Annonce
Fyn

10 fly brager over Fyn i 600 meters højde: Forsvaret fejrer F-16'ernes 40-års-fødselsdag

Et F-16-fly letter fra Flyvestation Skrydstrup i juni 2016 for at deltage i kampen mod Islamisk Stat. Fredag flyver ti af jagerflyene over Danmark i lav højde for at markere 40 års-jubilæet for de danske fly. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I 2020 har de danske F-16-fly 40-års-jubilæum. Det markerer Forsvaret fredag ved at sende 10 fly på to ture på langs og tværs af Danmark. Flyene vil i formation suse over Fyn to gange i løbet af eftermiddagen. Men kun hvis vejret er til det.

De danske F-16-fly runder et skarpt hjørne og kan i år fejre 40-års-jubilæum.

Den runde fødselsdag markerer Forsvaret fredag med en større formationsflyvning over Danmark, hvor 10 af landets 44 operative fly flyver først på langs ad landet om formiddagen - og på tværs af landet om eftermiddagen. Det oplyser Forsvaret.

Flyene bliver dog kun sendt på vingerne fra flyvestationen i Skrydstrup i Sønderjylland, hvis vejret arter sig sådan, at man kan se dem fra landjorden. Det vil der i fint vejr være god mulighed for, for jagerflyene vil befinde sig i blot 600 meters højde.

Annonce

Om F-16-flyene

De danske F-16-fly har 40 års jubilæum. Danmark råder over 44 operative F-16-fly, der har fløjet mere end 335.000 timer tilsammen.

Flyvene har blandt andet været indsat i forskellige fredsbevarende missioner og i kampen mod Islamisk Stat. Desuden har de været brugt til at yde støtte til Nato ved suverænitetshåndhævelse af det baltiske luftrum i 2019.

Flyene råder både over en seksløbet 20mm Gatling-kanon, bomber og missiler. De er produceret af amerikanske Lockheed Martin.

Et flertal i Folketinget vedtog i juni 2016 at indkøbe 27 F-35-fly fra samme producent.

Ruten over Fyn

På Fyn vil der første gang være chance for at se jagerflyene omkring klokken 14.30. Flyene letter fra Skrydstrup på dagens anden tur klokken 14.23 og sætter kursen mod Skælskør, hvor de 10 F-16-fly efter planen skal være i luftrummet klokken 14.36. Ifølge ruten passerer flyene Fyn i en lige linje fra Assens-området til syd for Nyborg.

Efter at have rundet blandt andet Skælskør, Møns Klint, Køge og København vender flyene snuderne hjemad med en rute over Midtsjælland. Ifølge planen vil flyene suse over Langeskov klokken 15.09, det østlige Odense minuttet efter, lufthavnen i Beldringe 15.11 og Bogense omkring klokken 15.16.

Foruden flyvningen i formation, markeres 40 års-jubilæet med et lukket arrangement på Skrydstrup Flyvestation for stationens ansatte og særligt indbudte. Her vil der blandt andet være et simuleret angreb på flyvestationen med op til 10 fly, oplyser Forsvaret.

Se ruterne herKort: Forsvaret

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce