Annonce
Fyn

Hvor bliver fynboerne af? 11.000 ledige kanyler mangler skuldre at stikke i - nu kommer direktør med kraftig opfordring

Det er især de 25-39-årige, der halter efter i bestilling af vaccinationstider. Der er over 100.000 ledige tider i Region Syddanmark de kommende fire uger. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.
Smittetrykket stiger, derfor skal flest mulige danskere vaccineres hurtigst muligt, melder Region Syddanmarks koncerndirektør. Og du kan nemt ændre din tid.

Fyn: 64,5 procent af alle danskere har påbegyndt en vaccination mod Covid-19, og i Region Syddanmark er fire ud af 10 færdigvaccinerede. Men flere skal stikkes for at ruste hele befolkningen mod sygdommen og nye varianter af virussen, fastslår Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark. Opfordringen sender han igen til særligt de yngre voksne, som er blevet rykket frem i vaccinationsplanen, efter Danmark har købt mere end en million ekstra Pfizer/Biontech-doser af Rumænien.

- Kun cirka 50 procent af de 25-39-årige har endnu bestilt en tid til en vaccination. Vi har jo ikke spurgt dem hvorfor, men en god forklaring er vel sommerferie. Der er nogle, der ikke ønsker at bruge deres sommerferie på at blive vaccineret, ej heller eventuelt at få de lette bivirkninger, man ser hos nogle, siger Kurt Espersen.

Godt 31 procent af syddanskere mellem 25 og 29 år og mellem 35 og 39 år har fået første stik, og i gruppen af 30-34-årige er tallet lidt over 17 procent.

Annonce

I Region Syddanmark er der i løbet af den kommende uge cirka 11.000 ledige tider, og inden for de kommende fire uger har regionens vaccinatører 102.000 tider til rådighed. Hvor stor en del af tiderne der er i fynske vaccinationscentre, har Kurt Espersen ikke et tal for.

- Går jeres vaccinatører så med hænderne i lommen nu?

- Jeg vil gå ud fra, at vores vaccinationscentre hele tiden prøver at optimere fremmøde i forhold til det antal bookning af tider, som der er. Men det er ærgerligt, at en masse mennesker er blevet kaldt på arbejde, for man kan ikke bare lige give dem fri igen. Vaccinationscentrene har gjort et kæmpe arbejde for at få bemandet alle vores vaccinationstider, og så er det jo ærgerligt, at kapaciteten ikke bliver udnyttet.


Vi kan se ind i, at smittetrykket er for opadgående i hele Danmark, også i Region Syddanmark, så jo før vi får vaccineret, jo bedre.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark


- De mange ekstra vaccinedoser, Danmark har fået, er kommet lige op til sommerferien. Havde det været smartere at vente med at lægge ekstra tider ud til efter sommerferien?

- Det er rigtig vigtigt for os at få befolkningen vaccineret så hurtigt som overhovedet muligt for at kunne modstå en eventuel udvikling af Covid-19-epidemien. Vi kan se ind i, at smittetrykket er for opadgående i hele Danmark, også i Region Syddanmark, så jo før vi får vaccineret, jo bedre, siger Kurt Espersen.

- Vaccinerne holder sig vel ikke ubegrænset?

- Nej, men de løber ikke ud foreløbig. Vi bruger altid dem, der er tættest på udløbsdatoen.

Det er ærgerligt, at kapaciteten på vaccinationscentrene for tiden langtfra bliver udnyttet, mener Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark. Arkivfoto: Mette Mørk.

Afbestil og få en hurtigere tid

De mange ledige tider giver også dem, der allerede har tilmeldt sig en vaccination, mulighed for at få et stik tidligere.

- Hvis man allerede har en tid, for eksempel om en uge, hvordan ændrer man så til en tidligere tid?

- Så kan man ringe til vores coronahotline (99 44 07 17 ml. klokken 8 og 18, red.), som kan hjælpe med at få ændret tiden. Eller man kan gøre det selv ved at gå ind og aflyse den tid, man har, og så booke en ny tid - i dag, for eksempel.

- Hvorfor er det nødvendigt at aflyse sin reservation for at kunne se nye tider?

- Systemet er bygget sådan op, så der ikke er nogen, der kan booke flere tider og dermed gøre det mere besværligt for os at udrede det, når vi skal sidde og vaccinere.

- Men hvis man kunne tænke sig en tidligere tid, kan man med tryghed gå ind og aflyse den tid, man allerede har, og vide, at der er en tid før den?

- I denne uge er der over 10.000 ledige tider. Men det er ikke sikkert, der er en tid i det vaccinationscenter, der ligger tættest på, hvor man bor.

På Fyn kan man blive vaccineret alle dage på vaccinationscentrene i Odense og Svendborg, samt en dag om ugen på to andre vaccinesteder i Odense, Gudme, Stenstrup, Nyborg, Søndersø, Middelfart, Kerteminde, Faaborg, Ringe, Assens, Rudkøbing og Ærøskøbing.

Kontakttallet er steget

  • I løbet af den kommende uge har Region Syddanmark 11.000 ledige tider til vaccination. Inden for de kommende fire uger er der 102.000 ledige tider.
  • Ifølge Sundhedsminsteriet var kontakttallet tirsdag steget til 1,3, hvilket indikerer, at epidemien vokser. Der er dog en øget usikkerhed om tallet på grund af ændret testadfærd.
  • Antallet af indlagte voksede onsdag med fire til i alt 51, hvoraf 12 ligger på intensivafdeling.
  • På de fire fynske PCR-testcentre i Odense, Svendborg, Nyborg og Middelfart er der de seneste syv dag registreret 110 smittede. Den højeste positivprocent, 0,60 procent, er i Middelfart.
Annonce
Middelfart For abonnenter

Høj fart skræmmer beboere i landsby: - Vi har flere gange siddet med hjertet oppe i halsen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Leder For abonnenter

Avisen mener: Hele verden kigger mod de fynske robotter

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Debat

Derfor strejker jeg: Mine kollegaer forlader faget

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Annonce