Annonce
Kerteminde

Trods million-investering: Genbrugspladsen skrumper, og det er slut med at få hjælp til at sortere skrald

Michael Høj-Larsen er direktør i Kerteminde Forsyning. Her på Langeskov Genbrugsplads. Foto: Helle Kryger
I 2011 blev genbrugspladsen i Langeskov moderniseret for mellem 7 og 10 millioner. Der blev opført en bygning til personalerum og farligt affald. Nu har byrådet besluttet, at pladsen bliver ubemandet og antallet af containere reduceres til en femtedel.

Langeskov: Måske er det, fordi butikslivet holder corona-lukket. Måske er det, fordi solen skinner fra en frostklar januar himmel. Denne lørdag er der i hvert tilfælde usædvanlig meget  trafik til og fra genbrugspladsen i Langeskov.

Det er tydeligt, at mange har skiftet udsalgs-ræset ud med større og mindre oprydnings- og renoveringsprojekter, og de to ansatte, der skutter sig i kulden ved administrationsbygningen på Mariesmindevej må flere gange træde til og hjælpe med at finde den rette container. Men snart er det slut med at få hjælp til at sortere affaldet. I denne uge besluttede byrådet nemlig, at genbrugspladserne i Munkebo og Langeskov fremover skal være ubemandede i åbningstiden, og at antallet af fraktioner reduceres til mellem seks og otte.

Fra 34 til otte fraktioner

I dag er der hele 34 fraktioner at vælge imellem i Langeskov. Det er kun ti år siden, pladsen blev moderniseret for mellem syv og ti millioner kroner, og der blev opført en ny bygning til personalefaciliteter og farligt affald.

Flere af dagens besøgende ærgrer sig over politikernes beslutning. Blandt andre Tina Brandt:

- Jeg benytter mig rigtig meget af hjælpen her, fordi jeg gerne vil sortere så korrekt som muligt. Jeg tror, der kommer mange flere fejlsorteringer, når der ikke er nogen til at hjælpe, fortæller hun.

Der går normalt to ansatte rundt på Langeskov Genbrugsplads om lørdagen. Fremover bliver pladsen ubemandet i åbningstiden. Foto: Helle Kryger

Det er regeringens nye klimahandlingsplan, der presser politikerne og dermed også forsyningsselskabet ud i de svære beslutninger. Allerede fra 1. juli 2021 stilles der nemlig krav om, at affaldet skal indsamles i 10 forskellige fraktioner. Vel at mærke uden at det må koste forbrugerne mere. Den plan kommer til at koste forsyningen cirka 500 kroner pr. husstand. En del af de penge kunne være fundet ved at nedlægge pladsen i Munkebo. Men det vil politikerne ikke være med til.


Jeg benytter mig rigtig meget af hjælpen her, fordi jeg gerne vil sortere så korrekt som muligt. Jeg tror, der kommer mange flere fejlsorteringer, når der ikke er nogen til at hjælpe.

Tina Brandt


Til gengæld bliver hård og blød plast, farligt affald og tekstiler fremover afhentet af skraldebilen hos hver enkelt borger. Michael Høj-Larsen, der er direktør i Kerteminde Forsyning forklarer:

- Der bliver sat en ekstra affaldsspand op ude hos folk og en kasse til farligt affald i løbet af det næste års tid. Det kræver en ekstra renovationsbil, og da det er hele Europa, der er i gang med den her omstilling, er der ventetid på bilerne i øjeblikket, fortæller Michael Høj-Larsen.

Annonce

- Småt brændbart er alfa omega

Han kan ikke fortælle, hvilke fraktioner, der fremover bliver i Langeskov og Munkebo.

- Politikerne har forpligtet os på, at vi skal inddrage borgerne i den beslutning, fortæller han.

Kombinationen af corona-nedlukning og høj sol gav lørdag travlhed på genbrugspladsen i Langeskov. Foto: Helle Kryger

Tina Brandt håber, at følgende seks-otte fraktioner får lov at blive:

- Småt brændbart er alfa omega. Det samme er stort metal, stort træ, hvidevarer og haveaffald. Deponi og pap er også vigtigt. Hvis man har købt noget stort og skal af med emballagen. Det kan ikke være hjemme i skraldespanden, fortæller hun.

Når Munkebo og Langeskov bliver omdannet til ubemandede pladser, udvides åbningstiderne til gengæld. Der installeres nemlig nummerplade genkendelse på pladserne. Det har været en stor succes i Kerteminde. Et alternativ til de ansattes kyndige vejledning kan Michael Høj-Larsen dog ikke give lige nu:

- Det kommer vi til at kommunikere os ud af. Vi skruer op for kommunikationen. Måske i form af en app-løsning. Der bliver også mere skoleundervisning, fortæller han.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu må Spacemakers og håndboldkvinderne klare sig uden Odense-advokaten Jørn Bonnesen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Kerteminde

Årets gode nyhed: Skatten sættes ned i 2022

Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu kan Jørgen høre alle de vitser, Misse har samlet til ham - i Himlen

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Annonce