Annonce
Indland

10.000 ludomaner: Nu vil politikere have loft over giftige bonusser

Der er 10.000 danskere, der lider af ludomani. Nu vil DF og S sætte en bremseklods for spillebonusserne, der er med til at lokke spillefuglene. Foto: Scanpix

S og DF lægger op til markante begrænsninger for bettingfirmaer og andre spiludbydere.- Det spillemarked, vi tillader i Danmark, fører til meget omfattende sociale problemer for en ret stor gruppe, og derfor skal vi gribe ind, siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

De fleste, der færdes på diverse reklamefinasierede tv-kanaler eller surfer på nettet, kender det. Bettingfirmaer og online-kasinoer, der med meget direkte markedsføring forsøger at kapre kunder til butikken med spillebonusser på flere tusinde kroner - bonusser, der vel at mærke ikke udbetales kontant, men som udløses som spillevaluta, hvis kunden selv bruger minimum et tilsvarende beløb.

Men spillebonusserne - og spiludbydernes meget markante markedsføring på nettet og på tv - fastholder personer med et spilleproblem i usunde vaner og øger risikoen for, at endnu flere udvikler ludomanisk adfærd, mener Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Forud for forårets opfølgning påFolketingets liberalisering af spillelovgivningen fra 2012, der gav en række udenlandske spiloperatører licens til det danske marked, foreslår partiernes skatteordførere Jesper Petersen (S) og Dennis Flydtkjær (DF) nu en række stramninger rettet mod spiludbyderne. I en kronik, som avisen Danmark bringer tirsdag, foreslår ordførerne blandt andet en markant begrænsning af spillebonusserne.

"Spilfirmaernes bonusordninger og aggressive direkte markedsføring over for udvalgte kunder er med til at fastholde problemspillere. Vi foreslår, at der indføres et loft over spillebonusserne, og at gennemspilningskravene skal være enkle og gennemskuelige for forbrugerne", skriver de to ordførere.

Det såkaldte gennemspilningskrav betyder, at bonusser skal gennemspilles et vist antal gange, før en eventuel gevinst kan overføres til spillerens konto. I realiteten betyder det, at en spiller ofte skal spille for et beløb, der er større end bonusbeløbet, før bonussen overføres.

Lottokupon er ok

Jesper Petersen foreslår et loft på 1000 kroner.

- Jeg stødte for nylig på et eksempel, hvor en udbyder tilbød en bonus på 10.000 kroner mod en række gennemspilninger. Man giver et indtryk af, at her kan man får en masse penge gratis, men realiteten er, at det lokker folk til at selv at bruge betragtelige summer, siger Jesper Petersen.

Der er tale om voksne mennesker, der vælger at spille på et marked, som politikerne selv har været med til at liberalisere. Hvorfor skal I blande jer i det?

- Jeg vil godt understrege, at dem, der sætter en halvtredser på en lottokupon om lørdagen eller udfylder en tipskupon i ny og næ, skal have lov til det. Men vi ved, at det spillemarked, som vi tillader i Danmark, fører til meget omfattende sociale problemer for en ret stor gruppe, og derfor skal vi gribe ind og forsøge at beskytte de mennesker, som bliver ramt.

Ud over et bonusloft foreslår skatteordførerne blandt andet også oprettelsen af en offentlig ludomani-linje, som spilfirmaerne betaler for samt indførelsen af et tabsloft, som kunder skal fastlægge, når de opretter sig som brugere hos spilfirmaer.

Annonce

Spilfirma: Klar til dialog

Sundhedsmyndighederne vurderer, at cirka 10.000 danskere lider af spilafhængighed, og at 10 gange så mange har et problematisk forhold til pengespil. Michael Jørsel, leder af Center for Ludomani, er begejstret for Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis forslag om skærpede regler på spilområdet.

- Det er et fremragende forslag, som sætter præcis fokus på det, der er betændt i denne branche. I den bedste af alle verdener forbød man spillebonusser. De er den rene gift, fordi de stimulerer spilafhængige og lokker nye til, siger Michael Jørsel.

Hos Unibet, der er en af de største spiludbydere herhjemme, har pressechef Per Marxen ingen problemer med et loft over bonusser.

- Vi er indstillede på at kigge alt i gennem og indgå i en fornuftig dialog. Og hvis et politisk flertal ønsker en række stramninger herunder et loft over bonusordninger, så er det jo sådan det bliver. Det indstiller vi os efter.

Hvad siger du til et loft på 1000 kroner?

- Det kan vi i udgangspunktet godt leve med. Og vi kan sagtens leve med mere gennemskuelighed i forhold til gennemspilningskrav, det ønsker vi sådan set også selv, så det ikke ender som wild west, hvor man som kunde kan have svært ved at gennemskue, hvad man skal gøre for at udløse bonussen, siger Per Marxen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Middelfart

Motorvejen udvides: Her bliver der i første omgang spærret for til- og frakørsel

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Annonce