Annonce
Fyn

12 er kendt skyldige i brutalt Kølstrup-overfald: Anklager går efter fire års fængsel og udvisning til to

AM skal, hvis det står til anklageren, have en ubetinget udvisning. Ifølge hans forsvarsadvokat har han intet tilhørsforhold til sit oprindelsesland - Somalia. Han ville - ifølge advokaten - ikke kunne klare sig i landet. Tegning: Julie Gry Sviestrup
Tirsdag blev 14 tiltalte i Kølstrup-retssagen fundet både skyldige og uskyldige. Én gik helt fri - nemlig den tiltalte skudmand.

13 af de tiltalte kendes skyldige.

Sådan lød skyldkendelsen tirsdag, da Kølstrup-retssagen gik ind i sin endelige del.

Der var oprindeligt 15 tiltalte, men en af mændene blev tidligere i sagen udskilt til en sag for sig. Han er ikke op til nogen af retsmøderne - selvom han ikke havde tilladelse til at blive væk.

Anklager Kirsten Flummer havde for 13 af de tiltalte - og den udskilte - rejst tiltale for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter og for at besidde og anvende et skarpladt skydevåben. Hun var også gået efter, at straffen skulle forhøjes med det halve, fordi skydevåbnet var blevet brugt et offentligt tilgængeligt sted.

12 af mændene blev kendt skyldige i den grove vold, men ikke for brug af straffelovens bestemmelse for brug af et skarpladt skydevåben. Dommerne og nævningene havde på baggrund af bevisførelsen konkluderet, at der var tale om et gasvåben. Et våben, der ikke er dækket af straffelovens bestemmelse for skydevåben.

Og det er noget, der har betydning for længden af straffen. Skarpladt skydevåben bliver straffet fra to år og op til otte år. Oveni skulle det halve have været lagt til.

For MJ, der er offer og tiltalt i sagen, lød kendelsen på skyldig i ét af de to forhold, han var tiltalt for - trusler mod SC - tiltalt og kronvidne - tre dage efter overfaldet. Den tiltalte, der blev kendt uskyldig, var blevet udpeget som skudmand af kronvidnet.

Annonce

Tre har siddet varetægtsfængslet

Avisen har valgt at skrive initialerne på de tiltalte for forståelsens skyld.

Flere af de tiltalte er eller har været tilknyttet til den tyske rockergruppering Gremium.

Tre af de skyldige har siddet varetægtsfængslet, og det skal fratrækkes det antal dage, de skal sidde i fængsel.

12 af de 14 tiltalte erkendte sig uskyldige.

AM har i forvejen en tidligere dom med betinget udvisning.

25-årig blev banket og skudt

Sagen, de 15 mænd står tiltalt for, går tilbage til søndag aften den 1. oktober 2017 omkring klokken 21.40. En 25-årig mand - MJ (tiltalt og offer) - blev overfaldet af angiveligt 13 mænd - én afventer retssag.

MJ blev slået, sparket, banket med golfkøller, baseballbat og skudt i skridtet og på benene.

MJ overlevede og tre dage efter - den 4. oktober - havde MJ truet sagens kronvidne - SC - angiveligt med en pumpgun ved Ullerslev Hallerne.

Under retssagen er der blevet efterladt et indtryk af, at overfaldet kunne have rod i narkogæld og forudgående stridigheder mellem nogle af de tiltalte og MJ.

Anklager går efter fire år

Da den begrundelsen for skyldkendelsen blev læst højt, rejste en af de tiltalte sig op, tog sin jakke på og gik ud af retslokalet med en høj stemme, der fremsatte flere ord på arabisk rettet mod en anden tiltalt.

Efter skyldkendelsen indtog Kirsten Flummer procedureskranken. Hun fremførte sine argumenter for, hvad straffen for overfaldet skal ende på. Fire års ubetinget med op til det halve oveni på grund af tidligere domme for lignende kriminalitet for syv af de tiltalte, der blev kendt skyldige i overfaldet, lød hendes vurdering.

Det blev anfægtet af flere forsvarsadvokater. De fremførte en vurdering på 10 til 12 måneders ubetinget fængsel. For enkelte gjorde andre ting sig gældende, og derfor fremførte nogle forsvarsadvokater ned til seks måneders fængsel.

Anklager Kirsten Flummer fremlagde flere tidligere domme, der var med til at udgøre argumentet for hendes vurdering af straffen. Domme, der blev anfægtet af forsvarsadvokaterne, som ikke sammenlignelige. Tegning: Julie Gry Sviestrup

Udvisning er i spil

For to af de 12 skyldige havde anklageren også rejst påstand om udvisning. Den ene - AM - kommer fra Somalia. Den anden - MA - kommer fra Irak. Hun lagde vægt på tidligere domme, de havde begået, og tilhørsforhold til Danmark og deres oprindelseslande. For AM går hun efter ubetinget udvisning. For MA går hun efter en betinget udvisning.

De to skyldiges forsvarsadvokater argumenterede blandt andet, at de ikke skal udvises med baggrund i tidligere udvisningsdomme, og at de skyldiges tilhørsforhold er stærkest til Danmark.

Onsdag starter dagen, hvor tirsdagen sluttede. Forsvarsadvokaterne skal i procedureskranken for at fremføre deres vurdering af straffen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce