Annonce
Debat

1,8 milliarder direkte til velfærden

Annonce

Synspunkt: Velfærden i Odense er en topprioritet. Derfor skal vi investere i velfærden. De bygninger, som vores små børn, skolebørn, ældre, udsatte og personer med handicap har deres hverdag i, skal være i orden. De kommende år bliver vi tusindvis flere små børn og ældre i Odense, og det skaber et stort behov for at forbedre og forny de rammer, de har deres hverdag i.

Men rammerne er pressede mange steder. En del af byens vuggestuer og børnehaver er slidte. Skoleelever undervises i lokaler med utætte vinduer og i gamle faglokaler. Vores ældre mangler plads og fortjener mere hjemlige omgivelser på vores plejehjem. Det skal vi gøre noget ved, og vi skal gøre det nu.

Derfor vedtog et samlet Odense Byråd lige før sommerferien en 10-årsplan, hvor vi med 1,8 milliarder kroner skal bygge nyt, renovere og modernisere byens vuggestuer, børnehaver, folkeskoler, plejehjem, botilbud og fritidsfaciliteter. Planen er den tredje store velfærdsplan de seneste år. I 2016 vedtog vi Velfærdsprocenten, hvor vi hæver skatten en smule for at løfte velfærden. Sidste år besluttede vi at flytte flere hundrede millioner til velfærden fra andre af byens områder – særligt administration – så vi kan tage ordentligt hånd om de mange flere små børn og ældre i vores by. Og nu har vi underskrevet aftalen om at forbedre rammerne i vores velfærdsbygninger.


Fjernvarme Fyn bliver på fynske hænder hos Energi Fyn, og arvesølvet bliver hos fællesskabet.


Der var bred enighed om at finde de nødvendige 1,8 milliarder kroner til velfærden. Men det er desværre ikke et samlet Odense Byråd, som har sat handling bag visionen.

Pengene skal findes. Så vi sørger for, at velfærden er en topprioritet i Odense. Derfor mener vi, at Odense Kommune skal sælge Fjernvarme Fyn til det forbrugerejede selskab Energi Fyn. Det vil give 524 millioner kroner, som vi over 10 år bruger direkte på velfærden og intet andet. Håndværkerne skal i gang. Vi skal hurtigt se synlige resultater på skoler, i institutioner og i ældreplejen. Det vil både gavne børn, unge og ældre, og det vil sætte gang i byggebranchen og dermed beskæftigelsen i Odense. Vi skal sælge for at skaffe de nødvendige penge til velfærden, og samtidig skaber vi mulighed for en stærkere kobling mellem el- og varmeforsyning til gavn for den grønne omstilling.

Det er en svær beslutning at sælge Fjernvarme Fyn. Det er et selskab, vi kan være stolte af. Derfor skal vi kun sælge, når vi kan fastholde Odenses lave varmepriser, styrke den grønne omstilling, beholde selskabet på fællesskabets hænder og sikre, at Fjernvarme Fyn ikke sælges videre.

De ting får vi sikkerhed for ved at sælge til Energi Fyn, som også er ejet af forbrugerne. Kritikere har råbt op om, at vi sælger ud af arvesølvet. Det er simpelthen ikke rigtigt. Fjernvarme Fyn bliver på fynske hænder hos Energi Fyn, og arvesølvet bliver hos fællesskabet. Hos Energi Fyn er man som forbruger medejer, og på den måde har vi stadig direkte demokratisk kontrol med arvesølvet.

Med et salg kan vi investere i velfærden, så vi skaber bedre rammer for vores børn – og for vores ældre, som har været med til at bygge vores velfærdssamfund op. Vi har en ambition om, at velfærden også skal styrkes i det 2021-budget, som byrådet i dag skal forhandle om. Vi skal især finde de nødvendige penge til den specialiserede velfærd. Vi håber, at byrådet kan mødes i en bred aftale til gavn for hele byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce