Annonce
Middelfart

1,3 mio. til flere hænder til børnene er fordelt: - Det er en dråbe i havet

Der er afsat 1,3 millioner kroner ekstra til normeringen i kommunens daginstitutioner til næste år og årene frem. Men det er ifølge BUPL kun en dråbe i havet. Foto: Peter Leth-Larsen
Politikerne i Middelfart Kommune har i næste års budget afsat 1,3 millioner kroner ekstra til flere voksne i kommunens daginstitutioner. Men det er langt fra nok, mener fællestillidsrepræsentanten for pædagogerne, der er alvorlig bekymret for kommunens økonomi, hvis Folketinget indfører minimumsnormeringer.

Nordvestfyn: 287.202 ekstra kroner til børnehuset Kompasset i Middelfart, mens Regnbuen i Harndrup står til ekstra 51.361 kroner.

Partierne bag kommunens budgetaftale for 2020 har afsat 1,3 millioner kroner til bedre normeringer i kommunens daginstitutioner.

Når forældrene lægger egenbetalingen oveni, vokser beløbet til ekstra hænder til 1,625 millioner kroner om året.

Det viser et notat fra dagtilbudsforvaltningen.

Politikerne har på det seneste møde i Børn-, Kultur- og Fritidsudvalget besluttet, at flest penge øremærkes vuggestuebørnene.

- Vi har valgt at give efter forholdet en til tre, så vuggestuerne får lidt mere end børnehaverne, da vi kunne se, at de var lidt længere fra landsgennemsnittet, fortæller udvalgsformand Lars Vigsø (S).

Lars Vigsø nævner, at pengene går direkte til varme hænder på de enkelte institutioner, men han erkender, at det er usikkert, hvordan det kan mærkes i dagligdagen.

- Jeg ved ikke, om man kan mærke det direkte. Der kan være situationer, hvor man kan have personalet lidt længere på i nogle timer, hvor der i dag er mindst bemanding. Det kan give lidt luft, og det er et skridt på vejen, siger han.

Annonce

Det får børnehusene til ekstra hænder

Politikerne bag budgetforliget for 2020 har afsat 1,3 millioner kroner ekstra til at øge normeringen.

Det vokser til 1,625 millioner kroner, når forældrebetalingen bliver lagt oveni.

Sådan fordeler beløbet sig på de enkelte daginstitutioner:

Kompasset, Middelfart: 287.202 kroner.

Kastanieborgen og Bulderby, Strib: 234.793 kroner.

Nysgerrium, Middelfart: 203.348 kroner.

Nørre Aaby (plus Søstjernen i Føns): 188.673 kroner.

Chili, Middelfart: 149.890 kroner.

Gelsted Børnehave: 129.975 kroner.

Solsikken (inklusiv Naturhaven): 116.663 kroner.

Egetræet, Ejby: 112.156 kroner.

Brenderup Børnehus: 79.662 kroner.

Båring Børnehus: 71.277 kroner.

Regnbuen, Harndrup: 51.361 kroner.

- Vi har trængt mest

Minimumsnormeringer er en af knasterne i den igangværende finanslovsforhandling på Christiansborg, og Lars Vigsø følger udfaldet og er spændt på, hvad det i sidste ende betyder for kommunekassen i Middelfart.

BUPL i Middelfart har regnet ud, at det kræver en ekstraregning i omegnen af 42 millioner kroner at indføre en minimumsbemanding på seks børnehavebørn pr. voksen og tre vuggestuebørn pr. voksen i kommunen.

Dét kalder Lars Vigsø for "et voldsomt beløb".

- Nu er vi spændte på, hvordan det ser ud, når de er færdige med at behandle det i Folketinget, og hvilke penge der følger med, nævner Lars Vigsø.

Fællestillidsrepræsentant Eva Charles Jensen fra BUPL i Middelfart mener, at de ekstra 1,3 millioner kroner, kommunen har afsat til bedre normering, er "en dråbe i havet".

- Det er et skridt på vejen i forhold til de kommuner, der skal spare. Men der er megalang vej igen, siger fællestillidsrepræsentanten.

- Det kan godt være, at man i Middelfart er en af de kommuner, der giver til området, men vi er nok også en af dem, som har trængt mest, tilføjer Eva Charles Jensen, der mener, at der i dag er alt for få voksne i stort alle daginstitutioner i kommunen.

Bekymret for økonomien

Eva Charles Jensen uddyber, at regningen for minimumsnormering er forskellig alt efter, hvilke tal man bruger for normeringen i dag.

Dagtilbudsforvaltningen oplyser til avisen, at normeringen i vuggestuer er 3,4 børn pr. voksen, mens den i børnehaverne er 5,7 børn pr. voksen.

Fællestillidsrepræsentanten kritiserer, at man eksempelvis har regnet alt fra lederen til vikarer, støttepædagoger, konsulenter, sygemeldte og så videre med i det regnestykke.

Mens normeringen ifølge BUPL nærmer sig otte børn pr. voksen i børnehaverne og over fire børn pr. voksen i vuggestuerne.

Eva Charles Jensen er bekymret for kommunens økonomi alt efter, hvilken regnemodel man ender med at bruge. Det kan i sidste ende betyde, at man skal skære på andre område.

- Derfor har jeg også forsøgt at råbe op i systemet, siger Eva Charles Jensen, der selv fik et mindre chok, da de 42 millioner kroner stod tilbage på bundlinjen i hendes regnestykke:

- Jeg har virkelig gået med lodder og trisser alt det, jeg overhovedet kan. Og nu har jeg bedt forvaltningen om at regne efter, siger hun.

Skole- og dagtilbudschef Grete Berggren oplyser til avisen, at man afventer finanslovsforhandlingerne, inden man kigger på udregningerne, og at det i øvrigt kan være forskelligt fra kommune til kommune, hvilke tal der ligger bag normeringstallet, og det derfor kan være svært at sammenligne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce