Annonce
Odense

110 nye lejligheder: Endnu et spadestik i havnens byggelarm

Det var borgmester Peter Rahbæk Juel, der mandag tog det allerførste spadestik til Toldbodhuses 110 nye lejligheder på havnen. Men også borgmesterens søn - 11-årige Gustav - fik lov at få spaden i hånden og flytte lidt jord. - Det er jo mesterlære, det der. Kig lige op, sagde Peter Rahbæk Juel og snuppede et mobilfoto af sønnens indsats. Præcis som Gustav lige havde fotoforeviget sin fars gravearbejde. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Der blev kun brugt en spade. Men larmen fra de nærliggende byggepladsers maskiner satte præg på den officielle start på byggeriet af 110 lejligheder og understregede havnens skridt mod en status som ny bydel.

Støvet hvirvlede rundt i luften. Og det var svært helt at få hold i ordene fra talerstolen på grund af de enorme gravemaskiner, der moslede frem og tilbage i gruset.

Byggeriet boomer på byens havn, og mandag tog endnu en skinnende spade hul på endnu et byggeprojekt tæt ved havnebassinet.

Toldbodhuse, hedder det projekt, og det vil rumme 110 lejligheder fordelt på 10.500 kvadratmeter byggeri.

- Ví må i sandhed sige, at der rigtig er kommet gang i bytransformationen i Odense, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i larmen fra de aktive nabobyggepladser - hvor der blandt andet opføres endnu en boligblok og Region Syddanmarks lokalpsykiatri.

- Omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade løber med meget af opmærksomheden, men byudviklingsmæssigt er havnen også et af de vigtige og interessante områder, understregede han:

- Og Toldbodhuse er med til at gøre havneområdet endnu mere helstøbt. Det begynder at ligne den havnebydel, vi alle havde i tankerne for flere år siden.

Byggeri på havnen

Ud over de 110 nye lejligheder i Toldbodhuse er der også en række andre byggeprojekter i gang på havnen - og flere er på vej:Region Syddanmark opfører 5000 kvadratmeter lokalpsykiatri på hjørnet af Finlandgade og Toldbodgade. Står færdig sidst på året.

65 lejligheder, et p-hus, kontorer og en Rema1000-butik vil Reitan Ejendomsudvikling bygge på hjørnet af Buchwaldsgade og Havnegade. Afventer lokalplan.

Skjøde og Probus Ejendomme opfører tre punkthuse med i alt 61 lejligheder ved Østre Kaj og Tværkajen. Ventes færdig i sommeren 2018.

På Stenfiskerkajen - lige ved havnebadet - er størstedelen af Civicas 178 ungdomsboliger tæt på at være klar til indflytning.

Raundahl & Moesby står bag boligblok med i alt 56 boliger fordelt på 4500 kvadratmeter. Byggeriet er i gang.

De 110 lejligheder i Toldboldhuse fordeles i flere bygninger mellem Promenadebyen og Toldbodgade. Tegning: Maycon

Lokal entreprenør

Det er ejendomsudviklingsselskabet Maycon fra Næstved, der investerer 270 millioner kroner i byggeriet.

Det bliver placeret ved Promenadebyen, består af fire bygninger, der varierer i højde, men højest når op i syv etager. De 110 lejligheder er mellem 70 og 145 kvadratmeter, de får alle altan, kig til havnens vand og adgang til en 4700 kvadrameter stor parkeringskælder.

Og så bliver nogle af tagene grønne af græs.

Det er de lokale Hans Jørgensen & Søn, der skal forvandle tanker og tegninger til indflytningsklare lejligheder, og der er afsat 20 byggemåneder.

- Men hvis vi afleverer før tiden, sker der vel ikke noget ved det, bemærkede koncernchef Claus Larsen med et smil.

- Vi begynder med parkeringskælderen, og den vil vi gerne have dækket over, inden det bliver badebassin til vinter, sagde han.

Græs vil nogle steder gøre taget grønt, mens enkelte lejligheder vil have tagterrasser. Alle lejligheder i Toldbodhuse vil have altan og kig til havnevandet. Tegning: Maycon
Annonce

Perler på en snor

De 110 lejligheder vil bringe havnens i forvejen stærkt stigende indbyggertal endnu højere op. Mens der i 2003 stort set ingen mennesker var med privatadresse på Odenses havn, viser de nyeste kommunetal fra september sidste år, at 1200 personer bor i området.

Den samlede plan for byomdannelsen på Odense Havn blev politisk vedtaget sidste år og giver mulighed for, at der med tiden kan opføres omkring 2500 boliger på havneområdet.

Og ifølge Carsten Aa, der er direktør for Lindø Port of Odense - ejeren af størstedelen af havnearealerne - er der stor interesse for at komme til at bygge.

- I øjeblikket har vi et til to møder med investorer hver eneste uge. Og det er blandt andet nogle af de store spillere, vi taler om. Hvis vi ville, kunne vi sælge det hele i morgen, forklarede han for nylig i Fyens Stiftstidende.

Den slags glæder selvsagt borgmesteren. Der ved spadestiksøvelsen på havnen ikke undlod at fremhæve, at Topdanmark Ejendom i slutningen af sidste uge offentliggjorde, at de også investerer i Odense: 400 millioner kroner i byggeriet af 240 nye boliger på den Østerbro-grund, hvor Coop tidligere havde lager.

- De kommer som perler på en snor, sagde Peter Rahbæk Juel.

- Inden for en uge har vi to selskaber, der går i gang med deres første byggeri i Odense. Det er det skred i optimismen, vi har søgt at skabe, påpegede han, inden han susede videre i familiebilen med sin sommerferieramte, 11-årige søn Gustav på bagsædet.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

OB For abonnenter

OB's Jakob Breum var ikke klar over, at hans farfars bror var med i pokalfinalen for 48 år siden

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Et af de største overskud i virksomhedens historie: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce