Annonce
Odense

1,5 millioner til coronaforskning: SDU-professor ser på diabetikere og personer med forhøjet blodtryk

Kinesiske studier viser, at patienter med forhøjet blodtryk samt diabetikere er i højere risiko for at blive alvorligt syge af Covid-19. Pressefoto: Steffen Stamp
Kurt Højlund står i spidsen for et af de ni forskningsprojekter, som har fået bevilget penge til forskning i coronavirus. Han og forskergruppen skal undersøge to risikogrupper, patienter med diabetes og patienter med forhøjet blodtryk.

Den danske regering har afsat 50 millioner kroner til corona-relateret forskning. Ni forskningsprojekter skal være med til hurtigt at skaffe ny viden og løsninger i kampen mod corona-virussen, der har lagt både Danmark og store dele af verden ned.

SDU-professor ved Steno Diabetes Center, Kurt Højlund, er en af de forskere, der har fået del i puljen. Med 1,5 millioner kroner at gøre godt med skal han forske i, hvad det er, der gør, at Covid-19 rammer diabetespatienter og patienter med forhøjet blodtryk hårdere end andre risikogrupper.

Kigger man på de kinesiske studier, der er lavet om Covid-19, kan man nemlig se, at der er en højere forekomst af både indlæggelser og dødsfald hos netop de patientgrupper - patienter med diabetes og patienter med forhøjet blodtryk – end ved andre risikogrupper.

Det store spørgsmål er så, hvordan det kan være. Netop det skal Kurt Højlund sammen med professor Anders Green undersøge.

Forskning i corona

Regeringen har som et af de mange tiltag omkring corona afsat 50 millioner kroner til coronarelateret forskning.

Styrelsen for Forskning og Uddannelse modtog i alt 31 ansøgninger fra forskningsprojekter. Ni er blevet udvalgt, og projekterne ser blandt andet på udviklingen af en lyn-test, der på 30 minutter kan fortælle, om en patient er smittet og udviklingen af en alternativ form for respirator, der kan aflaste sundhedssystemet.

Foruden forskningsprojektet på SDU, er pengene gået til forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, DTU samt Statens Serum Institut. Forskningsprojekterne har fået tildelt mellem 970.000 kroner og 13 millioner kroner.

Kurt Højlund, professor på Steno Diabetes Center Odense, har modtaget 1,5 million kroner til sit forskningsprojekt. Steno Diabetes Center Odense blev etableret 1. januar 2018 og varetager ambulant diabetesbehandling, forebyggelse, undersøgelse samt kontrol af diabetes. Centret ejes og drives af Region Syddanmark, men er støttet af en 10-årig bevilling fra Novo Nordisk Fonden.

Forskellige teorier

Mulighederne er nemlig mange. En mulig forklaring er, at både patienter med diabetes og patienter med forhøjet blodtryk har en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Det kan skyldes, at de generelt er mere syge og har andre følgesygdomme, der kan øge risikoen for at blive alvorligt syg af Covid-19.

En anden teori, der har floreret på nettet, er, at der kan være en sammenhæng med medicinen. Rigtig mange diabetikere får blodtryksmedicin, og det gør patienter med forhøjet blodtryk i sagens natur også.

- Nogle dyrestudier har vist, at visse typer af blodtrykspræparater øger mængden af et protein, der gør det muligt for Covid-19 at inficere cellen. Men der er ikke noget bevis for, at det samme sker hos mennesker, siger Kurt Højlund og fastslår:

- Det er meget vigtigt at sige, at med den viden vi har på nuværende tidspunkt, er der absolut ikke nogen grund til at stoppe med at tage sin blodtryksmedicin.

Selv om det er vigtigt at finde ud af, hvad der reelt gør, at disse patientgrupper er ekstra udsatte, er det også ekstremt vigtigt for forskerne at afkræfte teorien om, at blodtrykspræparater er farlige.

- Det kan måske få nogen til at holde op med at tage deres medicin, og det kan jo potentielt være meget farligt for patienterne, idet det øger risikoen for blodpropper og hjerte-kar-sygdomme, siger professoren.

Annonce

Vil være klar til bølge to

Forskningsprojektet skal indsamle data fra fire grupper for at blive klogere. Der skal indsamles data fra diabetikere, fra patienter med forhøjet blodtryk, fra en mindre gruppe af smittede danskere samt en helt rask gruppe danskere

- Så kører vi datamængden sammen for forhåbentligt at se forskellene på dem, der indlægges med Covid-19 og dem, der ikke har fået påvist coronavirussen.

Kurt Højlund oplyser, at han og forskergruppen ført an af Anders Green håber at have data klar om tre til fem måneder. Og selvom alt lige nu tyder på, at Danmark snart kan åbne igen, er forskningen vigtig.

For selvom kurven tilsyneladende er begyndt at flade ud, betyder det sådan set bare, at det tager lidt længere tid, før første bølge er overstået. Samlet set vil det formodentlig være det samme antal personer, der indlægges med Covid-19, men det bliver trukket ud, så det danske sundhedsvæsen kan følge med, forklarer Kurt Højlund.

Håbet med forskningen er derfor, at man inden næste bølge, som forventes at komme til efteråret, vil være i stand til at rådgive patienter med diabetes og patienter med forhøjet blodtryk.

- Ligesom man siger, at ældre ikke må være sammen med deres børnebørn, håber vi, at vi kan komme med rådgivning og vejledning til nogle af de her undergrupper, der er særligt udsatte i forhold til Covid-19, siger Kurt Højlund.

Der er efter udenlandske erfaringer mistanke om, at især diabetikere og folk med forhøjet blodtryk kan være hårdere medtaget af coronasmitte end andre. Det skal fynske forskere nu finde ud af om er korrekt. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce