller lige præcis 122 borgere for mange.

Annonce

Lugede ud i 2017

Kerteminde Kommune stod i samme situation i december 2017. Hvor der før, borgmesteren gik på juleferie, var syv indbyggere for meget til, at staten ville sende en pose penge. Dengang blev administrationen sat til at gennemgå kommunens indbyggere med en tættekam for at få dem luget ud, der var registreret forkert.

- Der fandt man nok til, at vi kom ned og lå på den side, hvor der var faldende befolkningstilvækst, fortæller Kasper Olesen.

Det var ikke muligt i år, hvor det allerede i efteråret stod klart, at befolkningstallet var steget mere, end det var realistisk at luge ud.

Tilskud er regnet ind i budgettet

Det mistede tilskud fra staten giver byrådet et helt akut problem, for de 37 millioner kroner er nemlig allerede regnet ind i budgettet i 2020. Til gengæld får kommunen så nogle skatteindtægter indtægter og mindre tilskud fra staten på grund af de ekstra borgere, men borgmesteren regner ikke med, at indtægterne vil opveje det mistede tilskud.

- Hvor stort et gab (forskellen mellem det mistede tilskud og ekstra indtægter, red), der vil være, ved vi først engang i februar.

- Men vi er allerede begyndt at sætte ind, fordi vi godt kan se, at der vil være et gab. Derfor har vi på sidste økonomiudvalgsmøde besluttet at sætte nogle grønne områder til salg.

- Det giver nogle engangsbeløb, men det er kun engangsbeløb.

Kommer i til helt at kunne undgå nye besparelser i 2020?

- Det kan jeg først give det rigtige svar på, når jeg kender beløbet, siger Kasper Olesen.

flere børnefamilier flytter til

I stedet for at begræde det mistede tilskud, vil Kasper Olesen hellere arbejde for, at endnu flere borgere flytter til Kerteminde Kommune, så det manglende tilskud på sigt kan blive opvejet af øgede skatteindtægter.

- I mine øjne er det en møgkedelig dagsorden at sætte sig, at vi skal fokusere på, at der er nogen, der flytter fra kommunen. Det er langt mere positivt at arbejde for, hvordan vi kan tiltrække flere borgere.

- Og selvfølgelig giver det også noget, når vi kan se, at det blandt andet er børnefamilier, der flytter til kommunen. Forældrene er oftest på arbejdsmarkedet, og på den måde genererer de indtægter til kommunen, forklarer Kasper Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce