Annonce
Faaborg-Midtfyn

1-2-3: Dagplejebørn skal have matematik ind via leg

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune vil støtte de mindstes matematiske forståelse ved at introducere en såkaldt matematik-kuffert dagplejen. Arkivfoto: Morten Rode

De helt små i Faaborg-Midtfyn Kommune får som de første i landet glæde af en kuffert fuld af matematik.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune vil som de første i landet støtte de mindstes matematiske forståelse ved at introducere en såkaldt matematik-kuffert i kommunens dagplejere.

Matematik-kufferten er et led i projektet 'Matematik i øjenhøjde' og er første skridt i en omfattende handleplan for udvikling af 0-20-åriges matematiske færdigheder i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Det er helt fundamentalt at lære matematik, når man skal indgå i et moderne samfund, og vi ved, at børns forståelse af regning og matematik begynder længe før, de starter i skole, lyder det i en pressemeddelelse fra Kim Aas Christensen, formand for Opvækst- og Læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune. - Det handler ikke om at lave skole for de 0-3-årige, men om at dagplejerne kan støtte det enkelte barn i de helt naturlige møder, som små børn har med matematik. Derfor giver vi dagplejerne nogle redskaber, så de gennem leg kan udforske og undersøge matematik sammen med børnene, uddyber han.

Annonce

Matematik i øjenhøjde

o Der er afsat 1.000.000 kr. i budgetet for 2017 til udarbejdelse af en sammenhængende og koordineret handleplan inden for matematik for de 0-20-årige i Faaborg-Midtfyn Kommune o 'Matematik i øjenhøjde for 0-3-årige' er første skridt i projektet. Senere på året vil der også blive introduceret forskellige tiltag i kommunens vuggestuer og børnehaver o Kommunens 135 dagplejerne har været på kursus med Pernille Pind, om hvordan de bruger kuffertens indhold

Æggebakke, spejl, snor

For 0-3-årige handler matematik om mængder, størrelser og former. Hvor mange fingre er der på en hånd? Hvorfor kan Sofia stå oprejst under bordet, når Karl ikke kan? Og hvorfor kan en Duplo-klods ikke trille? Matematik er allerede en stor del af småbørns undren, lyder det i pressemeddelelsen.

I kufferten finder børnene derfor en æggebakke, store perler på en snor, et firkantet spejl, bøger, en stor terning og et hæfte med forslag til, hvordan de kan synge og lege med matematik. - Vi har lagt vægt på, at de skal have kroppen i spil: Holde et firkantet spejl, mærke en rund perle og så videre. Når børn er under tre år, er det sanserne, de lærer med, forklarer matematikdidaktiker Pernille Pind, som har udviklet kufferten i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune og sit forlag Pind & Bjerre, og fortsætter: - Redskaberne i kufferten skal hjælpe børnene med at opdage, at matematik ikke bare er at tælle 1-2-3, men at det handler om mængder, størrelser og former," slutter hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce