Annonce
Udland

100 eksperter opfordrer præsident Xi til at løslade canadiere

Diplomater og eksperter opfordrer Kinas præsident, Xi Jinping, til at løslade til to canadiere, der har været tilbageholdt i Kina siden december. På billedet ses præsidenten i forbindelse med et møde i Taiwan den 2. januar.

Diplomater og eksperter fra hele verden har underskrevet et brev, der opfordrer Kina til at løslade canadiere.

Mere end 100 akademikere og tidligere diplomater opfordrer i et brev Kina til at løslade to canadiere, der har været tilbageholdt siden december.

Det skriver nyhedsbureauet AP, der er i besiddelse af brevet.

Brevet er adresseret til Kinas præsident, Xi Jinping, og underskrevet af eksperter i kinesiske forhold fra hele verden.

Over 20 af diplomaterne kommer fra syv forskellige lande, mens de mere end 100 eksperter og akademikere kommer fra 19 forskellige lande.

De mener, at tilbageholdelsen af de to canadiere, Michael Kovrig og Michael Spavor, sender et bekymrende signal til alle, der arbejder med politik og forskning i Kina.

I løbet af december blev Michael Kovrig, tidligere diplomat og rådgiver fra tænketanken ICG, samt erhvervsmanden Michael Spavor anholdt i Kina.

De beskyldes begge for at have bragt Kinas sikkerhed i fare.

Anholdelserne fandt sted, efter den kinesiske finansdirektør for Huawei, Meng Wanzhou, blev anholdt i Canada 1. december. Det skete på anmodning fra USA, der ønsker hende udleveret til retsforfølgelse.

Siden da er tre canadiere blevet anholdt i Kina, mens en fjerde canadisk statsborger er blevet idømt dødsstraf i landet. En af de anholdte, læreren Sarah McIver, er dog siden blevet frigivet.

Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, har kaldt Kinas tilbageholdelser for vilkårlige og dybt bekymrende. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Kina benægter dog, at anholdelserne hænger sammen med Meng Wanzhou-sagen.

I brevet til præsident Xi Jinping omtales Michael Kovrig og Michael Spavor som "brobyggere" mellem Kina og resten af verden.

De mere end 100 underskrivere af brevet frygter, at tilbageholdelserne vil føre til "mindre dialog og større mistillid":

- Møder og udvekslinger danner grundlag for grundig forskning og diplomati i hele verden, inklusive for kinesiske akademikere og diplomater.

- Men tilbageholdelsen af Kovrig og Spavor sender et bekymrende signal om, at den slags arbejde er uvelkomment og endda risikabelt i Kina, står der i brevet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce