Annonce
Odense

1,65 millioner kubikmeter: Spildevand ender i Odense Fjord og å-systemet

Store mængder af regn kan få Odense Å til at gå over sine bredder. En del af det ekstra vand vil være spildevand, der løber over fra kloakkerne, når regnvandet fylder dem op. Arkivfoto: Kim Rune
Meget regn giver meget spildevand, som ledes ud i Odense Fjord og å-systemet. I 2019 løb 1,65 millioner kubikmeter spildevand over.

Et gammel ordsprog lyder, at når det regner på præsten, drypper det på degnen.

Ude i naturen er det sådan, at når det regner kraftigt, så løber kloakkerne over, og spildevand ledes ud i Odense Fjord og å-systemet i stedet for at ende i et rensningsanlæg.

Således blev der i 2019 ledt 1,65 millioner kubikmeter urenset spildevand fra Odense ud i fjorden og å-systemet som følge af overløb.

Annonce

Det viser tal fra Vandcenter Syd, som står for rensningen af vand i Odense Kommune.

- Det er store mængder. Det varierer fra år til år alt efter, hvor meget det regner, siger Ivan Vølund, der er spildevandschef i Vandcenter Syd.


Overløbsmængden påvirkes af, hvor meget det regner, men også om regnen kommer meget pludseligt eller over længere tid. Hvis den kommer kraftigt på kort tid, vil det give mere overløb, end hvis samme mængde falder jævnt over længere tid.

Ivan Vølund, spildevandschef i Vandcenter Syd


Han forklarer videre:

- Overløbsmængden påvirkes af, hvor meget det regner, men også om regnen kommer meget pludseligt eller over længere tid. Hvis den kommer kraftigt på kort tid, vil det give mere overløb, end hvis samme mængde falder jævnt over længere tid.

- Det betyder, at nogle år kan det godt regne mere end foregående år, men alligevel ser vi mindre overløbsmængder, siger Ivan Vølund.

Urenset spildevand indeholder blandt andet e-coli-bakterier, fosfor og kvælstof. Tarmbakterien e-coli, der er ses blandt mennesker og dyr, kan give infektioner og forringer badevandskvaliteten, mens kvælstof og fosfor er med til at danne alger i vandet. Det kan give iltsvind i fjorden og i havene omkring Fyn.

Regn giver overløb

Tallene fra Vandcenter Syd viser tydeligt, at mængden af spildevand, der havner urenset i naturen, varierer fra år til år.

I 2018 var der 900.000 kubikmeter spildevand, som løb over i kloakkerne, mens det i 2017 var 940.000 og i 2016 1,2 millioner kubikmeter.

Til sammenligning løb der i 2019 omkring 30 millioner kubikmeter renset spildevand ud fra Vandcenter Syds anlæg.

Spildevandsanlægget ved Ejby Mølle i Odense er et af de steder, hvor Vandcenter Syd renser spildevand, inden det ledes ud i naturen. Arkivfoto: Claus Fisker

Hvor stor en andel af overløbsvandet, der er spildevand, og hvor stor en del er regnvand, er svært at fastslå.

- Det afhænger af, hvor meget regn der er. Jo kraftigere regnen er, jo større andel vil regnen have. Jeg så nogle skrive, at det var 10 procent, der var spildevand, og 90 procent var regnvand af overløbsvandet, men det kan variere meget fra sted til sted, hvordan den sammensætning er, siger Ivan Vølund og forklarer, at overløb fra kloakker står for langt størstedelen af de kubikmeter spildevand, som kommer urenset ud i naturen.

Resten af overløbet kan komme fra kloakledninger, der falder sammen eller stopper til, eller pumper, der går i stykker.

- Det er meget sjældent, at det sker, og som regel opdager vi det ret hurtigt, siger Ivan Vølund.

Annonce

Store kloakker

Hvis man vil undgå overløb, skal kloakkerne bare være store nok, så de kan rumme rigtig store mængder vand.

- Men det er ikke realistisk helt at undgå det. Man kunne begrænse det, hvis vi fik lov at bruge pengene, men der er en regulering fra statens side af, hvor mange penge vi må bruge, så der er grænser for, hvor vi må investere. Og regningen ville vi skulle sende videre til alle vores kunder.

- Med de penge vi har nu, kan vi ikke bygge ret meget mere, end vi allerede har gjort. Vi har et budget, vi må bruge årligt, siger Ivan Vølund og oplyser, at budgettet er på omkring 250 millioner kroner årligt.

Annonce

Vand i kælderen

Kloakanlægget i Odense og Nordfyns Kommuner, som Vandcenter Syd bestyrer, har en værdi på omkring seks milliarder.

- Vi bruger de penge, vi må om året. Også til at holde ved lige og bygge større anlæg. Nogle steder skiller vi også regnvand og spildevand ad, så man har regnvand i en ledning og spildevand i en anden. Spildevandet løber ud til rensningsanlægget, mens regnvandet typisk løber ud i et stort bassin, hvor gummiet fra bildæk, bremsestøv og andet skidt fra vejene kan bundfælde sig i bassinerne.

- Der er et rør ud fra bassinet, hvor vandet er lidt renere, når det løber ud i åen eller siver ned jorden. De regnvandsbassiner bliver så renset op for bundslam en gang om året for at fjerne det her fra bildæk og andet skidt fra vejene, forklarer Ivan Vølund.

Alternativet til at lade spildevandet løbe ud i naturen er, at det ender hjemme hos forbrugerne.

- Hvis ikke vi havde overløb, ville folk få vand i kældrene, fordi det hele bliver fyldt, siger spildevandschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Benjis Burgers forsøger at slutte fred med naboen: - Jeg kan godt forstå, at han har været sur på mig

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce