Annonce
Fyn

100 klip på Fyn: Hver fjerde unge bilist siger o.k. til håndholdt mobil

Fyns Politis færdselsafdeling har siden 10. september givet 100 klip i kørekort på grund af brug af håndholdt elektronisk udstyr bag rattet. Arkivfoto: Michael Bager.
Der er tydelig forskel blandt unge og ældre bilisters opfattelse af, hvad man kan foretage sig bag rattet, når man kører bil. I løbet af tre uger har politiet givet flere end 1600 klip i kørekortet for brug af håndholdt elektronisk udstyr.

Fyn: For godt tre uger siden blev straffen for at bruge en håndholdt telefon og lignende elektronik, mens man kører bil, skærpet. Det koster nu ikke kun en bøde på 1500 kroner, men også 500 kroner til Offerfonden og, nok så vigtigt, et klip i kørekortet.

Siden ændringen trådte i kraft, har politiet på Fyn og i resten af landet holdt øje med bilisternes mobilbrug. Allerede klokken syv tirsdag 10. september, samme dag som den skærpede straf trådte i kraft, uddelte Fyns Politi det første klip i kørekortet til en bilist, der ikke kunne holde fingrene fra telefonen.

Og det blev ikke det sidste klip i kortet for mobilbrug bag rattet. Frem til 1. oktober har Fyns Politi uddelt 100 klip til bilister, der har brugt håndholdt elektronisk udstyr, mens de kørte bil. Samlet har politiet i hele landet givet 1651 klip i perioden frem til oktober.

- Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Annonce
Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken.

Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Overbevist om at folk ændrer vaner

Men tallene er måske ikke så overraskende, når de sammenlignes med en undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt 1500 bilister. De er blevet spurgt, om de synes, det er acceptabelt eller uacceptabelt, at man taler i håndholdt mobil, læser sms'er, indstiller sin gps, finder ting frem eller foretager sig andre ting, som tager opmærksomhed fra kørslen.

Og 14 procent af bilisterne synes, det er acceptabelt, og blandt de yngste bilister, de 18- til 35-årige, mener 27 procent, at det er acceptabelt at foretage sig andre ting bag rattet end at køre bil. Blandt 51- til 65-årige bilister er det kun seks procent, som har samme holdning.

- Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen.

Tre klip i kørekortet inden for tre år medfører en betinget frakendelse af førerretten. Man skal bestå en orienterende køreprøve, før man atter må køre bil.

FAKTA Så mange klip er der uddelt i politikredsene

 • Nordjylland: 96
 • Østjylland: 231
 • Midt- og Vestjylland: 141
 • Sydøstjylland: 252
 • Syd- og Sønderjylland: 136
 • Fyn: 100
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 55
 • Midt- og Vestsjælland: 77
 • Nordsjælland: 75
 • Københavns Vestegn: 143
 • København: 335
 • Bornholm: 10

Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce