Annonce
Fyn

100 klip på Fyn: Hver fjerde unge bilist siger o.k. til håndholdt mobil

Fyns Politis færdselsafdeling har siden 10. september givet 100 klip i kørekort på grund af brug af håndholdt elektronisk udstyr bag rattet. Arkivfoto: Michael Bager.
Der er tydelig forskel blandt unge og ældre bilisters opfattelse af, hvad man kan foretage sig bag rattet, når man kører bil. I løbet af tre uger har politiet givet flere end 1600 klip i kørekortet for brug af håndholdt elektronisk udstyr.
Annonce

Fyn: For godt tre uger siden blev straffen for at bruge en håndholdt telefon og lignende elektronik, mens man kører bil, skærpet. Det koster nu ikke kun en bøde på 1500 kroner, men også 500 kroner til Offerfonden og, nok så vigtigt, et klip i kørekortet.

Siden ændringen trådte i kraft, har politiet på Fyn og i resten af landet holdt øje med bilisternes mobilbrug. Allerede klokken syv tirsdag 10. september, samme dag som den skærpede straf trådte i kraft, uddelte Fyns Politi det første klip i kørekortet til en bilist, der ikke kunne holde fingrene fra telefonen.

Og det blev ikke det sidste klip i kortet for mobilbrug bag rattet. Frem til 1. oktober har Fyns Politi uddelt 100 klip til bilister, der har brugt håndholdt elektronisk udstyr, mens de kørte bil. Samlet har politiet i hele landet givet 1651 klip i perioden frem til oktober.

- Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken.

Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Annonce

Overbevist om at folk ændrer vaner

Men tallene er måske ikke så overraskende, når de sammenlignes med en undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt 1500 bilister. De er blevet spurgt, om de synes, det er acceptabelt eller uacceptabelt, at man taler i håndholdt mobil, læser sms'er, indstiller sin gps, finder ting frem eller foretager sig andre ting, som tager opmærksomhed fra kørslen.

Og 14 procent af bilisterne synes, det er acceptabelt, og blandt de yngste bilister, de 18- til 35-årige, mener 27 procent, at det er acceptabelt at foretage sig andre ting bag rattet end at køre bil. Blandt 51- til 65-årige bilister er det kun seks procent, som har samme holdning.

- Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen.

Tre klip i kørekortet inden for tre år medfører en betinget frakendelse af førerretten. Man skal bestå en orienterende køreprøve, før man atter må køre bil.

FAKTA Så mange klip er der uddelt i politikredsene

 • Nordjylland: 96
 • Østjylland: 231
 • Midt- og Vestjylland: 141
 • Sydøstjylland: 252
 • Syd- og Sønderjylland: 136
 • Fyn: 100
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 55
 • Midt- og Vestsjælland: 77
 • Nordsjælland: 75
 • Københavns Vestegn: 143
 • København: 335
 • Bornholm: 10

Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce