Annonce
Livsstil

1000 år gamle kalkgruber: Tag på rejse til Jordens indre

Hvert år strømmer tusindvis af flagermus til Mønsted Kalkgruber for at overvintre. Den konstante temperatur på otte grader og luftfugtigheden, der altid er på 98 procent gør stedet ideelt for flagermus. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Et besøg i de 1000 år gamle kalkgruber i Mønsted ved Viborg giver mulighed for at opleve et stykke Danmarkshistorie og få stillet sin eventyrlyst ved at gå på opdagelse i de mørke grubegange på egen hånd.

Med en fast temperatur på otte grader og en konstant luftfugtighed på 98 procent er Mønsted Kalkgruber i de kolde måneder hjemsted for tusindvis af flagermus, der søger mod gruberne for at overvintre.

Men de 1000 år gamle huler under jorden er også åbent for besøgende, og alene i år har mere end 70.000 gæster lagt vejen forbi Mønsted Kalkgruber, der ligger lidt vest for Viborg.

De underjordiske huler er hugget ud ved håndkraft med hakker, når minearbejderne gennem århundreder har gravet efter kalk.

- Man kan finde små hulegange, mørke hulegange og gange så høje som domkirketårne. Der er flade gange, hvor man kan komme af sted, selv om man er bevægelsesbesværet, og så er der gange, der virkelig er ujævne, hvor man kan gå på opdagelse og fornemme, hvordan der er blevet arbejdet i gamle dage, fortæller Rikke Friis, der er direktør for Mønsted Kalkgruber.

Der er i alt 60 kilometer gange, og fire af dem er åbne for offentligheden. Kun to af de fire kilometer er oplyste, så det er en god idé at medbringe en lommelygte, hvis man har lyst til at gå på opdagelse på egen hånd.

- Der er også flere underjordiske søer og kilder. Det er ret fascinerende at gå under kalken og flintestenen, fortæller Rikke Friis og sammenligner kalkgruberne med drypstenshuler, man ofte ser i udlandet.

- Det er den slags attraktion, vi ikke tror, vi har i Danmark, men som man altid efterspørger, når man er i udlandet. I min optik er vi helt oppe i den kaliber, og det er også det, vi hører folk sige, siger hun.

Der er fire kilometer gange, man må bevæge sig rundt på. To af de fire er oplyste, så det kan være en god idé at have en lommelygte med, hvis man vil på opdagelse. Foto: Morten Dueholm

Græskarlygter og flagermus

Mønsted Kalkgruber har også et museum og et kalkværk, hvor kalken blev brændt i gamle dage. Derudover er der en underjordisk biograf nede i gruberne, hvor man kan få stedets historie fortalt på 10 minutter.

- I 2017 fik vi lavet hele udeområdet om, så der nu er lavet en flot natursti gennem det åbne kalkbrud ned til indgangen. Vi har vundet arkitekt- og havepriser for projektet, og vi har også vundet tilgængelighedspriser, fortæller Rikke Friis.

I efterårsferien er der mulighed for at komme og skære græskarlygter. Man kan enten tage græskarret med hjem eller lade det stå og lyse i de mørke gange.

Derudover er der en quiz, hvor man skal svare på spørgsmål om flagermus, og der bliver også mulighed for at komme på guidet rundvisning i gruberne, hvor guiden viser hvor flagermusene holder til.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Nyborg

Pas bedre på de grønne byrum

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Annonce