Annonce
Debat

Klumme: 12 års skolegang til alle

Rasmus Helveg Petersen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Uddannelse er nøglen til mange ting i livet, men skræmmende mange danske unge ender med folkeskolen som eneste uddannelse.

Derfor er det på tide, at vi indfører 12 års skolepligt i Danmark.

I mange år havde Danmark som mål, at 95 procent af en årgang skulle have en ungdomsuddannelse. Vi nåede aldrig målet. I 2017 blev målet nedjusteret til 90 procent. Det har vi heller aldrig nået. Reelt er det i dag 85 procent, der får en ungdomsuddannelse, mens 15 procent altså ikke gør. De højt motiverede børn med gode anlæg for skolegang stryger lige igennem uddannelsessystemet. Det er de unge, der har det svært, der ender uden uddannelse.

I dag er der 50.000 unge i alderen 15-24, der hverken er i skole eller på arbejdsmarkedet.

Vi bør som samfund gøre os de største anstrengelser for at hjælpe netop disse unge.

Det er ikke godt for de unge, der går ud af 9. klasse. Lige netop denne gruppe får store problemer resten af livet, både på arbejdsmarkedet og i øvrigt. Den enkeltes livskvalitet bliver langt højere med et godt fodfæste på arbejdsmarkedet – og lavere, når det ikke lykkes at finde en vej ud på arbejdsmarkedet.

Det er samtidig en gruppe, der i højere grad er afhængig af offentlige ydelser, så dyrt er det også.


Tiden, hvor vi tillader de unge at gå ud af folkeskolen med stemplet ”ikke uddannelsesparat”, må simpelthen være forbi.


Hvis vi indfører 12 års undervisningspligt, så kan samfundet ikke længere tillade sig at sige til en ung, at vedkommende ikke er uddannelsesparat. Så skal vi som samfund finde det rigtige tilbud til den unge.

Der skal simpelthen være en konkret uddannelsesplan for den enkelte efter 9. klasse.

Det er ikke det samme som, at alle skal have samme undervisning. Der er fint plads til at nogle vælger gymnasiet, andre erhvervsuddannelserne, og andre igen får et tilbud, der passer godt til dem.

Men tiden, hvor vi tillader de unge at gå ud af folkeskolen med stemplet ”ikke uddannelsesparat”, må simpelthen være forbi.

Sidst, vi udvidede undervisningspligten i Danmark, var i 1970’erne. Dengang mødte det stor kritik, men i dag ville ingen vel have, at vi gik den modsatte vej og indførte en kortere undervisningspligt. Argumenterne for en længere skolegang er til gengæld stærke.

Samfundet er blevet endnu mere komplekst, og kravene til de unge er steget, og vil fortsætte med at stige. Lad os tage konsekvensen, og få skabt gode relevante uddannelser til alle unge.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce