Annonce
Middelfart

10'eren har haft veganerkost og genbrug på skemaet

10'eren i Middelfart har haft fokus på klimaudfordringer. PR-foto.
December er én stor forbrugsmåned, men 10'eren i Middelfart Kommune har haft fokus på, hvad vi alle sammen kan gøre mere for klimaet.

Nordvestfyn: 10. klassestilbuddet i Middelfart Kommune, 10'eren, har haft klimaet øverst på dagsordenen i december.

Det er i arbejdet med kommunens vision "Fra Middelfartbarn til verdensborger" og FN's 17 verdensmål, hvor borgmester Johannes Lundsfryd (S) var med til at skyde projektet i gang.

"Eleverne var ikke helt sikre på, hvem borgmesteren var til at starte med, men oplevede hurtigt en engageret formidler. Det var en rigtig god oplevelse for de unge mennesker, der dels fik et indblik i, hvad en borgmester laver og dels et indblik i Middelfart som klimaby" skriver Søren Høgstedt, koordinator for 10’eren, i en pressemeddelelse.

Eleverne fik en rundvisning i klimabyen, hvor de så, hvordan kommunen arbejder med byudvikling i forhold til klimaudfordringer. Og så indgik de et samarbejde med Føtex i Middelfart omkring bæredygtig mad, som Føtex sponsorerede, mens eleverne selv skulle finde egnede opskrifter.

Annonce
Borgmester Johannes Lundsfryd (S) var med til at skyde projektet i gang. PR-foto.

Ny viden og nyt syn

"På selve dagen i butikken måtte eleverne ud fra dagens madlevering være kreative og finde på nogle gode ideer. Der skulle suppleres med et ganske let indkøb, herefter blev produktionen af mad til 30 mand søsat. Nogle elever var lidt mistroiske, men det der veganerkost smagte faktisk meget godt", skriver Søren Høgstedt.

Herudover lærte eleverne blandt andet om cirkulær økonomi, de besøgte genbrugspladsen og meget andet, mens der ude i den store verden blev afholdt klimatopmøde COP25 i Chile og landet en aftale om Danmarks første klimalov på Christiansborg.

"Jeg synes, vi har fået en ny viden og et nyt syn på klimaforandringerne. Vi har lært, hvordan man kan nedbringe udledninger af drivhusgasser for eksempel ved at lave klimavenlig mad, tage cyklen en ekstra dag, bruge sit tøj længere og aflevere til genbrug. Det handler om at bruge sine ting længst muligt og ikke bare smide ud... Vi har mødt en masse spændende folk, er blevet præsenteret for forskellige synspunkter og været på tur rundt om i kommunen. Generelt er dagene i 10’eren spændende, der er aldrig to dage der er ens. Det er ligesom at være på efterskole, men du har bare tidligere fri”, siger Mikkel Kristensen, der er elev i 10'eren, blandt andet.

Klimatiltag i klimabyen i Middelfart blev blandt meget andet inspiceret. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce