Annonce
Odense

10:45 Streetart: Verdenskendte Roa får silo til at gå i fisk

Roas færdige resultate på FAF-siloen på Byens Ø. Fotos for Odense Kommune: Henrik Haven

Skal du til Havnekulturfestival, bør du løfte blikket og nyde, at en af streetartens verdensstjerner har været forbi Odense Havn

Annonce

Man kan ikke spadsere i den østlige del af London omkring Hackney Road uden at lære hans navn at kende.

Roa.

Og nu kan man heller ikke gå på Odense havn uden at lægge mærke til den belgiske verdensstjerne inden for gadekunst. Roa har været en tur forbi FAF-siloen på Byens Ø.

Roa, der fylder 39 år i år, har malet værker i mange europæiske storbyer, i USA og både Australien og på New Zealand.

Han maler normalt kæmpestore udgaver af vilde dyr og fulgle, der befinder sig i byen og er kendt i området. Og i London er hans værker så populære, at selv når de er malet på nedrivningstruede ejendomme, har der været kampagner for at bevare byggeriet. Også selv om streetartens indbyggede natur netop er det midlertidige og opløselige.

Op til Havnekulturfestivalen sikrede Roa byens nye bydel en ekstra attraktion ved at male en kæmpe hængende skarv og en tunfisk på siloen på Byens Ø. Roas karakteristiske sort-hvide streg og den gamle bygning klæder hinanden, akkurat som hans streetart klæder Londons gamle arbejder- og indvandrerkvarter, og skal du på Havnekulturfestival, kan du selv se efter, om det passer. Også hvis du først kommer om nogle dage - Roas værker hænger så højt, at de ikke lige bliver malet over med det samme. Eller slet ikke. I streetart-kredse er der uskrevne regler for, at man ikke rører mesterlige værker. Og her er ingen tvivl. Roa er en mester.

For eksempel er Roas gavlmaleri i Rom nummer to på Huffington Posts liste over verdens mest betydningsfulde street art i 2014. Han har illustreret forsiden til en udgivelse af rockikonet Nick Caves roman "Da æselet så engelen" og lavet en musikvideo for U2. Det nye værk på Odense Havn vil indgå som en del af Odense Kommunes midlertidige udnyttelse af området som "oplevelses-ø" for byens borgere, og Odense Kommunes kulturchef Ellen Drost siger om det:

- Roa er en af vor tids største street artists, og hans værk på siloen er et fantastisk eksempel på, hvordan tidligere industribygninger kan bevares og få en ny og meningsfuld funktion. Samtidig understøtter værket vores transformationsproces - en moderne storby skal byde på street art i verdensklasse. Det har vi nu.

Skarv på den ene side og fisk på den anden side af siloen.
Størrelsen på streetart-værket gør det til et nyt pejlemærke på havnen.
Undervejs i arbejdet måtte der særlige remedier ud over maling til for at nå så højt op: en lift.
Undervejs i arbejdet måtte der særlige remedier ud over maling til for at nå så højt op: en lift.
I begyndelsen var en enkelt streg. Roa har sat sine dyrestreger over det meste af verden - og nu også midt i Odense.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce