Annonce
Faaborg-Midtfyn

1-2-3: Dagplejebørn skal have matematik ind via leg

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune vil støtte de mindstes matematiske forståelse ved at introducere en såkaldt matematik-kuffert dagplejen. Arkivfoto: Morten Rode

De helt små i Faaborg-Midtfyn Kommune får som de første i landet glæde af en kuffert fuld af matematik.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune vil som de første i landet støtte de mindstes matematiske forståelse ved at introducere en såkaldt matematik-kuffert i kommunens dagplejere.

Matematik-kufferten er et led i projektet 'Matematik i øjenhøjde' og er første skridt i en omfattende handleplan for udvikling af 0-20-åriges matematiske færdigheder i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Det er helt fundamentalt at lære matematik, når man skal indgå i et moderne samfund, og vi ved, at børns forståelse af regning og matematik begynder længe før, de starter i skole, lyder det i en pressemeddelelse fra Kim Aas Christensen, formand for Opvækst- og Læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune. - Det handler ikke om at lave skole for de 0-3-årige, men om at dagplejerne kan støtte det enkelte barn i de helt naturlige møder, som små børn har med matematik. Derfor giver vi dagplejerne nogle redskaber, så de gennem leg kan udforske og undersøge matematik sammen med børnene, uddyber han.

Annonce

Matematik i øjenhøjde

o Der er afsat 1.000.000 kr. i budgetet for 2017 til udarbejdelse af en sammenhængende og koordineret handleplan inden for matematik for de 0-20-årige i Faaborg-Midtfyn Kommune o 'Matematik i øjenhøjde for 0-3-årige' er første skridt i projektet. Senere på året vil der også blive introduceret forskellige tiltag i kommunens vuggestuer og børnehaver o Kommunens 135 dagplejerne har været på kursus med Pernille Pind, om hvordan de bruger kuffertens indhold

Æggebakke, spejl, snor

For 0-3-årige handler matematik om mængder, størrelser og former. Hvor mange fingre er der på en hånd? Hvorfor kan Sofia stå oprejst under bordet, når Karl ikke kan? Og hvorfor kan en Duplo-klods ikke trille? Matematik er allerede en stor del af småbørns undren, lyder det i pressemeddelelsen.

I kufferten finder børnene derfor en æggebakke, store perler på en snor, et firkantet spejl, bøger, en stor terning og et hæfte med forslag til, hvordan de kan synge og lege med matematik. - Vi har lagt vægt på, at de skal have kroppen i spil: Holde et firkantet spejl, mærke en rund perle og så videre. Når børn er under tre år, er det sanserne, de lærer med, forklarer matematikdidaktiker Pernille Pind, som har udviklet kufferten i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune og sit forlag Pind & Bjerre, og fortsætter: - Redskaberne i kufferten skal hjælpe børnene med at opdage, at matematik ikke bare er at tælle 1-2-3, men at det handler om mængder, størrelser og former," slutter hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce