Annonce
Fyn

100 klip på Fyn: Hver fjerde unge bilist siger o.k. til håndholdt mobil

Fyns Politis færdselsafdeling har siden 10. september givet 100 klip i kørekort på grund af brug af håndholdt elektronisk udstyr bag rattet. Arkivfoto: Michael Bager.
Der er tydelig forskel blandt unge og ældre bilisters opfattelse af, hvad man kan foretage sig bag rattet, når man kører bil. I løbet af tre uger har politiet givet flere end 1600 klip i kørekortet for brug af håndholdt elektronisk udstyr.

Fyn: For godt tre uger siden blev straffen for at bruge en håndholdt telefon og lignende elektronik, mens man kører bil, skærpet. Det koster nu ikke kun en bøde på 1500 kroner, men også 500 kroner til Offerfonden og, nok så vigtigt, et klip i kørekortet.

Siden ændringen trådte i kraft, har politiet på Fyn og i resten af landet holdt øje med bilisternes mobilbrug. Allerede klokken syv tirsdag 10. september, samme dag som den skærpede straf trådte i kraft, uddelte Fyns Politi det første klip i kørekortet til en bilist, der ikke kunne holde fingrene fra telefonen.

Og det blev ikke det sidste klip i kortet for mobilbrug bag rattet. Frem til 1. oktober har Fyns Politi uddelt 100 klip til bilister, der har brugt håndholdt elektronisk udstyr, mens de kørte bil. Samlet har politiet i hele landet givet 1651 klip i perioden frem til oktober.

- Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Annonce
Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken.

Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Overbevist om at folk ændrer vaner

Men tallene er måske ikke så overraskende, når de sammenlignes med en undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt 1500 bilister. De er blevet spurgt, om de synes, det er acceptabelt eller uacceptabelt, at man taler i håndholdt mobil, læser sms'er, indstiller sin gps, finder ting frem eller foretager sig andre ting, som tager opmærksomhed fra kørslen.

Og 14 procent af bilisterne synes, det er acceptabelt, og blandt de yngste bilister, de 18- til 35-årige, mener 27 procent, at det er acceptabelt at foretage sig andre ting bag rattet end at køre bil. Blandt 51- til 65-årige bilister er det kun seks procent, som har samme holdning.

- Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen.

Tre klip i kørekortet inden for tre år medfører en betinget frakendelse af førerretten. Man skal bestå en orienterende køreprøve, før man atter må køre bil.

FAKTA Så mange klip er der uddelt i politikredsene

 • Nordjylland: 96
 • Østjylland: 231
 • Midt- og Vestjylland: 141
 • Sydøstjylland: 252
 • Syd- og Sønderjylland: 136
 • Fyn: 100
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 55
 • Midt- og Vestsjælland: 77
 • Nordsjælland: 75
 • Københavns Vestegn: 143
 • København: 335
 • Bornholm: 10

Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce