Annonce
Erhverv

100 år med Pedersen i chefstolen: Familien forbereder exit fra Odense-firma

Odense-firmaet Nordisk Klima tilbyder en række ydelser inden for blandt andet VVS, sprinkler, energioptimering, fjernvarme med mere. Foto: Nils Svalebøg

Familien Pedersen har i 100 år drevet Nordisk Klima i Odense, men næste generation står ikke på spring til at tage over. Derfor er der sket ændringer i ejerkredsen, hvor en loyal medarbejder er indtrådt, så firmaets overlevelse kan sikres.

Der er løbet meget vand under broen, siden blikkenslager N. P. Pedersen startede eget firma i 1918. Nordisk Klima A/S, som firmaet nu hedder, beskæftiger i dag 55 mennesker og tilbyder foruden de klassiske blikkenslageropgaver også ydelser inden for ventilation, energioptimering, sprinkleranlæg med mere. Udviklingen er drevet af efterkommere af den gamle Pedersen, men efter 100 år i familiens skød blæser vindene nu andre veje.

- Vi har efterhånden nået en alder, hvor vi er nødt til at tænke på fremtiden, og der er ikke umiddelbart nogen i vores nære familie, der kan tage over, når vi træder tilbage, siger administrerende direktør Henning Mørk-Pedersen, 62, der har drevet virksomheden de sidste 28 år sammen med sin bror Jesper, 58.

- Valget stod mellem enten at sælge virksomheden, eller finde nogen der kan videreføre den som selvstændig virksomhed. Vi valgte det sidste.

TIDSLINJE: Nordisk Klima

1918: Blikkenslager N. P. Pedersen starter firma i eget navn i København.1937: Virksomheden flytter sine aktiviteter til Odense.

1948-1949: Sønnerne Jørgen og Erik Mørk-Pedersen indtræder i firmaet, og navnet ændres til N. P. Pedersen & Sønner.

1967: Ventilationsfirmaet Nordisk Klima I/S bliver stiftet.

1970-1971: N. P. Pedersen & Sønner og Nordisk Klima I/S bliver omdannet til aktieselskabet Nordisk Klima A/S og samler sine aktiviteter under ét tag på Wichmandsgade 19, 5100 Odense C.

1989-1990: Jørgen og Erik Mørk-Pedersen træder tilbage og overlader driften til sønnerne Henning og Jesper Mørk-Pedersen.

2016: Jacob Hoppe træder ind i ejerkredsen.

Brødrene Henning (tv) og Jesper Mørk-Pedersen (th) har drevet Nordisk Klima de sidste 28 år. De seneste to år er Jacob Hoppe (i midten) dog trådt ind i ejerkredsen og bryder dermed med en 100 år gammel familietradition. Foto: Nils Svalebøg

Fremtiden skal sikres

Derfor blev ejerkredsen for to år siden udvidet med et ekstra medlem: Den mangeårige medarbejder og ansvarlige for sprinklerafdelingen Jacob Hoppe, 52. For ham er der intet odiøst i, at han - en ikke-Pedersen - nu er med til at lægge linjen for et 100 år gammel familiedynasti.

- Jeg synes, det har været naturligt i forhold til min udvikling i firmaet, siger Jacob Hoppe, 52, der selv startede som svend i Nordisk Klima i 1996.

Med Jacob Hoppes indtræden i ejerkredsen har firmaet påbegyndt en mangeårig proces, hvor de tre ejere i fællesskab skal finde ud af, hvordan fremtiden skal se ud. Skal familien stadig have aktier i Nordisk Klima? Skal der hives flere ind i ejerkredsen? Og hvad skal firmaet overhovedet beskæftige sig med fremover?

- Det store spørgsmål er, hvordan vi - en mellemstor virksomhed - skal klare os mod de store spillere på markedet. Det kan være, vi skal satse på nicher som sprinkleranlæg og energioptimering. Det kan være, vi skal tilbyde nogle helt andre ydelser, end vi gør i dag. Det er ikke til at sige, hvilken hylde vi lander på, for det kommer helt an på, hvordan markedet arter sig, siger Jacob Hoppe.

Firmaet har udviklet sig meget, siden N. P. Pedersen startede det i 1918. Dengang lavede man blandt andet vandkander. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Intet pres på børnene

Jo, der er løbet meget vand under broen, siden N. P. Pedersen startede sit firma for 100 år siden. Og måske vil Nordisk Klima fortsætte sin udvikling 100 år mere. Det er i hvert fald håbet hos brødrene Mørk-Pedersen, der er helt afklaret med, at tiden som familiefirma synes at være slut.

- Vi vil bare gerne have, at firmaet kan køre videre under Nordisk Klima-navnet. Det behøver ikke være med en Mørk-Pedersen ved roret, siger den tekniske direktør Jesper Mørk-Pedersen, der dog tilføjer, at det ikke er hele familien, der ser sådan på det.

- Mine børn synes, det er lidt ærgerligt. Men vi har jo altid sagt til dem, at de skal finde den uddannelse, som de brænder for. Det har de gjort, og det har været en anden vej end vores.

Og netop det frie valg af karriere har været vigtigt, istemmer Henning Mørk-Pedersen:

- Vi er selv vokset op i en tid, hvor man i højere grad fulgte i forældrenes fodspor, men det har været vigtigt for os, at der ikke lå et pres på vores børn til at gøre det samme. Det, tror jeg, har været den rigtige beslutning.

Nordisk Klima fejrer deres 100-års jubilæum med en reception for kunder, samarbejdspartnere og ansatte. Arrangementet finder sted på Nature Energy Park i Odense fredag den 23. november klokken 13.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce