Annonce
Udland

11 dræbt ved israelsk angreb mod iranske mål i Syrien

Israels politik går ud på at angribe den iranske militære forankring i Syrien, sagde landets premierminister, Benjamin Netanyahu, til journalister søndag. (Arkivfoto)

Israelsk militær har angrebet iranske mål nær Damaskus, oplyser flere medier i regionen.

Israelske fly og jord-til-jord-missiler har ramt mål nær den syriske hovedstad, Damaskus.

Det skete natten til mandag. Mindst 11 soldater eller medlemmer af en milits - deriblandt to syrere - er dræbt, oplyser observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder til AFP.

Observatørgruppen rapporterer om tabstal i den syriske konflikt på baggrund af oplysninger fra netværk over hele landet.

- Syriens luftforsvar nedskød over 30 israelske krydsermissiler og målrettede bomber under de israelske angreb, siger det russiske forsvars kontrolcenter til nyhedsbureauet Interfax.

Kontrolcentret oplyser til nyhedsbureauet RIA, at fire syriske soldater blev dræbt, og seks andre såret.

I en usædvanlig erklæring fra Israels militær bekræftes det, at iranske militære mål i Syrien er blevet angrebet af israelske styrker.

I erklæringen hedder det, at Israels missilforsvar skød et missil ned over Golanhøjderne.

Det skete få timer efter, at Israel gennemførte et angreb nær den internationale lufthavn ved Damaskus.

- Vi er begyndt at bombe iranske al-Qud-mål på syrisk territorium. Vi advarer de væbnede syriske styrker mod at forsøge at skade Israels styrker eller Israels territorium, hedder det.

De iranske al-Qud-styrker er en eliteenhed, der er dedikeret til at kæmpe i udlandet.

Israel har svoret at stoppe sin fjende nummer et, Iran, fra at befæste sig militært i nabolandet Syrien.

Israelske styrker har udført hundredvis af luftangreb i Syrien. Ifølge Israel er angrebene rettet mod iranske militære mål og mod våbenleverancer til den libanesiske Hizbollah-bevægelse, der støttes af Iran.

Iran og Hizbollah har siden begyndelsen af den syv år lange borgerkrig i Syrien været støtter for den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Han er tæt på at genvinde fuld kontrol med store dele af det vestlige Syrien. Det er især sket med støtte fra Iran, Hizbollah og Rusland.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har gentagne gange understreget, at landet ikke vil acceptere en permanent iransk militær tilstedeværelse i Syrien.

Lederen af Irans luftvåben siger mandag, at hans land "utålmodigt venter på at komme i krig med Israel og ødelægge det". Udtalelsen er bragt på en statslig hjemmeside.

- De unge mennesker i luftstyrken er parate til og utålmodige efter at konfrontere det zionistiske regime og eliminere det fra Jordens overflade, siger general Aziz Nasirzadeh i en udtalelse, der citeres af Den Unge Journalistklub, en hjemmeside underlagt det statslige tv. Det skriver Reuters.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce