Annonce
Faaborg-Midtfyn

10-årigt kunstprojekt i natur- og grusgravsområdet Tarup-Davinde skydes i gang: - Vi graver et stort hul i jorden

I denne uge kan interesserede komme og hjælpe kunstnerne Janne Schipper og Andreas Sahl Andersen med værket Field Works, hvor der skal graves og sorteres jord, sten og rødder. Foto: Cecilie Tolversen
Fremover skal kunst spille en større rolle i grusgravs- og naturområdet Tarup-Davinde, der hvert år frem til 2031 vil sætte gang i et nyt kunstprojekt. Første spadestik er i denne uge, hvor to kunstnere i samarbejde med publikum laver værket "Field Works".

Tarup-Davinde: - Dybest set, så skal vi jo grave et hul.

Sådan starter kunstneren Andreas Sahl Andersen, da han skal fortælle om kunstprojektet Field Works, som han og partneren Janne Schipper udfører ved grusgravs- og naturområdet Tarup-Davinde øst for Årslev i disse dage og frem til den 8. august.

- Det er en firkant på to gange to meter, som vi skal grave op. Alt det materiale, som kommer op, skal sorteres, så sten og forskellige jordtyper kommer for sig. Det skal så arrangeres indenfor en oval plads, der er rundt om hullet. Det kan interesserede komme og hjælpe til med, fortæller den 30-årige kunstner.

Annonce

Tirsdag eftermiddag er de to kunstnere allerede nået over 60 centimeter ned i dybden og har blandt andet gravet sig igennem et hårdt lag ler, fundet et flintespyd og flere andre specielle sten.

Det har vakt 12-årige Mikkel Valdemar Pedersens interesse. Han samler selv på flotte sten, og sammen med sin 10-årige bror, Rasmus Alexander Pedersen, har kastet sig over arbejdet med at grave og sortere.

- Det er sjovt nok, siger Mikkel Valdemar Pedersen og tilføjer:

- Hvis jeg finder en flot sten, så er jeg glad.

12-årige Mikkel Valdemar Pedersen hjalp med at sortere sten fra jorden på den samme måde, som man gjorde i grusgrave for 100 år siden. Foto: Cecilie Tolversen


Det skal arrangeres på en måde, så vi sætter gang i en proces, hvor naturen tager over. Vejr og vind kommer sammen med flora og fauna til at forandre det, men vi bestræber os på at efterlade det i en god biologisk forfatning.

Andreas Sahl Andersen, kunstner


Biodiversitet

Der ligger dog meget mere i kunstprojektet end bare at grave et hul.

- Det rejser spørgsmålet om, hvad vi ser som natur. En grusgrav er råstofudvindelse, der er et enormt indgreb i landskabet, men det har alligevel efterladt et landskab, som er meget mere spændende biologisk, fortæller Andreas Sahl Andersen.

De to kunstnere bestræber sig derfor på at efterlade området på en måde, der skaber en højere biodiversitet end før.

- Det skal arrangeres på en måde, så vi sætter gang i en proces, hvor naturen tager over. Vejr og vind kommer sammen med flora og fauna til at forandre det, men vi bestræber os på at efterlade det i en god biologisk forfatning, siger Andreas Sahl Andersen, der håber at projektet samtidig vil være til inspiration for fremtidige indgreb i landskabet:

- Det er jo diametralt modsat af, når Energinet 200 meter herfra skal grave gasrørsledninger ned og tror, at det kan gøres til ligeså fin landbrugsjord igen, mens landmændene er uenige. Så kan man jo spørge sig selv, hvorfor Søren de ikke bruger det momentum til at gøre noget godt for landskabet. Når vi selv står og graver i midten af det hele, så vil vi efterlade det i en mere interessant forfatning, end da vi kom. Det er den måde, vi må vænne os til at tænke på.

Field Works

Kunstværket Fiels Works / Feltarbejde udføres af kunstnerne Alexander Sahl Andersen og Janne Schipper, der er bosat i Davinde.

Projektet foregår i samarbejde med Tarup-Davinde I/S, der er ejet i fællesskab af kommunerne Odense og Faaborg-Midtfyn. Projektets primære bidragsyder er Kulturregion Fyns' covid-19 kulturpulje.

Kunstværket foregår fra den 3. til den 8. august fra klokken 9.00 til 17.30. Interesserede kan deltage i arbejdet fra klokken 12.30 til 14.30.

Der er parkering ved Langagervej 1, 5220 Odense SØ. Herfra kan man følge de hvide flag.

Annonce

Kunst på programmet

I natur- og friluftsområdet Tarup-Davinde skal kunst fremover spille en større rolle end hidtil. De to unge kunstneres arbejde markerer starten på et 10-årigt kunstprogram, som offentliggøres torsdag den 6. august klokken 14 ved kunstværket Field Works. Det fortæller John Juul Henriksen, der er sekretariatsleder i Tarup-Davinde I/S.

- Kunsten kan måske bringe nye oplevelser til de brugere, vi allerede har og trække andre til. Både så man kan få natur og kunstoplevelser, men også så man kan have sådan et par unge mennesker (som de to kunstnere, red.) til at være her og engagere sig i det og danne relationer. Det er super interessant, siger John Juul Henriksen.

Kunstprojekterne vil indeholde forskellige kunstneriske praksisser som permanente og midlertidige udstillinger skulpturer, film, lydværker, performances, workshops og meget andet.

Det er udviklet af Somewhere - Public Art Agency i samarbejde med Tarup-Davinde I/S og støttet af Statens Kunstfond.

Kunstnerne har allerede fundet mange ting i jorden. Blandt andet noget, der kunne ligne et flintespyd. Foto: Cecilie Tolversen
Kunstnerne er på pladsen fra klokken 9.00 til 17.30 til og med lørdag. Foto: Cecilie Tolversen
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Erhverv For abonnenter

Leder med lys og lygte efter nye medarbejdere: Bogense Plast har vækstet næsten 20 procent på under to år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Navne For abonnenter

Dødsfald: Intet arbejde var for stort for Grete Pedersen

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Annonce