Annonce
Kerteminde

12 år og bange for livet: - Hvad nu, hvis jeg ikke vågner igen, mor?

Fra højre Oliver Engstrøm, Mette Engstrøm og lillebror William. Forrest familiens yngste medlem, Kenzo.Foto: Helle Kryger
Oliver Engstrøm blev pludselig bange for at falde i søvn om aftenen, cykle i skole og være alene hjemme. Populært Cool Kids-forløb i Kerteminde hjalp ham tilbage på sporet.

Langeskov: Ser man ham løbe på fodboldbanen i Langeskov, hvor han spiller på førsteholdet, eller træde i pedalerne på sin cykel på vej hjem fra skole en mandag eftermiddag, ligner han i dag de fleste andre ubekymrede 12-årige drenge. Med fodbold og venner på hjernen og fuld fart fremad.

Men for bare halvandet år siden var tilværelsen ved at blive slået helt ud af kurs for 12-årige Oliver Engstrøm. Livets store spørgsmål var begyndt at fylde alt for meget i det lille hoved, og hverdagen blev vanskeligere og vanskeligere, fortæller hans mor, Mette Engstrøm.

- Det begyndte med, at han over en længere periode blev mere og mere bange for at cykle i skole, når det var mørkt om morgenen. Senere blev han bange for at falde i søvn af frygt for, at han ikke vågnede op igen, og pludselig ville han heller ikke selv låse sig ind om eftermiddagen, når han kom hjem fra skole. Det eskalerede, så han gik rundt med os hele tiden. Det var så galt på et tidspunkt, at det var svært for os at få et arbejdsliv til at fungere. Det var gået fuldstændig i hårdknude, fortæller hun.

Annonce

Om Cool Kids

Har dit barn angst eller svære bekymringer?

Så kan et Cool Kids/Chilled gruppeforløb måske være noget for jer. Kerteminde Kommune starter hold op to gange om året. I september og januar.

Et Cool Kids/Chilled gruppeforløb er et struktureret program for børn og unge, der lider af angst eller har svære bekymringer. Forløbet er baseret på kognitiv adfærdsterapi, og målet er at lære børn, unge og forældre, dels at forstå sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og adfærd, dels at blive i stand til at håndtere angsten eller bekymringerne.

Cool Kids/Chilled er for børn i alderen 7-17 år, der lider af angst eller har svære bekymringer. Forældrene fortæller typisk, at børnene er meget bekymrede og skal beroliges hele tiden. De er måske bange for at komme i skole, sove alene etc.

Barnet skal ikke have en diagnose for at deltage, men det er en betingelse for visitering til forløbet, at angst er barnets primære udfordring.

Kilde: Kerteminde Kommune

Det nytter ikke at presse på

Oliver var ikke "syg nok" til at komme på børnepsykologisk afsnit på Odense Universitetshospital, og Mette Engstrøm ringede derfor til kommunens børn- og ungerådgivning og tryglede: "I er nødt til at gøre noget."

Et nyt tilbud kaldet Cool Kids - for børn og unge med angst og svære bekymringer - viste sig at være det rette. Her kom familien til samtale og i gruppe med tre andre familier. Hver onsdag klokken 16 til 18 i ti uger mødte de op i rådgivningen og blev klædt på til at komme tilbage på ret kurs.

- Vi og Oliver fik nogle værktøjer til at håndtere bekymringerne og arbejde med selvværdet. Det hjalp virkelig at være med i Cool Kids. Der er stadig ting, vi arbejder videre med, men det går meget bedre. Han sover ikke længere inde hos os, han falder selv i søvn om aftenen og cykler selv til og fra skole, fortæller Mette Engstrøm.

- Jeg har lært at tro mere på mig selv, supplerer Oliver Engstrøm.

Oplevelserne har fået familien til at evaluere hverdagen.

- Vi har virkelig gransket i, hvad det er kommet af. Om det kan hænge sammen med, at hans farmor døde på et tidspunkt og han så, at hun lå med iltmaske, da han kom derud. For han spurgte: "Hvad nu hvis jeg stopper med at trække vejret"? Men han har altid været en følsom dreng, som har tænkt over livets store spørgsmål. De havde noget på skolen med solsystemet, hvor de fik at vide, at solen kunne falde ned. Også det blev bekymringstanker for ham. Nu har han fået nogle værktøjer til at tackle den slags, fortæller Mette Engstrøm.

- Vi har lært at acceptere, at han har det her angst og bekymringstanker, men han er selvfølgelig ikke ude af det af ti gange hos Cool Kids. Når man kan høre på hans stemme, at han er bange, skal vi lige huske ham på at trække vejret helt ned i maven og få ham på andre tanker. Det nytter ikke at presse og sige, det kan du sagtens. Du risikerer at gøre det hele værre. I stedet spørger vi for eksempel: Hvor mange ord starter med fodbold? Så kan han tænke på det i stedet for alt det, der potentielt kan gå galt, når han cykler i skole.

Nyt familiemedlem

Familien har også lagt nogle vaner om for at få mere tid til at tale om de svære ting.

- Børn i dag har en rigtig hektisk hverdag. Der stilles høje forventninger til dem, og de skal leve op til rigtig mange normer. Samtidig tror jeg heller ikke, de når at geare ned og fordybe sig i leg på samme måde som tidligere. De har lange skoledage, hvor de skal præstere. Oliver går til fodbold tre til fire gange om ugen. Nogen gange glemmer man også at informere og forberede dem.

- De her mobiltelefoner og iPads fylder også alt for meget. Vi har lært, at når vi kommer hjem fra arbejde, bliver telefonerne lagt væk, og så sidder vi sammen. Førhen kunne vi godt lande hjemme bag hver sin skærm. Nu gemmer vi det til om aftenen.

De har også udvidet familien. Med et firbenet medlem. Når Oliver kommer hjem fra skole om eftermiddagen og låser sig ind i huset, løber Kenzo ham nu glad i møde. Det er en 14 uger gammel Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Den sover selvfølgelig også på hans værelse om natten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce