Annonce
Middelfart

1,3 mio. til flere hænder til børnene er fordelt: - Det er en dråbe i havet

Der er afsat 1,3 millioner kroner ekstra til normeringen i kommunens daginstitutioner til næste år og årene frem. Men det er ifølge BUPL kun en dråbe i havet. Foto: Peter Leth-Larsen
Politikerne i Middelfart Kommune har i næste års budget afsat 1,3 millioner kroner ekstra til flere voksne i kommunens daginstitutioner. Men det er langt fra nok, mener fællestillidsrepræsentanten for pædagogerne, der er alvorlig bekymret for kommunens økonomi, hvis Folketinget indfører minimumsnormeringer.

Nordvestfyn: 287.202 ekstra kroner til børnehuset Kompasset i Middelfart, mens Regnbuen i Harndrup står til ekstra 51.361 kroner.

Partierne bag kommunens budgetaftale for 2020 har afsat 1,3 millioner kroner til bedre normeringer i kommunens daginstitutioner.

Når forældrene lægger egenbetalingen oveni, vokser beløbet til ekstra hænder til 1,625 millioner kroner om året.

Det viser et notat fra dagtilbudsforvaltningen.

Politikerne har på det seneste møde i Børn-, Kultur- og Fritidsudvalget besluttet, at flest penge øremærkes vuggestuebørnene.

- Vi har valgt at give efter forholdet en til tre, så vuggestuerne får lidt mere end børnehaverne, da vi kunne se, at de var lidt længere fra landsgennemsnittet, fortæller udvalgsformand Lars Vigsø (S).

Lars Vigsø nævner, at pengene går direkte til varme hænder på de enkelte institutioner, men han erkender, at det er usikkert, hvordan det kan mærkes i dagligdagen.

- Jeg ved ikke, om man kan mærke det direkte. Der kan være situationer, hvor man kan have personalet lidt længere på i nogle timer, hvor der i dag er mindst bemanding. Det kan give lidt luft, og det er et skridt på vejen, siger han.

Det får børnehusene til ekstra hænder

Politikerne bag budgetforliget for 2020 har afsat 1,3 millioner kroner ekstra til at øge normeringen.

Det vokser til 1,625 millioner kroner, når forældrebetalingen bliver lagt oveni.

Sådan fordeler beløbet sig på de enkelte daginstitutioner:

Kompasset, Middelfart: 287.202 kroner.

Kastanieborgen og Bulderby, Strib: 234.793 kroner.

Nysgerrium, Middelfart: 203.348 kroner.

Nørre Aaby (plus Søstjernen i Føns): 188.673 kroner.

Chili, Middelfart: 149.890 kroner.

Gelsted Børnehave: 129.975 kroner.

Solsikken (inklusiv Naturhaven): 116.663 kroner.

Egetræet, Ejby: 112.156 kroner.

Brenderup Børnehus: 79.662 kroner.

Båring Børnehus: 71.277 kroner.

Regnbuen, Harndrup: 51.361 kroner.

- Vi har trængt mest

Minimumsnormeringer er en af knasterne i den igangværende finanslovsforhandling på Christiansborg, og Lars Vigsø følger udfaldet og er spændt på, hvad det i sidste ende betyder for kommunekassen i Middelfart.

BUPL i Middelfart har regnet ud, at det kræver en ekstraregning i omegnen af 42 millioner kroner at indføre en minimumsbemanding på seks børnehavebørn pr. voksen og tre vuggestuebørn pr. voksen i kommunen.

Dét kalder Lars Vigsø for "et voldsomt beløb".

- Nu er vi spændte på, hvordan det ser ud, når de er færdige med at behandle det i Folketinget, og hvilke penge der følger med, nævner Lars Vigsø.

Fællestillidsrepræsentant Eva Charles Jensen fra BUPL i Middelfart mener, at de ekstra 1,3 millioner kroner, kommunen har afsat til bedre normering, er "en dråbe i havet".

- Det er et skridt på vejen i forhold til de kommuner, der skal spare. Men der er megalang vej igen, siger fællestillidsrepræsentanten.

- Det kan godt være, at man i Middelfart er en af de kommuner, der giver til området, men vi er nok også en af dem, som har trængt mest, tilføjer Eva Charles Jensen, der mener, at der i dag er alt for få voksne i stort alle daginstitutioner i kommunen.

Annonce

Bekymret for økonomien

Eva Charles Jensen uddyber, at regningen for minimumsnormering er forskellig alt efter, hvilke tal man bruger for normeringen i dag.

Dagtilbudsforvaltningen oplyser til avisen, at normeringen i vuggestuer er 3,4 børn pr. voksen, mens den i børnehaverne er 5,7 børn pr. voksen.

Fællestillidsrepræsentanten kritiserer, at man eksempelvis har regnet alt fra lederen til vikarer, støttepædagoger, konsulenter, sygemeldte og så videre med i det regnestykke.

Mens normeringen ifølge BUPL nærmer sig otte børn pr. voksen i børnehaverne og over fire børn pr. voksen i vuggestuerne.

Eva Charles Jensen er bekymret for kommunens økonomi alt efter, hvilken regnemodel man ender med at bruge. Det kan i sidste ende betyde, at man skal skære på andre område.

- Derfor har jeg også forsøgt at råbe op i systemet, siger Eva Charles Jensen, der selv fik et mindre chok, da de 42 millioner kroner stod tilbage på bundlinjen i hendes regnestykke:

- Jeg har virkelig gået med lodder og trisser alt det, jeg overhovedet kan. Og nu har jeg bedt forvaltningen om at regne efter, siger hun.

Skole- og dagtilbudschef Grete Berggren oplyser til avisen, at man afventer finanslovsforhandlingerne, inden man kigger på udregningerne, og at det i øvrigt kan være forskelligt fra kommune til kommune, hvilke tal der ligger bag normeringstallet, og det derfor kan være svært at sammenligne.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Bogense Hotel lukker efter corona-udbrud: - Vi kunne slet ikke overskue, hvad det kunne udvikle sig til

Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Fyn

Hun kæmper børnenes kamp. Derfor bør Sara Ekknud Windell være Årets Fynbo

Livsstil For abonnenter

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Navne

Kirsten C. Fournaise er blevet opkøbt flere gange: 40-års jubilæum i Spar Nord Odense

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Annonce