Annonce
Faaborg-Midtfyn

12 pistoler "til eget forbrug" gav fire års fængsel

22-årige Tobias Hansen trådte nynnende ind i Retssal 1, da han onsdag var for retten i Svendborg. Efter godt to timer faldt dommen: Fire års fængsel. Han bad om betænkningstid. Arkivfoto: Jens Wognsen

En 22-årig mand blev ved Retten i Svendborg idømt fire års fængsel for blandt andet at have 12 pistoler i sin bil, da han blev stoppet af politiet tilbage i april. Den 22-årige udbad sig betænkningstid.

Årslev: - Jeg er våbensamler. Jeg kan godt lide våben.

Sådan lød forklaringen fra 22-årige Tobias Hansen fra Odense, da han onsdag var for retten i Svendborg. Her blev han idømt fire års fængsel for blandt andet at have været i besiddelse af 12 pistoler. Den 22-årige udbad sig betænkningstid.

Tilbage i april i år blev Tobias Hansen anholdt på pendlerparkeringspladsen ved Kirstinebjergvej i Årslev, og i hans bil fandt politiet en pakke med 12 pistoler, her af to, der kan kunne indstilles til at blive fuldautomatiske. På alle pistoler var serienummeret helt eller delvist fjernet, og 10 af dem havde tilsyneladende aldrig været brugt.

Annonce

En våbensamler vil typisk have et våben i hånden og prøve det, inden han køber det.

Anklager Klaus Lauridsen

Fravalgte nævninge

Onsdagens retsmøde skulle have kørt som en nævningesag, men den tiltalte Tobias Hansen fravalgte nævninge.Det var derfor op til dommer Camilla Dalgaard og to domsmænd at afgøre sagen.

De blev enige om fire års ubetinget fængsel.

Tobias Hansen udbad sig betænkningstid.

Ingen dna-spor

Hverken dommer, de to domsmænd eller anklager troede på forklaringen om, at Tobias Hansen skulle være våbensamler. De følte sig alle overbevist om, at pistolerne skulle afleveres til en eller flere andre, og at det foregik som et led i en organiseret, kriminel aktivitet. Det nægtede Tobias Hansen dog.

- Det organiserede, kriminelle miljø er eneste aftagere på den type våben. Typisk i forbindelse med bandeopgør, lød det fra anklageren Klaus Lauridsen.

En dna-prøve viste samtidig, at Tobias Hansen ikke havde haft pistolerne mellem hænderne, og det er usædvanligt for en våbensamler, mente Klaus Lauridsen.

- En våbensamler vil typisk have et våben i hånden og prøve det, inden han køber det, sagde anklageren.

Hash og peberspray

I forbindelse med anholdelsen ransagede politiet Tobias Hansens kolonihavehus i en haveforening i det vestlige Odense. Her fandt politiet godt 133 gram hash, to såkaldte totenslägere, to peberspray og et kanonslag. Tobias Hansen erkendte, at det hele var hans og at det, lige som pistolerne, var "til eget forbrug". Men derudover var han sparsom med detaljerne, og han ønskede heller ikke at fortælle, hvor han havde det fra. Hverken våben eller hash.

- Peberspray bliver ofte brugt til selvforsvar. Er der nogen, der er sure på dig?, ville Klaus Lauridsen vide.

- Det ønsker jeg ikke at svare på, sagde Tobias Hansen.

Letsindig handling

Den 22-årige er ikke registeret som medlem af en bande eller har relationer til rockermiljøet. Han er heller ikke tidligere dømt. Forsvarer Anne-Birgitte Bjerre-Olsen lagde derfor vægt på, at der er tale om en ganske almindelig, ung mand, der har været så letsindig at anskaffe sig 12 pistoler.

- Og det skal selvfølge koste, sagde forsvareren, der mente, at det maksimalt skulle koste tre-et-halvt års fængsel.

Anklager Klaus Lauridsen mente derimod ikke, at der var nogen formildende omstændigheder, tværtimod, fordi Tobias Hansen var så sparsom med oplysningerne, og han plæderede derfor for minimum fire-et-halvt års fængsel.

Den 22-årige har siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen 17. april, og det vil han fortsat gøre, ind til den endelige dom er faldet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];