Annonce
Indland

10.900 personer mister ret til dagpenge med nyt opholdskrav

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, opfordrer regeringen til at trække lovforslag om opholdskrav for dagpenge tilbage. (Arkivfoto)

Fra nytår gælder nye regler om opholdskrav for dagpengemodtagere. 10.900 a-kassemedlemmer bliver ramt.

10.900 a-kassemedlemmer står til at miste retten til dagpenge fra årsskiftet, når de nye regler om opholdskrav ventes at træde i kraft.

Det fremgår af et svar, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sendt til Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen.

Finn Sørensen mener, at flere bliver ramt, end regeringen har givet udtryk for, da lovforslaget blev præsenteret.

- Det er ikke mennesker, der umiddelbart kommer til at stå i en situation, hvor de ikke kan få dagpenge, fordi de er i arbejde.

- Men det er mennesker, der nu må opleve, at den forsikring, de har gået og betalt til, ikke er noget værd. Det er en kæmpe utryghed at skabe hos de mennesker, siger han.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil fra årsskiftet indføre et krav om, at man skal have opholdt sig i Danmark eller EU i syv ud af de seneste otte år for at kunne få dagpenge.

Der er en række undtagelser fra kravet. Blandt andet hvis man har været udsendt for en dansk virksomhed eller myndighed til et land uden for EU.

Der er desuden lagt op til en indfasning af loven.

I 2019 er reglen, at man skal have været i Danmark eller EU i fem af de seneste otte år for at have ret til dagpenge, og det er det krav, som de 10.900 bliver ramt af. Heraf er omkring 4000 danskere, mens knap 6900 er udlændinge.

I 2020 er det seks af otte år, mens det fra 2021 og frem er syv ud af otte år.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har ikke svaret på, hvor mange der forventes at blive ramt, når loven er fuldt indfaset.

Han skriver i svaret, at 100 personer forventes at blive direkte ramt, fordi de ikke vurderes at have et job, når reglerne træder i kraft fra nytår.

- Der vil således være 10.800 beskæftigede, som ikke opfylder opholdskravet, men som ikke påvirkes, da de fortsat er i beskæftigelse, og 100 ledige, der mister retten til dagpenge på grund af opholdskravet, skriver han.

Lovforslaget skal til andenbehandling i Folketinget 18. december og tredjebehandling 20. december, hvor det skal stemmes endeligt igennem.

Finn Sørensen opfordrer regeringen til at trække lovforslaget tilbage.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce