Annonce
Danmark

100 procent i rente: Ny lånetjeneste er indklaget til forbrugerombudsmanden

De typiske lån på Primutu.dk er på beløb mellem 1000 og 3000 kroner, og ofte skal låntager betale det dobbelte af det lånte beløbet tilbage måneden efter. Screenshot fra lånetjenesten Primutu.dk 12. december 2018.

Forbrugerombudsmanden har modtaget en klage over lånetjenesten Primutu. Den uafhængige myndighed vurderer nu, om den skal tage sagen op og undersøge lovligheden af tjenesten.

Er det erhvervsvirksomhed, når en hjemmeside tjener penge på at facilitere lån mellem private? Og er det erhvervsvirksomhed, når private udlåner til adskillige andre private, de ikke kender, med profit for øje?

De spørgsmål skal forbrugerombudsmanden snart vurdere, hvis den uafhængige myndighed vælger at starte en sag på baggrund af en klage, den har fået over lånetjenesten Primutu.

- Vi skal først vurdere, om der er grundlag for, at vi tager sagen op til nærmere behandling, siger Jacob Tanderup Linkis fra Forbrugerombudsmanden, der også påpeger, at han ikke kan udtale sig om lovligheden af den konkrete hjemmeside på nuværende tidspunkt.

Primutu.dk udøver en form for match-making mellem private långivere og låntagere, der ofte skal betale 100 procent i rente for en måneds lån, og hvor de årlige omkostninger, ÅOP, derved kan nå svimlende højder op til 1200 procent. Men ifølge siden selv, hører den ikke under lovgivning om finansiel virksomhed, fordi den er en såkaldt "peer-to-peer virksomhed". Ifølge forbrugerombudsmanden er det dog relevant at se på, om der på eller via hjemmesiden drives erhvervsvirksomhed. Hvis det er tilfældet, skal den danske forbrugerlovgivning nemlig overholdes.

- Det er ikke ulovligt at låne penge mellem private. Man må godt låne penge til sine børn, og venner kan låne penge til hinanden. Men så snart långivning foregår som erhvervsvirksomhed, vil der være en lang række forbrugerbeskyttende regler, der skal overholdes. Det betyder blandt andet, at långiveren skal give en række kreditoplysninger og lave en kreditvurdering af låntageren. Det betyder også, at der er fortrydelsesret på lånet. Der skal ikke nødvendigvis så meget til, for at man bliver anset som erhvervsdrivende. Hvis man tjener penge på mere systematisk at låne ud til folk, man ikke kender, vil der være en formodning for, at man er erhvervsdrivende. Det er ikke et krav, at långivningen er ens fuldtidsbeskæftigelse. Bierhverv kan godt have karakter af erhvervsvirksomhed. Selvom långiverne i egen optik bare er private personer, som låner ud til andre på nettet, kan de altså godt være erhvervsdrivende i lovens forstand, siger Jacob Tanderup Linkis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];