Annonce
Faaborg-Midtfyn

10 mio. støtte: 3D teknologi skal sikre gamle bygninger på Midtfyn

Den gamle stationsbygning i Korinth, der nu er funktionstom, er vurderet til at have en stor bevaringsværdi. Bygningen skal måske være en del af forsøg med modulsystemer i tomme bygninger. Arkivfoto.

Tomme, bevaringsværdige bygninger skal ombygges på en billigere og mere effektiv måde med 3D teknologi. Knap 10 millioner har kommunen fået til projektet.

Faaborg-Midtfyn: Hvordan sikrer man, at de gamle bygninger, der står tomme rundt i kommunen, bliver bevaret, uden det koster en bondegård?

Det forsøger Faaborg-Midtfyn Kommune nu at finde ud af i samarbejde med Aarhus Arkitektskole.

9,9 millioner kroner har de fået i statslig støtte til forsøget, hvor man med 3D-teknologi vil scanne bevaringsværdige bygninger for at bruge dataene til at konstruere bygningsdele. Ideen med projektet "Modulsystemer i Bygningskulturarven" er, at renoveringen bliver mere teknologisk og derved også billigere.

- Hvis vi vil gøre os forhåbninger om at bevare vores bevaringsværdige bygninger og samtidig kunne modernisere dem til en økonomi, man har råd til, er vi nødt til at forsøge os frem på andre måder, end vi hidtil har gjort. Derfor har vi lavet et samarbejde med arkitektskolen, fortæller Mai-Britt Helle Jensen, der er afdelingsleder i kommunens Plan- og Kulturforvaltning.

Modulsystemer

Forsøgsprojektet "Modulsystemet i Bygningskulturarven" er et samarbejde mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og en gruppe fra Aarhus Arkitektskole. Med projektet vil Faaborg-Midtfyn Kommune være med til at udvikle et modulsystem, der kan omdanne funktionstomme bygninger med færre ressourcer og samtidig bevare kulturarven.

9.911.000 kroner har staten støttet med.

Projektet løber fra maj 2017 til juni 2019.

Annonce

Vigtigt at bevare

Det innovative forsøgsprojekt skal i første omgang gennemføres på enten stationsbygningen på Korinth Station eller på administrationsbygningen på den nedlagte Fabers Fabrikker i Ryslinge.

Fælles for de to er, at de går under betegnelsen bevaringsværdige og dem er der en del af inden for Faaborg-Midtfyns Kommunes grænser.

- I Danmark står der mange tomme bygninger, og det gælder særligt i yderområderne. Det er ofte bygninger ved en vigtig historie, men man har en tendens til i takt med, at man river ned, bygger man nyt. Det er en skam, da man så ikke bevarer den kulturarv, der er i områderne, siger projektleder Simon Ostenfeld Pedersen fra Aarhus Arkitektskole.

Når forsøgsstedet i løbet af foråret bliver valgt, skal dets kulturmiljø først screenes. Hvilken historie har stedet og hvad er dens DNA. Derefter vil man ved hjælp af 3D-teknologi konstruere bygningsdelene med.

- Vi bruger laser scanning, som giver millimeter præcise målinger af bygningerne og ved hjælp af robotter kan vi producere tilpassede løsninger. Ligesom vinduesproducenter gør, forklarer han.

Annonce

Renovering koster dyrt

Faaborg-Midtfyn Kommune giver ofte tilskud til at renovere bevaringsværdige bygninger og med modulsystemet håber man, at kunne gøre det billigere fremover.

- Vi er en landdistriktskommune med rigtig mange bevaringsværdige bygninger, som vi gerne vil bevare. Men de er typisk dyre at renovere, så derfor håber vi at få udviklet metoder, så det bliver økonomisk overkommeligt samtidig med at bevare kulturhistorie, siger Mai-Britt Helle Jensen og fortsætter:

- Hensigten er, at vi via projektet finder frem til nogle metoder, så det bliver billigere at ombygge primært bevaringsværdige bygninger. Men det kan være, det også vil kunne bruges på andre bygninger, som ikke er erklæret bevaringsværdige på et senere tidspunkt, siger hun.

Udviklingen af modulsystemet går for alvor i gang til maj og det forventes at vare to år.

- Vi har ikke løsningen endnu, men vi har teknologien og vi ved, hvordan det skal bygges. Nu skal vi eksperimentere og finde en formel, siger Simon Ostenfeld Pedersen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce